Presedintele Traian Basescu s-a intalnit vineri, pentru a doua zi consecutiv, cu comunitatea de sustinatori de pe pagina de Facebook "Alaturi de presedintele nostru", intalnirile fiind organizate in cadrul Interactive Central & Eastern Europe Festival 2013 (ICEEfest). Cu aceasta ocazie, presedintele a raspuns unor intrebari privind comertul online, calitatea vietii politice, marketingul politic, valorile care lipsesc din sistemul nostru educational dar si despre reindustrializarea Romaniei.

Traian BasescuFoto: Captura LTV

La inceputul intrevederii, seful statului a aratat ca Romania este avansata din punctul de vedere securizarii retelelor pe internet, adaugand ca "se pare ca e una din calitatile romanilor, decat sa-i dai o sapa mai bine ii dai un calculator".

Cele mai importante declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

Intrebare: Aveti incredere in comertul pe internet?

Traian Basescu:Am marea convingere ca in 20 de ani nu o sa mai mergem nici la Carrefour, ci o sa coamndam si rosiile pe internet, nu numai rochiile si pantofii.

De multe ori am observat la cei care vand pe internet o unda de neseriozitate, nu anunta ce nu mai au in stoc, si te trezesti ca faci comanda si nu mai vine nimic.

Cred ca e o solutie civilizata, noi ca oameni vom fi tot mai puternic in criza de timp si comertul pe internet se va dezvolta exploziv si la noi.

Problema e cum se poate securiza comertul pe internet si aici va poate raspunde cel mai bine un specialist in internet sau un hacker.

Romania e una din tarile avansate din acest punct de vedere, protejarea retelelor internet devine o realitate, in care am depasit alte state mai bogate decat noi, dar se pare ca e una din calitatile romanilor, decat sa-i dai o sapa mai bine ii dai un calculator.

Am cumparat costum, camasi, sotia mai cumpara cate o pereche de pantofi, o geanta.

Intrebare: Comparati calitatea vietii politice de acum 20 de ani, a sistemului de educatie si nivelul scazut de educatie al electoratului in ceea ce priveste spiritul civic?

Traian Basescu: Asta e o intrebare pentru o conferinta de doua ore (rade - n.red.). Educatia a fost una dintre preocuparile mele, sistemul de educatie a fost calificat ca nerelevant, ineficient si demodat de o comisiei prezidentiala. Asta e cheia si raspunsul la toate intrebarile dvs, educatia.

Sunt doua chei: una e aplicarea cu severitate a noii legi a Educatiei, care adapteaza ciclurile scolare la o abordare moderna - copilul care trebuie sa intre in clasa pregatitoare, imi aduc aminte din studiul comisiei, diferenta intre un copil care a facut clasa pregatitoare si unul care nu a facut-o nu mai poate fi recuperata pana la finele liceului.

O alta adaptare a fost in impingerea clase a noua la gimnaziu, sa nu mai fie in partea de liceu. De ce? pentru ca s-a constatat ca cel mai puternic risc de abandon e la terminarea clasei a opta.

Au fost niste elemente care au trecut neobervate, in afara de clasa zero, dar au fost masuri extrem de importante.

Al doilea lucru, in noua lege se introduce ucenicia si scolile profesionale.

Eu tocmai am fost criticat cand am spus ca nu avem tinichigii, ospatari, scoteam doar oameni cu liceu care nu stiau sa faca nimic.

Clasificarea universitatilor e alt elemente important, de natura sa le dea tinerilor semnalul cu privire la calitatea unei institutii de invatamant superior, pe fondul aparitiei invatamantului privat, extrem de bun ca idee, dar extrem de neperformant in multe zone, daca luam universitati din Caracal, chiar daca sunt Tuca si Diaconescu de acolo, de unde sa duci atati profesori doctori acolo.

Esentiala este curricula.

Acest pachet nu va da rezultate maine, vom culege rezultatele peste zece ani, peste 12 ani.

Respectul pentru munca vine atunci cand stii sa o faci, munca ta nu o sa iti palca niciodata daca esti inginer chimist dar faci cu totul altceva.

Cu cat oamenii reusesc sa lucreze in domeniul in care s-au specializat cu atat vor cauta acolo performanta.

Un muncitor neamt, un muncitor care face un sant, el va sapa santul fix cand se termina ora de program pune lopata jos, se uita si vede ca peretii sunt perfecti drepti, fundul santului e perfect drept, tasat, spune am facut o munca buna, e multumit si bea o bere.

