Zece organizatii ale societatiie civile, care se declara "ingrijorate" de modul in care se desfasoara lucrarile Comisiei de revizuire a Constitutiei, ameninta cu declansarea unei campanii pentru un vot negativ la referendumul privind modificarea legii fundamentale.

Cele zece ONG-uri, respectiv Fundatia Centrul de Resurse pentru participare publica (CeRe), Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC), Asociatia ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei (AW - AMP), Asociatia Funky Citizens, Asociatia EPAS, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Asociatia Miscarea Civica "Militia Spirituala", Asociatia Civitas'99, Fundatia Median Research Centre si Asociatia Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, au trimis joi o scrisoare deschisa catre Comisia Parlamentara de Revizuire a Constitutiei, pentru a protesta astfel fata de modul "netransparent si precipitat" in care parlamentarii voteaza amendamentele constitutionale, "cu consecinte grave pentru drepturile cetatenilor si calitatea textului fundamental", se arata intr-un comunicat remis Mediafax.

Potrivit reprezentantilor societatii civile, in spatele usilor inchise, in cateva zile, membrii Comisiei au rescris Constitutia, iar "din relatarile presei reiese faptul ca acestia ignora amendamente relevante primite din partea societatii civile (cum ar fi dreptul la buna administrare si informatie sau intarirea institutiei Avocatului Poporului)".

In graba discutiilor, sustin ONG-urile, parlamentarii au reusit sa restranga drepturile cetatenilor, dintre care amintim dreptul parintilor de a alege tipul de educatie religioasa pentru copiii lor sau restrangerea libertatii de exprimare prin consolidarea pedepsei pentru delictele de presa in Constitutie.

"Credem ca obligatia clasei politice in construirea Constitutiei nu este doar sa citeasca cateva pagini dintr-un raport al Forumului Constitutional, ci sa se consulte cu societatea in largul ei, incluzand societatea civila organizata", spun semnatarii scrisorii adresate presedintelui Comisiei, Crin Antonescu.

Reprezentantii societatii civile amintesc membrilor Comisiei, pe aceasta cale, ca "este in interesul tuturor celor implicati sa deschida dezbaterile in cadrul Comisiei si parlamentarii sa lase timp de reactie, mai ales ca raportul Forumului Constitutional inaintat Comisiei este departe de a fi complet".

"Atragem atentia ca pretentiile electoratului au crescut in ultimii ani, si ca la urmatoarele alegeri ar putea fi mai greu pentru politicienii din ambele tabere sa isi ascunda esecul prin discurs negativ. Pe termen scurt, in masura in care Comisia de Revizuire a Constitutiei nu revine la un dialog real cu societatea, luam in considerare exercitarea tuturor formelor de presiune democratice, inclusiv lansarea unei campanii de vot negativ la referendum", se arata in scrisoare.

ONG-urile semnaleaza, in documentul citat, "ceea ce pare un tratament discriminatoriu la adresa amendamentelor constitutionale".

Un prim indiciu acest sens, sustin semnatarii scrisorii, este acela ca propunerile si argumentele din sectiunea anexa nu apar niciodata in discutie, iar un al doilea este ca anumite formulari sunt nefericite si nu reflecta nici chiar intentiile declarate ale dumneavoastra.

Printre exemplele considerate graitoare mentionate in scrisoare este si cel legat de formula "Mijloacele de comunicare in masa au obligatia de a declara public sursele finantarii si structura actionariatului". "Fiind constienti de aceasta propunere care circula de mai multa vreme in spatiul public, am aratat ca nu toate companiile private fiinteaza sub forma de societate pe actiuni. Tinand cont de argumentele noastre, membrii comisiei ar fi putut da o forma mai buna acestui alineat, o varianta fiind chiar propunerea inaintata de grupul nostru de lucru: Mijloacele de comunicare in masa au obligatia de a declara public sursa finantarii si structura de proprietate", argumenteaza ONG-urile.

ONG-urile considera ca, pe termen mediu, "aceasta Comisie si acest Parlament, cu Putere si Opozitie, vor fi tinute minte prin rezultatele lor, si nu doar prin discursuri". "Iar noi ne angajam ca, daca va fi nevoie, sa amintim alegatorilor oportunitatile refuzate de clasa politica", incheie semnatarii scrisorii.

Presedintele comisiei de revizuire a Constitutiei, Crin Antonescu, a sustinut joi, la inceputul sedintei acestui for, ca a observat pe televiziuni "diversi experti" care lasa sa se inteleaga faptul ca la nivelul comisiei se lucreaza "aproape fraudulos", precizand ca-i invita pe acestia sa asiste personal.

Antonescu a afirmat ca s-a decis ca presa sa aiba acces premanent la lucrarile comisiei, ceea ce va fi asigurat pana la finalul dezbaterilor acestui for.

"Cu toate ca presa are acces permanent, vad discutie publica in legatura cu faptul ca nu stie nimeni ce facem noi aici. Exista diversi experti, care desigur cu ghilimele sau fara, mai mult cu ghilimele, care circula pe toate televiziunile aratand ca bineinteles ca niste oameni care din start din cauza ca sunt parlamentari sau politicieni sunt calificati intr-o stare de precaritate intelectuala, culturala, juridica, de orice fel, asta se intelege de la sine si care asa aproape intr-un mod fraudulos si aproape ascuns se ocupa de chestiunea asta", a afirmat Antonescu.

El a tinut sa aminteasca inclusiv jurnalistilor ca accesul va fi permanent la lucrarile comisie si ca totul "se poate inregistra", iar ce se comunica public despre revizuirea Constitutiei analizata la nivelul comisiei parlamentare este o "chestiune de libertate si de alegere a presei".

Antonescu a mai sustinut ca din moment ce sedinta comisiei este deschisa accesului presei, este posibila inclusiv participarea reprezentantilor societatii civile, pentru a vedea dezbaterile din comisie.