Guvernul va sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru cercetarea unor "posibile fapte de natura penala" dupa verificari ale Corpului de control al primului-ministru la Ministerul pentru Societatea Informationala in legatura cu modul de implementare a proiectului "e-Romania 2". Verificarile vizeaza bani cheltuiti de Ministerul Comunicatiilor in perioada 2010-2011, sume alocate din Fondul de rezerva bugetara pentru portalul de informatii "e-Romania 2". Implementarea proiectului "e-Romania 2", componenta importanta a "Programului national e-Romania" , a avut ca obiectiv principal dezvoltarea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania, incluzand : scurt istoric, autoritati locale, obiective turistice, caracteristici geografice, informatii despre cultura, sanatate, educatie, mediu de afaceri etc.

Controversatul proiect de informatizare a serviciilor publice in care s-a estimat ca se vor aloca circa 500 de milioane de euro in perioada 2010-2013 a fost abandonat, insa un contract adjudecat in iunie 2010 de firma Omnilogic revine constant in actualitate, scria in aprilie 2013 Hotnews.ro. Contractul, numit eRomania 2, in valoare de circa 12 milioane euro, si atribuit cand ministru al Comunicatiilor era Gabriel Sandu (PDL) ar fi trebuit sa conduca la realizarea unui portal cu informatii despre toate localitatile din tara.

In aprilie 2011, cand ministru al Comunicatiilor era Valerian Vreme (PDL), continutul acestui portal a fost schimbat, promitandu-se in plus si 20 de servicii online, in aceeasi bani. Portalul nu este inca functional desi s-au cheltuit deja 8 milioane euro. Oficialii ministerului au promis ca portalul va fi functional pana la sfarsitul primaverii 2013, sub un alt nume - Romania Online. Pretul final - 12 milioane euro.

Mai multe despre e-Romania 2 aici.

Potrivit Raportului Corpului de Control al primului ministru, la implementarea proiectului ar exista unele nereguli: "Fapta reprezentantilor Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, membri ai comisiei de receptie, care si-au exercitat defectuos atributiile de serviciu, acordand acceptanta pentru stadiul de executie , in conditiile in care au avut la dispozitie documentatia transmisa de furnizorul SC.OMNILOGIC SRL, printre care si fisele de prezenta, pe care le-au acceptat fara nicio obiectie, desi, din examinarea acestora, rezulta fara echivoc faptul ca instruirea nu s-a efectuat in numarul de zile prevazut si ca nu au participat toti cursantii desemnati, precum si faptul ca cei inscrisi in foile de prezenta au participat la cursuri efectuate in acelasi timp conform mentiunilor din fise si, in baza acceptantei, ministerul a efectuat plata pentru serviciul prestat de furnizor, iar prin aceasta fapta s-a cauzat patrimoniului Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale o paguba de cel putin 348.529,49 RON si s-a creat SC OMNILOGIC un avantaj patrimonial" ceea ce "poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, prevazuta de art. 248 Cod penal, combinat cu art. 248 Cod penal, raportat la art. 13 din Legea nr. 78/2000, cu modificarile si completarile ulterioare".

In documentul Corpului de control se mai precizeaza ca raportul nu constituie un act administrativ in sensul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, ci reprezinta un act de informare a primului-ministru si de sesizare a organelor de urmarire penala competente.

Raportul va fi transmis Parchetului ICCJ, Curtii de Conturi, Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si Ministerului pentru Societate Informationala.

  • UPDATE Fostul ministru al Comunicatiilor, Valerian Vreme (PDL): Am tinut tot timpul la proceduri si la legalitate, iar proiectul nu a fost finalizat din cauza necesitatii ca lucrarea sa respecte "litera contractului"

Fostul ministru Gabriel Sandu nu a putut fi contactat pentru un comentariu, dar am discutat cu Valerian Vreme, ministru al Comunicatiilor (PDL) in perioada septembrie 2010 - februarie 2012, si cel care a preluat acest contract de la colegul sau de partid.

  • "Procedurile care au fost legate de receptia hardware in proiectul e-Romania 2 au fost legale. Ministerul are personal tehnic care are in atributii realizarea receptiei unui proiect in mod corect, mai ales ca aceasta a fost  facuta de unul dintre centrele tehnice care se afla in subordinea ministerului. Lucrarea nu s-a incheiat in mandattul meu, iar in privinta continutului, furnizorul a adus proiectul la aproximativ 95% din cerintele contractuale. Am tinut tot timpul la proceduri si la legalitate, iar proiectul nu a fost finalizat din cauza necesitatii ca lucrarea sa respecte "litera contractului"", a spus pentru HotNews.ro Valerian Vreme.

In legatura cu serviciile electronice anuntate in luna aprilie 2011, Valerian Vreme a declarat ca "nu s-a facut niciun act aditional si ca furnizorul a venit cu propunerea de a dezvolta suplimentar si alte servicii electronice la acelasi cost al proiectului".

  • Proiectul eRomania 2, promis inclusiv sub actualul mandat al lui Dan Nica (PSD)

Dupa Valerian Vreme, la sefia Ministerului Comunicatiilor a venit Razvan Mustea (tot PDL), iar din mai 2012 si pana in prezent la conducerea acestui minister este Dan Nica (PSD).

De mentionat ca sub toti acesti ministri, contractul cu Omnilogic a ramas in picioare.

Chiar in acest an, respectiv in februarie 2013, Diana Voicu, director din Ministerul pentru Societatea Informationala, care a preluat acest proiect, a declarat pentru HotNews.ro ca autoritatile se afla in "mobilizare nationala" pentru a lansa un portal online cu informatii despre toate comunitatile din tara, construit pe date colectate deja de la institutiile centrale si validate de catre cele circa 3200 de primarii.

Portalul, pe care autoritatile se gandesc sa-l rebranduiasca in Romania Online, va permite interactiunea directa intre utilizator si administratorul sistemului prin comentarii si scoringuri pe care le acorda articolelor si informatiilor afisate, sustine aceasta.