La noi s-ar putea sa facem si santul stramb, si fundul netasat, se prabuseste un perete dupa ce plec, spune "merge si asa" dar cand vine vorba de bere, beau doua, nu ca neamtul.

Daca nu esti obisnuit in viata de zi cu zi sa fi exigent cu ce faci, nu o sa fi exigent nici cu politicienii.

Si asa votezi si politicieni cu dosare.

Aflu acum ca parlamentul vrea sa cheme la audieri orice persoane - e lipsa de cultura politica.

A avea cultura politica inseamna printre altele a fi educat pentru ceea ce ai de facut.

Noi nu avem cultura solidaritatii comunitatii, nu ne intereseaza.

Va trece timp pana vom reusi sa ne formam si sa fim o natiune care reuseste pentru ca e facuta sa reuseasca, pentru ca e educata sa reuseasca.

In Romania se spune prea mult 'sa-mi faca politicienii'. Cand ne uitam la clasa politica e clar ca nu va face - uitati-va ce lupta e sa nu se atinga ANI, Parchetul, de oameni politici, ce campanii se dezlantuie cand te atingi de cineva.

Avem nevoie de educatie sanatoasa pentru a fi eficienti, si daca fiecare dintre noi e eficient societatea va fi eficienta

Intrebare: Sunteti adeptul invatamantului in format electronic?

Traian Basescu: Da

(S-a inecat si tuseste, dupa ce a baut un pahar cu apa): Era normal sa ma inec cu apa (rade).

(Intrebat despre licentele de la achizitia de softuri): Sincer nu ma pricep la asta.

Intrebare: Ce v-a convins sa apelati atat de mult la internet? In ce proportie considerati ca netul ajuta in marketingul politic?

Traian Basescu: Nu eram chiar asa virgin cum crezi, din acest punct de vedere. Lucrasem pe o nava de 306 metri care era complet computerizata si pe care nu o puteai conduce dupa ureche.

Daca nu te intelegi cu un computer, o rupi la cheu, nu trebuie sa iesi pe mare cu ea.

Veneam dintr-o zona de activitate in care tehnologia era cu mult mai avansata decat pe uscat.

Toata documentatia era in engleza, nu am venit ca un incepator, ba chiar am inceput la varsta asta, in academia navala, ca ofiter trei pe nava am intrat direct intre calculatoare.

Nu a fost un efort de adaptare consistent, a venit normal aproape ca trecere in comunicarea intre oameni.

Daca privim la procentul de romani care folosesc internetul, nu e foarte mare, sunt circa noua milioane, iar Facebook 5,8 mil. Dar este totusi un acces la 9 mil de oameni.

Oricat m-as duce la o televiziune, mai multe de un milion nu are.

Este clar ca dupa mine si in Romania anului 2014 deja campaniile pe net vor fi mai eficiente decat cele pe televiziuni.

Noi suntem foarte ramasi in urma, dar marea descoperire a lui Roosvelt a fost campania pe radio, in anii '60 politicienii s-au dus la televiziuni, iar in anii '80 campaniile erau pe internet.

Sunt convins ca la noi campania pe internet va fi mai importanta, mai ales ca televiziunile au si grija sa se discrediteze.

Cred ca va fi cruciala campania pe net in 2014, nu la europarlamentare, ci la prezidentiale, iar de 2016 nici nu mai vorbesc.

Eu nu mai candidez.

Moderator:Poate candidati la Eurovision...

Traian Basescu: Ti se pare ca am talentul lui Turcescu?

(Intrebat despre rolul religiei): Constitutia - noi avem si musulmani in Romania, sunt si ei parte a poporului roman.

Eu sunt adeptul ideii ca statul roman e un stat laic si trebuie sa ramana asa, in care fiecare sa aiba optiunea lui.

Sunt un sustinator fara rezerve al crestinismului, sunt crestin ortodox, dar cand vine vorba de oameni politici, problema e unde asezi ortodoxia.

Nu cred ca ar trebui sa cream nicio bresa in care un cetatean care e ateu sau musulman sa simta ca aceasta constitutie l-ar exclude.

Cand vine vorba de stat, statul iti cere sa juri cu mana pe Biblie sau pe Constitutie si sa inchei cu asa sa-mi ajute Dumnezeu indiferent cine este.

O constitutie nu trebuie sa creeze o falie indiferent cat de mica este ea.

