Peste 50 de persoane au manifestat, joi seara, la Centrul de Reabilitare Neuropsihica "Ghe. Serban" din Capitala pentru a sensibiliza autoritatile privind cei 54 de tineri care stau acolo si care, potrivit unor fosti voluntari din centru, s-ar afla intr-o stare de degradare fizica si emotionala, relateaza Mediafax. Primaria Sectorului 2 sustine, intr-un comunicat, ca protestul de joi seara de la Centrul "Ghe. Serban" din Capitala a fost neautorizat, iar organizatorii au urmarit manipularea si dezinformarea publica, nefiind interesati, de fapt, de starea tinerilor internati acolo.

Protest la la Centrul de Reabilitare Neuropsihica "Ghe. Serban" din CapitalaFoto: Agerpres/AP

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a organizat o manifestatie la care au participat activisti din societatea civila din domeniile drepturilor omului, dizabilitatii, educatiei, dar si cetateni, unii in scaun rulant, altii insotiti de propriii copii cu dizabilitati.

Reprezentantii CRJ au afirmat ca, desi in cursul zilei de miercuri au primit aprobarea verbala a Primariei Capitalei pentru actiunea de protest, cand au ajuns in fata centrului, jandarmii le-au comunicat ca autorizatia a fost retrasa.

"Am participat ieri (miercuri - n.r.), in urma unei notificari transmise Primariei Capitalei, la o sedinta care a avut loc la secretariatul general, sedinta in care ni s-a transmis ca manifestarea noastra este aprobata, ca urmeaza sa primim in scris aceasta aprobare, ca de obicei raspunsurile in scris vin mai tarziu, dar ca dumnealor vor informa Jandarmeria si Politia si ca putem sa mergem sa manifestam, asa cum am notificat. Inainte cu o ora de inceperea evenimentului, jandarmii ne-au informat ca manifestarea noastra nu mai este aprobata si ca s-a incercat contactarea noastra si nu am fost de gasit, dar ca dumnealor au aflat la ora 15.00 ca aceasta manifestare nu mai este aprobata", a declarat, pentru Mediafax, reprezantanta CRJ, Georgiana Pascu.

De altfel, protestul a fost supravegheat de jandarmi, dar si de doua echipaje de politie, care incercau sa afle de la manifestanti de ce se afla acolo si daca au autorizatie.

Reprezentanta CRJ a precizat ca inca de la inceputul anului trecut CRJ si-a manifestat ingrijorarea cu privire la modul in care sunt tinuti cei 54 de tineri cu dizabilitati severe din centru, intrucat s-a incercat vizitarea lor si nu a fost permisa nici vizita neanuntata, nici cea solicitata in scris.

"Anul trecut, in 29 octombrie, am cerut interventia de urgenta a primarului Sectorului 2, a directoarei DGASPC, a ministrului Muncii si a Inspectiei Sociale si nu ne-a fost permis accesul nici cu aceasta ocazie, dar nici nu am primit raspunsuri care sa ne arate ca lucrurile se imbunatatesc. Acestea sunt motivele pentru care astazi am propus, in urma vizionarii imaginilor care au circulat pe internet, sa demonstram in mod public, pasnic si tacut, cu privire la faptul ca toti tinerii care sunt in acest centru nu au dreptul sa iasa, sa aleaga unde vor sa locuiasca, dar mai ales pentru faptul ca sunt in continuare tinuti legati de paturi, de mani si de picioare, pentru ca, asa cum s-a vazut in imagini, multi dintre ei sunt malnutriti, sunt piele si os", a declarat Georgiana Pascu.

Ea a precizat ca, in imaginile de pe internet, oameni care au lucrat cu acesti tineri in urma cu mai multi ani i-au identificat.

Cei peste 50 de participanti la protest au manifestat in mod pasnic, legand flori de gardul centrului si lasand la poarta institutiei givece cu flori, dar si pungi cu alimente.

"In continuare vom solicita premierului sa ia o decizie cu privire la modul in care sunt tratate persoanele cu dizabilitati, ne vom adresa comitetului ONU pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati, ne-am adresat deja Consiliului Europei, Comitetului european pentru prevenirea torturii si tratamentelor inumane si degradante, Comisiei Europene si vom continua sa ne plangem tuturor forurilor competente la nivel national si international", a mai spus reprezantanta CRJ.

In timpul actiunii de protest, manifestantii au incercat sa discute cu personalul centrului, insa acest lucru nu a fost posibil.

