Viitura de pe Dunare va ajunge in zona Bulgariei si Romaniei la 13-14 iunie, dar nu exista pericol de inundatii in zona, potrivit comisarului european pentru Cooperare internationala, ajutor umanitar si gestionarea crizelor, Kristalina Gheorghieva, anunta Agerpres, citand The Sofia Globe. Gheorghieva a declarat ca tarile deja afectate de inundatii - Germania, Austria, Cehia, Ungaria si Slovacia - i-au contactat echipa, cerand informatii prin satelit, o analiza a impactului inundatiilor, precum si previziuni privind evolutia acestora.

Ea a precizat, citata de agentia bulgara de stiri Focus, ca, desi exista victime iar pagubele sunt extinse, investitiile din acest an in activitatile de preventie au produs rezultate. Gheorghieva a adaugat ca, in prezent, in Ungaria au loc operatiuni de evacuare preventiva.

Reprezentanta CE a afirmat de asemenea ca nivelul Dunarii va atinge maximul in noaptea de duminica spre luni in Ungaria, urmand ca viitura sa ajunga in regiunea Bulgariei si Romaniei la 13-14 iunie.

In ciuda declaratiei comisarului european pentru Buget Janusz Lewandowski ca UE nu are bani pentru tarile afectate de inundatii, Kristalina Gheorghieva a precizat ca exista fonduri disponibile, deoarece banii nu ar veni de la bugetul comunitar, ci din fondul de solidaritate al Uniunii Europene.