Amploarea inundatiilor de pe sectorul romanesc al Dunarii va depinde de ploile prognozate pentru perioada 10-11 iunie, a precizat la RFI ministrul delegat pentru Ape, Lucia Varga. Ea spune ca intre timp se consolideaza digurile care au nevoie de reparatii. Varga estimeaza ca, din informatiile actuale, nu vor fi probleme pe sectorul romanesc al Dunarii.

  • UPDATE Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, debitul Dunarii. la intrarea în țară în secțiunea Baziaș în intervalul 05.06.2013 a fost în creștere, având valoarea de 7400 mc/sec, peste media multianuală a lunii iunie (6400 mc/sec).

Lucia Varga declara ca autoritatile romane sunt vigilente in privinta inundatiilor pe Dunare: "Ne pregatim si noi pentru a tranzita unda de viitura. In acest moment, insa, debitele sunt in limite normale, 7.500 de metri cubi pe secunda, o crestere de circa 200 de metri cubi pe secunda in fiecare zi. Din informatiile pe care le avem pana in acest moment, n-ar trebui sa avem debite mai mari decat cele din aprilie, in jurul datei de 13-14 iunie, cam atunci este prognozata unda de viitura in Romania, dar trebuie sa fim totusi vigilenti, pentru ca se mai prevad unele precipitatii in jurul datei de 10-11 si va depinde foarte mult debitul Dunarii si de aceste precipitatii".

Unele diguri care au probleme urmeaza a fi consolidate, precizeaza ministrul Apelor: "Suntem in monitorizare, in legatura directa cu colegii nostri din Ungaria, pentru a prelua toate informatiile in timp real si pentru a da toate avertizarile in timp real, pe de o parte, iar pe de alta parte, sistemele de gospodarire a apelor au primit dispozitia, acum doua zile, sa verifice digurile pe Dunare, acolo unde trebuie sa mai intervenim, intervenim, pentru a consolida digurile (...)".

Ministrul mai spune ca trebuie schimbat conceptul de amenajare a Dunarii, "pentru ca de fiecare data cand vom avea precipitatii, cand Dunarea va veni cu debite mari din zona superioara, vom avea aceste scenarii cu un anumit risc pentru populatie si pentru obiectivele economice de acolo. De aceea, noi acum avem in avizare o Hotarare de Guvern, pentru a amenaja Dunarea, astfel incat pe de o parte, sa facem diguri pentru apararea localitatilor, sa intarim digurile, sa le suprainaltam, pe de alta parte, sa facem acele buzunare laterale in care sa putem prelua debitele mari in caz de ape mari si de asemenea sa facem si zone umede, tot asa, pentru a putea prelua debite in perioade de ape mari".

Citeste mai multe pe RFI.ro