Nu cred ca pot fi un suporter al unei astfel de abordari totale, nu se stie cand o sa acceptam forta de munca din Africa, asa cum au facut-o alte tari. Cred ca ne trebuie putina grija.

Intrebare:Cum vedeti rolul internetului in educatia copiilor?

Traian Basescu: Sunt adeptul libertatii internetului, libertate fara limite.

Fiecare putem avea un moderator, dar paginile facute sa para a fi paginile mele sunt usor de depistat si de regula lumea isi da seama repede.

Cu scoala, eu cred ca cea mai eficienta metoda informatizarea scolii, culegerea informatiilor de pe net, ai adevarate biblioteci, iar a lasa copilul de la clasa pregatitoare sa aiba usor usor acces, sa invete ce e calculatorul, cum isi ia informatii, mi se pare extrem de important.

Daca am vrea copilului aceluia sa-i punem in fata in clasa a doua romanul Mitrea Cocor. Nu va sta in fata romanului, va fugi in fata calculatorului.

Pentru ca un copil sa se formeze in directia pe care o vrem noi, sa invete lucrurile de care are nevoie, e clar ca trebuie sa se faca printr-o modalitate acceptata si de el.

Altfel va face cum faceam eu in liceu, nu-mi placea biologia si faceam orice sa nu fiu acolo, ori aveam un meci, ori altceva....

Tentatia acestei generatii fiind apropiere de internet, trebuie sa-l lasi acolo unde vrea.

Niste parinti care pun domenii restrictionate in calculator reprezinta solutia cand e foarte mic, pe urma il lasam liber cand implineste 16 ani, pe toate site-urile.

Intrebare:Este sigur ca Miscarea Populara va deveni partid politic? Va avea filiale atat in Bucuresti cat si in judete?

Traian Basescu: Din cate stiu ieri au facut doua filiale in Bucuresti, din cate stiu pana la finele lui iunie va avea filiale cam in 30 de judete si in sectoarele Capitalei.

Dar un va fi o structura ostilei dreptei, rostul ei e sa atraga parte din cei 58% care nu au fost la vot, nu sa fie ostil vreunuia dintre partidele de centru dreapta.

Intrebare:Care sunt valorile care lipsesc sistemului educational din Romania? Cum ati promova Romania pe Facebook?

Traian Basescu: Multe valori lipsesc, prima si cea mai importanta e eficienta.

In general, foarte multi absolventi de invatamant tehnic au nevoie de cu totul altceva decat au invatat in facultate.

Cursurile sunt imbatranite, nu avem cercetarea universitara convingatoare de loc, sunt facultati in Top Schanghai, toate au ca prioritate cercetarea iar profesorii sunt sefii proiectului de cercetare si langa ei sunt studentii.

Este o diferenta uriasa intre ce se preda in sistemul nostru si ce ai nevoie dupa ce termini.

Al doilea lucru fundamental gresit, lipsa de exigenta.

In goana de a obtine studenti peste numarul de locuri, la stat, au coborat nivelul de exigneta la admitere dincolo de orice limita admisibila, primesti copii cu un bagaj de cunostinte atat de slab.

Un alt lucru care ne lipseste, moralitatea in educatie, coruptie forte multa.

Cat timp nu vrem sa spunem lucrurile astea, nici nu o sa le corectam.

Cel mai important lucru e sa vorbim de adevarurile noastre, altfel ascunzandu-ne sub acel patriotism ieftin ...

O mare problema este - sigur, nu pentru toti, sunt dascali eminenti, sunt profesori care isi dau sufletul ca sa transfere cunostinte, dar procentul lor e prea mic - sunt prea multi dascali slab pregatiti profesional, ganditi-va in mediul rural cu suplinitori cum e.

Eu nu spun sa concediem, dar tot avem vacante trei luni pe an, facem o luna de pregatire cu cadre didactice foarte bine pregatite.

Daca il concediezi ce faci, aduci alt suplinitor.

Problema e acel invatamant continuu, Romania s-a obligat sa aiba un sistem de invatamant continuu, orice meserie are nevoie de improspatare si prin agenda UE 2020, asumata si de Romania, invatamantul continuu e o obligatie.

Intrebare: Ce sfat puteti transmite tinerilor cu privire la ce decizie sa ia in viitor, sa ramana, sa lupte pentru ea? Niciun tanar nu vrea sa lupte, nu vrea sa traga...

Traian Basescu: Asa este, ce ai sesizat e perfect. Suntem o tara care - e foarte greu, nu gasesc o formulare care sa nu jigneasca - suntem o generatie care si-a pierdut valorile, comunismul ni le-a stalcit pur si simplu.

