Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, a declarat joi, la Craiova, la finalul unei dezbateri privind regionalizarea, ca a crescut procentul celor care au inteles ca este nevoie de regionalizare si ca aceasta este folositoare, transmite Agerpres.

"Am constatat si astazi ca oamenii incep sa se gandeasca serios de ce Romania are o dezvoltare dezechilibrata. Si au inceput sa inteleaga din ce in ce mai multi ca ceea ce a lipsit Romaniei a fost o planificare strategica. (...) Oamenii sunt interesati de cum va arata regiunea, sunt interesati sa afle care sunt argumentele pentru care regionalizarea aduce dezvoltare, sunt interesati unde va fi resedinta regiunii si am constat cu satisfactie ca ceea ce am propus in ianuarie pentru prima data, si anume ca nu toate institutiile regionale sa fie intr-un singur loc, are o acceptabilitate foarte mare. Oamenii inteleg ca e bine sa fie un principiu echitabil, ca e bine ca in fiecare judet sa fie repartizate institutii regionale, pentru ca echilibrul dintre judete sa nu se rupa", a spus Dragnea.

Acesta a aratat ca in cadrul discutiilor alesii locali au pledat pentru o simplificare a legislatiei care reglementeaza administratia publica, a procedurilor prin care se pot finanta proiecte de dezvoltare locala, clarificarea responsabilitatilor primarului.

Vicepremierul a adaugat ca a constatat, in urma dezbaterilor la care au participat primari din judetele Olteniei, ca acestia sunt dispusi sa continue dezbaterile pe tema regionalizarii la nivel local, zonal si sa sustina proiectul in discutiile cu cetatenii. Dragnea a sustinut ca regionalizarea va avea rezultatele pozitive in planul interactiunii dintre cetatean, firme, institutii locale si ministere.

"Descentralizarea inseamna ca noi luam din atributiile de administrare si dezvoltare locala si regionala, le luam de la Guvern, ministere si le ducem catre alesii locali, catre regiuni, judete, autoritati locale. (...) Ministerele trebuie sa ramana cu rol de planificare nationala (...) cu rol de monitorizare, de control, iar administrarea efectiva si dezvoltarea regionala trebuie sa fie in mana autoritatilor alese de cetateni", a punctat ministrul.

El a subliniat ca nu exista dezavantaje ale regionalizarii, ci numai riscuri, enumerand printre posibilele riscuri desenarea regiunilor pe criterii politice sau in urma unor discutii sterile, lipsa unor precizari referitoare la raporturile dintre regiune, judet si localitate.

"Riscul urias e ca delimitarea regiunilor sa fie facuta fara o analiza serioasa a tuturor criteriilor. (...) Al doilea risc ar fi sa continuam sa construim dezvoltarea Romaniei pe baza de poli de crestere - sapte sau opt poli de crestere", a mai spus Dragnea.

Potrivit vicepremierului judetele si primariile vor avea in primul rand rol de administrare efectiva a treburilor publice si de furnizare de servicii catre cetateni, in timp ce regiunea, in principal, va avea rolul de a coordona activitatea consiliilor judetene in privinta dezvoltarii regionale.

Ministrul a explicat ca regiunile vor fi stabilite pe criterii functionale, legate de forma regiunii, de fluxurile comerciale si migratia demografica din anumite zone, de resursele naturale, componenta populatiei, pregatirea profesionala a acesteia, repartizarea centrelor de educatie, universitati, legaturile de transport, caile de comunicatie rutiera, feroviara, aeriana.

Dragnea a afirmat ca sunt presiuni pentru a spune cum vor arata viitoarele regiuni.

"Rezist la presiuni de 6 luni de zile si am de gand sa rezist pana la capat, pentru ca prefer sa mai analizam inca odata si inca o odata, pentru ca atunci cand am pus pe masa desenul regiunilor, sa fiu sigur ca este cea mai buna forma si sa fiu sigur ca aceasta tara va avea un sistem regional care sa o ajute sa se dezvolte. Vorbesc de presiuni chiar de la dumneavoastra (presa - n.r.). Daca am delimitat gresit o singura regiune, comunitati intregi de acolo le condamnam la nedezvoltare si eu nu vreau sa-mi asum asta. Presiuni din toate partile: vreau sa stiu eu, cum arata. Incepe sa se contureze, dar sa mai avem rabdare", a adaugat acesta.