Nivelul apelor Dunarii a scazut, usor la Budapesta, luni dimineata, insa autoritatile continua sa monitorizeze atent situatia. Tot luni, Parlamentul de la Budapesta decide daca va prelungi starea de urgenta declarata la inceputul saptamanii trecute de premierul Viktor Orban. In Romania, directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Daniela Radulescu, a declarat, luni dimineata, in cadrul comandamentului convocat pentru combaterea efectelor inundatiilor si pentru asigurarea masurilor de preventie, ca isi mentine prognoza conform careia debitul maxim al Dunarii in luna iunie nu va depasi valorile maxime din aprilie, adaugand ca viitura care a afectat alte state europene are o particularitate.

Foto:

Dunarea atinsese duminica dimineata un nivel record de 8,83 metri la Budapesta, in timp ce digurile de protectie ridicate pe cursul fluviului in Ungaria au rezistat pana acum, iar autoritatile spun ca nu se mai asteapta la cresteri semnificative.

La precedentele precipitatii insemnate, in anul 2006, Dunarea a atins 8,60 metri in capitala Ungariei.

Descresterea Dunarii la Budapesta ar urma sa dureze 7-8 zile, malurile putand fi din nou practicabile abia cand nivelul apei va reveni la 6,50 metri, au spus specialistii citati de presa internationala.

UPDATE Ora 10.00 Directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor, Daniela Radulescu, a declarat, luni dimineata, in cadrul comandamentului convocat pentru combaterea efectelor inundatiilor si pentru asigurarea masurilor de preventie, ca isi mentine prognoza conform careia debitul maxim al Dunarii in luna iunie nu va depasi valorile maxime din aprilie, adaugand ca viitura care a afectat alte state europene are o particularitate.

"Aceasta viitura are o particularitate (...) o crestere foarte rapida si o descrestere la fel de rapida. Colegii nostri de la Centrul National de Prognoze Hidrologice din Ungaria estimeaza ca - astazi deja sunt in scadere la Budapesta - in decurs de doua zile vor avea peste un metru si ceva scadere de nivel la Budapesta, iar in trei zile, aproape trei metri. Cum se explica aceasta descrestere semnificativa? Este o viitura care nu este creata de fluviu in sine ci de un afluent al acestuia, este vorba de Inn, care in 3 iunie a generat o situatie critica, care se intampla o data la 500 de ani in istoria hidrologiei. 6.700 metri cubi pe secunda a avut Innul pe trei iunie, de trei ori si ceva mai mult decat Dunarea. Insa la fel de repede cum s-a umflat, la fel a si scazut, in sensul ca a doua zi avea 5.000, acum 1.000. Asa se explica aceasta aceasta scadere semnificativa", a explicat ea, raspunzand astfel intrebarii premierului Victor Ponta, care dorea sa stie cum e posibil sa nu fie afectata Romania de o viitura care a ridicat probleme semnificative in mai multe state europene.

Ea a adaugat ca un al doilea lucru de care trebuie tinut cont sunt afluentii principali ai Dunarii, aval Budapesta.

"In acest moment, ma refer la Tisa, la Sava, la Morava, care sunt relativ apropiate de mediile multianuale ale lunii iunie. Mai mult de atat, Sava care vine cu un aport deosebit, e pe o tendinta de scadere. Tinand seama de toate aceste lucruri, estimam debitul maxim a fi atins in sectiunea Bazias undeva la 16 iunie. Valoarea estimata este cea pe care am declarat-o, 10.500 metri cubi pe secunda. In urma cu o luna, pe 11 aprilie, la Bazias aveam 11.900, valoare care prin propagare aval de Portile de Fier nu a generat probleme deosebite", a precizat ea.

Daniela Radulescu a mentionat ca luni, la intrarea in tara, s-a inregistrat un debit de 8.500 metri cubi pe secunda, o valoare peste media multianuala a lunii iunie, care este 6.400 metri cubi pe secunda. A mentionat ca viitura de pe Dunare, in aceasta noapte, intre orele 20,00 si 3,00 a atins la Budapesta maximul de 891 cm, valoare care reprezinta o depasire cu 30 de centimetri fata de cea inregistrata in august 2002.

Conducerea Institutului National de Hidrologie si Gospodarirea Apelor a anuntat, la randul sau, ca debitul Dunarii la intrarea in tara este in prezent de 8.500 metri cubi pe secunda, peste media lunii iunie, de 6.400 mc/secunda, in conditiile in care viitura a atins la Budapesta, in Ungaria, un maxim de 891 centimeri, autoritatile ungare estimand insa atenuarea situatiei. Institutul apreciaza ca debitul maxim al Dunarii in sectiunea Bazias va fi atins la 16 iunie, de 10.500 mc/secunda, fata de 11.900 mc/secunda in urma cu o luna, cand nu au fost inregistrate probleme deosebite.

Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, sa verifice daca autoritatile ungare au nevoie de sprijin din partea Romaniei.

Specialistii au spus ca nu se asteapta la depasirea nivelului record inregistrat in primavara. Ploile din ultimele zile au afectat peste 40 de localitati din 14 judete, potrivit datelor centralizate de autoritati.