Cei 50 de ani de comunism ne-au distrus valorile, au distrus valorile acestei natiuni, noi trebuie sa le refacem.

Tranzitia este si despre refacarea valorilor morale ale unei natiuni.

Acele valori de care generatia ta are nevoie nu le vedeti la presedinte, la politicieni, la dascalii vostri.

De unde sa aveti voi ca prim element faptul ca familia e o valoare, cand la televizor vedeti numai asistente

De unde sa stie generatia voastra ca o mare valoare a omenilor civilizati e respectul pentru counitate.

Munca e o mare valoare, cand ai casa, masina, familie, poti sa cauti si o asistenta la batranete.

Valorile pe care s-a sprijinit Romania, familia, grija pentru comuniata, nu le vedeti in viata de zi cu zi.

Performanta in munca - cand vezi ca unu ajunge director peste noapte, sigur ca iti vine greu.

Sunt un adept fara rezerve al utilizarii tuturor beneficiilor UE, unde gasesc un loc bine platit acolo lucrez.

Pe de alta parte, nu am vazut medic bun care sa traiasca prost.

Cauza este faptul ca cei 23 de ani de tranzitie nu ne-au fost suficienti sa restabilim valorile societatii in care traim.

Romania are o sansa extraordinara - nu e o tara saraca, se spune ca e foarte prost administrata, nu e chiar asa, si nevoia de dezvoltare va fi suplinita de unii care au bani si vor sa castige in Romania.

Ce nu are bugetul de stat, vor veni investitori care vor sa faca o afacere, iar acea afacere va avea nevoie de toate categoriile de specialisti.

Intrebare:Cum vedeti viitorul familiei in Romania?

Traian Basescu: Nu-i de conceput o societate in care baza ei sa nu fie familia, oricate divorturi vedem, din familie vine generatia urmatoare.

Familiile asezate fac copii si genereaza viitorul, familia este structura societatii fara de care nu putem concepe evolutia noastra.

Cum o stimulam? Lucrul esential e legat nu neaparat de stabilitate, e o chestiune nu are norme e ceva instinctiv, omul asa e facut, barbatul si femeia sa fie impreuna.

Si eu ma intrebam, de ce m-oi fi insurat la 24 de ani si mi-am zis din instinct.

Intrebare: De ce ar trebui sa se fereasca un tanar pentru a avea o cariera de succes in politica?

Traian Basescu: De nimic

Trebuie sa se angajeze politic, sa fie perseverent. Cand eram mai tanar, mi se spunea 'nu te lega de Iliescu ca e un monstru si tu esti un piticut'. E, de Iliescu ma legam.

In politica trebuie sa fi un om liber. Tentatiile sunt mari, dar cande va exista un om care va putea spune i-am dat bani, pai nu-ti aduci aminte, cu mine ai facut compromisul ala.

Aici un om politic care vrea sa aiba viitor nu pune mana pe bani, face compromisuri transparente si spune public asta am facut.

Un om politic care vrea sa aiba viitor nu se lasa in mana presei.

Este o chestiune vitala pe care foarte multi politicieni nu au inteles-o, de au ajuns sa spune eu te-am facut, noi v-am adus la putere, cand te chem in emisiuni, vii, ca noi te-am facut.

Un om politic nu se atinge de interventii la procurori sau judecatori, daca vrea sa aiba viitor, ci ii protejeaza.

Un tanar poate face cariera de succes daca nu face lucruri care sa-l compromita, iar cand face compromisuri spune public.

Vezi compromisul cu procurorii pe care l-am facut, nu am avut solutie si a trebuit sa fac un compromis.

Dar era mai bun un compromis decat sa ajugnem la niste procurori supusi la puterea politica.

Nu te lasi pe mana presei, chiar daca e extraordinar de putenica, o utilizezi in parteneriat, si nu printr-o subordonare fata de presa. Daca reusesti, eu in ultimii ani nu prea mai reusesc nimic aici.

Si rabdare. La un moment dat unul dintre oamenii politici te va vedea.

Mandria unui om politic e cand a ridicat un tanar si a reusit. Eu cred ca sunt pe la 50%.

Stii ca e tanar, inteligent, dar nu stii cat e de moral.

Un om politic trebuie sa stie ca nu i se datoreaza recunostinta pentru ca a promovat un tanar.

Moderator: Mai luam doua intrebari?