  • Primaria Sectorului 2 despre protest: S-a urmarit manipularea si dezinformarea. Romania nu este o colonie, RAP Foundation din Scotia sa se duca la dansii acasa

Primaria Sectorului 2 sustine ca protestul de joi seara de la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica "Ghe. Serban" din Capitala a fost neautorizat, iar organizatorii au urmarit manipularea si dezinformarea publica, nefiind interesati, de fapt, de starea tinerilor internati acolo.

"Ne exprimam ingrijorarea ca o asemenea manifestatie neautorizata poate fi organizata in fata unui centru in care se afla, pentru recuperare si reabilitare, persoane cu dizabilitati neuropsihice severe, a caror sanatate, greu incercata si asa datorita suferintelor cu care s-au nascut, poate fi agravata si mai mult de o actiune necugetata cu o miza meschina. La manifestatia neautorizata, alaturi de Centrul de Resurse Juridice, au participat si Linda Barr si John McGoldrick, directori ai RAP Foundation din Scotia care se pare ca au anumite interese care nu tin de binele adultilor bolnavi internati in centru. Prin toate actiunile realizate de membrii fundatiei respective au adus atingere prestigiului institutiilor statului roman", se arata intr-un comunicat remis Mediafax de Primaria Sectorului 2.

Potrivit reprezentantilor administratiei publice locale a sectorului 2, cele doua ONG-uri, respectiv CRJ si RAP Foundation, "au interese oculte care vin in contradictie cu legislatia in vigoare".

"Romania nu este o colonie si ii invitam pe membri RAP Foundation din Scotia sa se duca la dansii acasa, in Scotia, si sa-si ingrijeasca proprii bolnavi pentru ca cei din tara noastra sunt pe maini bune si sub supravegherea specialistilor. Prin actiunea lor ilegala, cele doua ONG-uri au adus un mare deserviciu persoanelor internate in centru, care sunt grav bolnave neuropsihic si trebuie sa fie tratate cu foarte mare grija pentru a nu le afecta si mai mult starea in care se afla", se mai afirma in comunicat.

Primaria Sectorului 2 afirma, in documentul citat, ca interesele organizatorilor manifestatiei ar fi manipularea si dezinformarea publica, "avand in vedere ca in perioada imediat urmatoare Centrul de Resurse Juridice are o actiune in instanta cu Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 2 pe aceasta tema si incearca si prin aceasta manipularea sa influenteze o decizie a Justitiei".

"Prin presiunile la care recurge, Centrul de Resurse Juridice si RAP Foundation din Scotia fac un joc mizerabil de dezinformare si manipulare a opiniei publice in vederea influentarii justitiei pentru sedinta din data de 19.06.2013, cand a fost stabilit urmatorul termen la procesul intentat Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 2. Litigiul a fost intentat de Centrul de Resurse Juridice (organizatie neguvernamentala) ca urmare a faptului ca acest ONG s-a prezentat la CRRN Gh Serban, in control. Avand in vedere legislatia in vigoare nu i s-a permis controlul in acest centru. Ulterior, raspunsurile primite de la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si de la Agentia de Prestatii si Inspectie Sociala a Municipiului Bucuresti ne-au confirmat faptul ca institutiile publice pot fi controlate numai de autoritati publice cu atributii in domeniu, iar ONG-urile pot doar monitoriza activitatea si solicita informatii, in baza Legii nr. 544/2001", se mai precizeaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, protestul de joi a avut un puternic soc emotional asupra tinerilor din centru si a produs stari de agitatie care sunt total nerecomandate suferintelor lor.

Primaria Sectorului 2 mai sustine ca Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica "Ghe. Serban" este foarte bine organizat si dispune de toate dotarile specifice ingrijirii in conditii optime a beneficiarilor.

"Resursa umana implicata in acordarea serviciilor in acest centru este calificata pentru acest domeniu si organizata in conformitate cu toate standardele existente in Romania; hranirea beneficiarilor se face cu respectarea tuturor normelor existente la nivel national, in conditii financiare mult peste nivelul stabilit prin Hotararea Guvernului nr. 421/2008. Subliniem ca nu exista niciun caz de malnutritie printre tinerii din centru; in cadrul CRRN Gh. Serban nu se aplica rele tratamente tinerilor institutionalizati si intreaga activitate se desfasoara respectand legislatia in domeniu; starea foarte grava in care sunt beneficiarii inca de la nastere este confirmata si de faptul ca toti au fost evaluati la Institutul National de Medicina Legala si sunt pusi sub interdictie sau sunt in proces de punere sub interdictie. Reamintim ca aceasta recomandare a venit din partea reprezentantilor Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale", se mentioneaza in comunicat.