Trei judecatori de la Curtea Constitutionala a Romaniei - Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar si Ion Predescu - isi incheie mandatele sambata, 8 iunie, anunta Agerpres. In locul acestora au fost numiti Daniel Morar, Mona Pivniceru si Valer Dorneanu, care isi vor prelua mandatele incepand de luni, dupa ce vor depune juramantul. Daniel Morar a fost numit de presedintele Romaniei, Mona Pivniceru de catre Senat, iar Valer Dorneanu a fost desemnat de Camera Deputatilor.

In anul 2016 va expira mandatul actualului presedinte al CCR, Augustin Zegrean, numit judecator la Curte de presedintele Romaniei in 2007, mandatul lui Valentin-Zoltan Puskas, numit de Senat (2007) si al lui Tudorel Toader, numit de Camera Deputatilor (2007), iar in 2019 se va incheia mandatul lui Petre Lazaroiu, numit de presedinte (in 2010), al Iuliei Motoc, numita de Senat (in 2010) si al lui Mircea Stefan Minea, desemnat de Camera Deputatilor (tot in 2010).

Potrivit Constitutiei, CCR se innoieste cu o treime din judecatorii ei din 3 in 3 ani. Curtea Constitutionala are 9 judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit: trei sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de presedintele Romaniei.

Judecatorii de la Curtea Constitutionala sunt independenti in exercitarea mandatului lor si inamovibili pe durata acestuia. Ei trebuie sa aiba pregatire juridica superioara, inalta competenta profesionala si o vechime de cel putin 18 ani in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior.

Innoirea Curtii cu o treime din numarul judecatorilor are loc din trei in trei ani, potrivit art. 142 alin. (5) din Constitutie si art. 5 alin. (3) din legea organica a CCR.

Potrivit articolului 7 din Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea CCR, Curtea are un presedinte ales prin vot secret, pentru o perioada de 3 ani, cu majoritatea voturilor judecatorilor, in termen de 5 zile de la innoirea Curtii. Mandatul presedintelui poate fi reinnoit. Pentru alegerea presedintelui, fiecare grupa de judecatori numiti de Camera Deputatilor, de Senat si de presedintele Romaniei poate propune o singura candidatura. Daca la primul tur de scrutin niciun candidat nu intruneste majoritatea voturilor, se organizeaza al doilea tur de scrutin intre primii doi clasati sau trasi la sorti, daca toti candidatii obtin acelasi numar de voturi. Operatiunile de alegere a presedintelui sunt conduse de judecatorul cel mai in varsta.