Traian Basescu: Nu, putem merge afara, sa mai stam de vorba.

Nu am avut nicio alta solutie, ar fi insemnat sa nu respect democratia. Acea alianta avea 70 % si un candidat desemnat pentru premier.

A nu recunoaste victoria ar fi fost cel mai nedemocratic lucru. Puteam sa speculez Constitutia, cum am mai facut-o, in 2004, si sa spun da, dar nu dvs, dl Victor Ponta, altcineva.

Sau aveam alta varianta cu scandal mai putin si cu intrarea imediata in fucntionarea statului, varianta unui protocol de coabitare.

Decat sa provoc un scandal spunand nu, am preferat varianta mai soft si care a adus Romania la o situatie de stabilitate.

E 70%, asa e protocolul vostru, semnam un protocol dupa care pot face desemnare.

Este un compromis pe care l-am facut in schimbul unui protocol.

Imi pare rau, a fost ales, nu eu l-am ales, fiti siguri ca eu nu am votat pentru Victor Ponta.

Discuta asta am avut-o si in familie, tata, da cum e? Fata tatii, nu eu l-am ales.

Atat timp cat electoratul a spus nu conteaza plagiatul, dosarul penal al lui Becali, al lui Fenechiu, si e ministru.

Trebuia sa punem mingea jos foarte repede pentru ca ne destramam din punctul de vedere al credibilitatii.

Eu am cativa sustinatori si daca va uitati sunt cativa sustinatori consecventi din presa care sunt furiosi si acum si nu ma iarta.

E foarte usor cand nu ai responsabilitatea efectelor faptelor tale sa fii extrem de intransigent.

Cand eu ma uitam la deprecierea leului, intentiile de investitii pentru 2013, nu aveam buget - daca mai lungesc criza ce fac, unde o duc?

Ca sef de stat nu poti sa ramai strict cu niste criterii, chiar daca sunt ale tale.

E condamnabil in astfel de momente daca nu esti capabil sa faci acest comprimis, sa inghiti nu broasca, porcul, si trebuie sa-l inghiti.

Altfel risti sa ramai cu principiile in mana si cu un popor care plateste ratele la 5 lei euro.

Intrebare:Cum comentati ordonanta Voiculescu la publicitate? La noi miroase a interventia a statului.

Traian Basescu: Daca e ordonanta, inseamna ca inca nu a ajuns la mine.

Promit ca raspund dupa ce ajunge la mine. Am auzit la televizor.

Intrebare:Daca ati avea 20 de ani, ati agata pe Facebook?

Traian Basescu: Va spun o chestiune adevarata, am grupa sanguina B3.

Sa cititi ce scrie - e extrem de statornic, nu cred ca m-as incumeta la...

Pe asta se bazeaza nevasta-mea, ca sunt statornic.

Intrebare:Ultimul an a fost unul nebun. Ce v-a spus mintea si sufletul, dl presedinte, incotro o luam? Pe cine urmam?

Traian Basescu: Am perceptia a doua intrebari. Pe cine urmati dupa mine? Pe mine nu aveti cum, eu imi termin mandatul. Directia e una singura, vest si capitalism.

Nu avem variante si sunt convins ca nici macar politicienii, nici cei pe care ii detestati cel mai mult, nu au alta directia.

Problema e cum.

Cat de repede, cat de dureros. Daca am accepta ideea ca trebuie sa trecem foarte rapid catre un capitalism fara limite, de maine am liberaliza preturile la gaze. Nu accepta nimeni.

Directia e vest, solutia e capitalism. Si capitalimul asta il vad in diverse spectre.

Spre exemplu capitalismul de tipul scapa cine poate, in care se acumuleaza resursele la un numar foarte mic si de restul nu iti pasa.

Nici tipul acesta nu poate functiona si asta se vede, uitati-va cate revolte si miscari populare sunt.

Nici Europa sociala nu functioneaza, noi platim acum in primul rand un cost urias pentru conceptul de Europa sociala, tarile au ajuns la niveluri de indatorare dincolo de orice limite.

Nu au stiut sa spuna la timp sa facem Europa Competitiva, trebuiau sa aiba antidotul politic la binefacerile comunismului.

Comunismul s-a prabusit, dar Europa nu si-a schimbat conceptul.

Nu va recunoaste niciun politician ca timpul Europei sociale s-a terminat, dar e clar ca trebuie sa modificam ceva in acest concept, care a functionat 30 de ani, a asigurat prosperitate, dar a fost o prosperitate garantata si prin imprumuturi.

