Comisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat, marti, un amendament la legea fundamentala prin care se introduce stema nationala pe drapelul Romaniei. Amendamentul, formulat de deputatul PSD Gheorghe Emacu, a fost adoptat cu 13 voturi pentru si o abtinere. Asupra modelului de stema, parlamentarii din comisie au votat impotriva unui amendament propus de senatorul liberal Victor Ciorbea care a propus ca forma si continutul stemei nationale sa fie preluate dupa cele ale Casei Regale a Romaniei. Astfel, stema nationala ce va fi pe drapel va fi tot aceeasi votata prin lege organica in 1992.

Noul steag al RomanieiFoto: Hotnews
  • Vezi in text ce reprezinta stema nationala ce se va regasi in viitor pe tricolor.

Comisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat, marti, un amendament la legea fundamentala care modifica articolul 12 "Simboluri nationale", alineat 1, in sensul introducerii notiunii de 'stema tarii' in cadrul textului referitor la drapelul Romaniei.

  • Textul articolul 12 alineat (1) modificat este urmatorul: "Drapelul Romaniei este tricolor, avand pe fondul galben stema tarii; culorile sunt asezate vertical, in ordinea urmatoare incepand de la lance: albastru, galben, rosu".

In cadrul dezbaterilor referitoare la drapelul Romaniei, deputatul PNL Petre Roman a subliniat ca, desi nu a votat impotriva introducerii stemei tarii pe drapel, considera ca pastrarea drapelului Romaniei fara acest simbol ar fi dat o nota de modernitate, asa cum se intampla in cazul drapelelor altor state, Franta, Italia, Olanda, noteaza Agerpres.

Stema tarii ramane cea stabilita in '92

Asupra modelului de stema, parlamentarii din comisie au votat impotriva unui amendament propus de senatorul liberal Victor Ciorbea care a propus inlocuirea alineatului 4 al articolului 12 unde se spune ca 'Stema tarii si sigiliul statului sunt stabilite prin legi organice' cu un nou text unde sunt mentionate forma si continutul stemei tarii, preluata dupa cea a Casei Regale a Romaniei, potrivit Agerpres.

Astfel, stema nationala a Romaniei ce se va regasi pe viitorul drapel al tarii va ramane cea stabilita in 1992 prin lege organica.

Potrivit articolului 1 din legea 102/1992, "Stema Romaniei simbolizeaza statul roman national, suveran si independent, unitar si indivizibil si se compune din doua scuturi suprapuse: scutul mare si scutul mic.

Stema Romaniei

Stema Romaniei

Foto: Camera Deputatilor

Scutul mare, pe albastru, are o acvila de aur cu capul spre dreapta, cu ciocul si ghearele rosii, cu aripile deschise, tinand in cioc o cruce ortodoxa din aur, in gheara dreapta o sabie, iar in gheara stanga un buzdugan.

Pe pieptul acvilei se gaseste scutul mic sfertuit cu insitiune:

a) in primul cartier este stema Tarii Romanesti: pe albastru, o acvila de aur cu ciocul si ghearele rosii, tinand in cioc o cruce ortodoxa de aur, insotita de un soare de aur la dreapta si de o luna noua de aur la stanga;

b) in cartierul doi este stema Moldovei: pe rosu, un cap de bour negru, insotit de o stea de aur intre coarne, cu cinci raze, de o roza cu cinci foi la dreapta si de o luna conturnata la stanga, ambele de argint;

c) in cartierul trei este stema Banatului si Olteniei: pe rosu, peste valuri naturale, un pod de aur cu doua deschideri boltite, din care iese un leu de aur tinand un palos in laba dreapta din fata;

d) in cartierul patru este stema Transilvaniei, cu Maramuresul si Crisana: un scut taiat de un briu rosu ingust; in partea superioara, pe albastru, o acvila neagra cu ciocul de aur, iesind din briul despartitor, insotita de un soare de aur la dreapta, de o luna de argint conturata la stinga; in partea inferioara, pe aur, sapte turnuri rosii, crenelate, dispuse pe doua rinduri, patru si trei;

e) in insitiune sint reprezentate tinuturile Marii Negre: pe albastru, doi delfini de aur afrontati, cu cozile ridicate".

  • Sunteti de acord cu introducerea stemei nationale pe drapelul tarii?.

Noul drapel al Romaniei - cu cele trei culori si stema amplasata central - ar urma sa semene si mai mult cu drapelul Republicii Moldova sau drapelul Principatului Andorrei.

Steagul Republicii Moldova

Steagul Republicii Moldova

Foto: Hotnews

Stema Republicii Moldova consta din desenul stilizat al unui vultur (sau al unei acvile) purtand o cruce in ciocul sau si strangand in ghearele fiecaruia din picioarelor sale, reprezentate ca niste maini, cate un sceptru de aur si o ramura verde de maslin.

Pieptul pasarii este protejat de un scut cu insemnele traditionale ale Moldovei: capul de bour, privit frontal, si soarele, plasat intre coarnele bourului, ambele pe fond rosu, simbolizand ziua, respectiv o floare pentagonala (un trandafir) si luna, in faza de crai-nou, plasate ambele pe fond albastru, simbolizand noaptea. Cele doua romburi sunt aranjate la nivelul de separare al rosului de albastru. Elementele distincte ale scutului sunt din aur (galbene). Emblema scutului este realizata folosind cele trei culori traditionale ale tricolorului: rosu, galben si albastru.

Steagul Andorrei

Steagul Andorrei

Foto: Hotnews

Stema Andorrei exista de mai multe sute de ani si a devenit stema oficiala in anul 1969. Sub scutul de pe stema este scris motto-ul national "Virtus Unita Fortior". In interiorul scutului, in cele patru cartiere, sunt reprezentate simbolurile pentru provincii din Spania, Franta si zona Pirineilor.