Romanii vor trebui sa urmeze acel drum in care pe cei pe care nu ii pot ajuta - Romania nu poate fi sociala in continuare.

Marea majoritate suntem bucuresteni, avem subventie la incalzire, si eu, si Copos, si omul care are 700 de lei. De ce?

Eu pot sa platesc, Copos poate, un profesor incepator cu 700 lei sau un tanar care a terminat facultatea si sta intr-o garsoniera are nevoie.

Ii ajutam pe cei care au nevoie, dar nu generalizam ajutorul.

Competitia trebuie sa functioneze ca motor al evolutiei pozitive si competitia daca o limita strict la competitia intre oameni nu e suficienta.

Europa sociala nu va mai rezista si nu e solutia viitorului, Europa competitiva e solutia.

Decalajul de productivitate dintre Europa si SUA creste in fiecare an.

Competitivitatea SUA creste de zece ani, Europa nu a reusit in niciun an sa stopeze diferenta de competitivitate.

Daca nu trecem la Europa competitivia, in 50 de ani Europa o sa fie un muzeu, cu toata industria delocalizata si ramane cu cateva servicii.

Trebuie schimbat conceptul in mod obligatoriu.

Semnul ca ne vom reveni va fi cand nu va mai creste diferenta de productivitate intre Europa si SUA.

Intrebare: Care sunt primele trei cuvinte ce va vin in minte cand spuneti Romania?

Traian Basescu: Primul e 'pace', al doilea a 'noroc' si cel de-a treilea e 'puternici'.

Intrebare: Care este cea mai mare amprenta pe care vreti sa o lasati?

Traian Basescu: Lasati-ma sa va spun a doua zi dupa ce plec de la Cotroceni, daca spun acum multi o vor si distruge.

(despre reindustrializare si cvorum de 30%): Va asigur ca si eu voi reactiona nu sunt de acord cu cvorum de 30%, o sa vedeti cum si nu e departe momentul.

Industrializarea e o poveste care incepe sa revina in dezbaterea politica. Cel care in Consiliul European a spus trebuie sa revenim la o politica de reindustrializare a fost Sarkozy

El a fost primul unii am fost de acord altii nu, realitatea e ca Europa a ramas tot mai mult fara industrie si in mod categoric trebuie sa o aducem inapoi.

Cand traiest doar din servicii si prestatii sociale, riscurile de somaj sunt foarte mari.

Aici e nevoie de politici corecte, unitare, cu sanse egale pentru toate statele UE.

In ce ne priveste, daca ne referim la reindustrializare si gandul zboara sa refecem vechile CUG-uri, nu va merge.

Romania se poate reindustrializa - noi spre deosebire alte tari Romania e intr-un proces de industrializare prin investitiile straine care se fac - problema este ce tip de industrializare si cum facem ca industrializarea sa nu se delocalizeze peste 15 ani.

Trebuie sa iti bazezi dezvoltarea pe resursele pe care le ai si noi avem minerit, e clar ca factura energiei verzi e deja mult prea mare si trebuie sa vedem daca nu ne convine mai mult sa aducem tehnologii de depoluare, sa redeschidem mineritul, sa privim la o energie electrica facuta si pe carbune in continuare.

Exploatarea cuprului, a aurului, in ce conditii o reluam.

E clar ca daca vom merge pe un program asumat de reindustrializare, nu avem imprumutam bani, problema e sa fie o buna calitate a investitiilor, un efect diminuat de mediu.

Sunt un adept al unui procedeu de industrializare controlat. Trebuie sa fim foarte atenti, am avut lectia Nokia, nu orice vine in Romania e bine venit, asa cum vine, asa pleaca.

Reindustrializarea Europei e o solutie.

Intrebare:Spuneati ca scoala romaneasca scoate doar idioti. Daca ati fi elev pe cine ati vrea ca profesor?

Traian Basescu: Am exagerat si eu, am gresit-o, nu sunt chiar toti.

Este un procent bun de tineri cu valoare, in mod cert a fost o exprimare nefericita, dar scoatem foarte multi absolventi care nu isi gasesc locul in campul muncii, e o realitate, si nu pentru ca nu sunt locuri de munca, dar competenta e catastrofala.

Eu, daca te-am jignit, imi cer scuze. Reformulez, foarte multi tineri sunt slabi pregatiti la finalul studiilor.

Sala a fost inchiriata, si trebuie sa incheiem, dar va promit ca mai raman pe hol.