​Dezbatere Stema nationala, introdusa pe drapelul Romaniei. Sunteti de acord cu aceasta modificare?

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Marţi, 4 iunie 2013, 13:25 Actualitate | Esenţial

Noul steag al Romaniei
Foto: Hotnews
Comisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat, marti, un amendament la legea fundamentala prin care se introduce stema nationala pe drapelul Romaniei. Amendamentul, formulat de deputatul PSD Gheorghe Emacu, a fost adoptat cu 13 voturi pentru si o abtinere. Asupra modelului de stema, parlamentarii din comisie au votat impotriva unui amendament propus de senatorul liberal Victor Ciorbea care a propus ca forma si continutul stemei nationale sa fie preluate dupa cele ale Casei Regale a Romaniei. Astfel, stema nationala ce va fi pe drapel va fi tot aceeasi votata prin lege organica in 1992.
 • Vezi in text ce reprezinta stema nationala ce se va regasi in viitor pe tricolor.
Comisia pentru revizuirea Constitutiei a adoptat, marti, un amendament la legea fundamentala care modifica articolul 12 "Simboluri nationale", alineat 1, in sensul introducerii notiunii de 'stema tarii' in cadrul textului referitor la drapelul Romaniei.

 • Textul articolul 12 alineat (1) modificat este urmatorul: "Drapelul Romaniei este tricolor, avand pe fondul galben stema tarii; culorile sunt asezate vertical, in ordinea urmatoare incepand de la lance: albastru, galben, rosu".
In cadrul dezbaterilor referitoare la drapelul Romaniei, deputatul PNL Petre Roman a subliniat ca, desi nu a votat impotriva introducerii stemei tarii pe drapel, considera ca pastrarea drapelului Romaniei fara acest simbol ar fi dat o nota de modernitate, asa cum se intampla in cazul drapelelor altor state, Franta, Italia, Olanda, noteaza Agerpres.

Stema tarii ramane cea stabilita in '92

Asupra modelului de stema, parlamentarii din comisie au votat impotriva unui amendament propus de senatorul liberal Victor Ciorbea care a propus inlocuirea alineatului 4 al articolului 12 unde se spune ca 'Stema tarii si sigiliul statului sunt stabilite prin legi organice' cu un nou text unde sunt mentionate forma si continutul stemei tarii, preluata dupa cea a Casei Regale a Romaniei, potrivit Agerpres.

Astfel, stema nationala a Romaniei ce se va regasi pe viitorul drapel al tarii va ramane cea stabilita in 1992 prin lege organica.

Potrivit articolului 1 din legea 102/1992, "Stema Romaniei simbolizeaza statul roman national, suveran si independent, unitar si indivizibil si se compune din doua scuturi suprapuse: scutul mare si scutul mic.

Stema Romaniei
Foto: Camera Deputatilor
Scutul mare, pe albastru, are o acvila de aur cu capul spre dreapta, cu ciocul si ghearele rosii, cu aripile deschise, tinand in cioc o cruce ortodoxa din aur, in gheara dreapta o sabie, iar in gheara stanga un buzdugan.

Pe pieptul acvilei se gaseste scutul mic sfertuit cu insitiune:

a) in primul cartier este stema Tarii Romanesti: pe albastru, o acvila de aur cu ciocul si ghearele rosii, tinand in cioc o cruce ortodoxa de aur, insotita de un soare de aur la dreapta si de o luna noua de aur la stanga;

b) in cartierul doi este stema Moldovei: pe rosu, un cap de bour negru, insotit de o stea de aur intre coarne, cu cinci raze, de o roza cu cinci foi la dreapta si de o luna conturnata la stanga, ambele de argint;

c) in cartierul trei este stema Banatului si Olteniei: pe rosu, peste valuri naturale, un pod de aur cu doua deschideri boltite, din care iese un leu de aur tinand un palos in laba dreapta din fata;

d) in cartierul patru este stema Transilvaniei, cu Maramuresul si Crisana: un scut taiat de un briu rosu ingust; in partea superioara, pe albastru, o acvila neagra cu ciocul de aur, iesind din briul despartitor, insotita de un soare de aur la dreapta, de o luna de argint conturata la stinga; in partea inferioara, pe aur, sapte turnuri rosii, crenelate, dispuse pe doua rinduri, patru si trei;

e) in insitiune sint reprezentate tinuturile Marii Negre: pe albastru, doi delfini de aur afrontati, cu cozile ridicate".

 • Sunteti de acord cu introducerea stemei nationale pe drapelul tarii?.

Noul drapel al Romaniei - cu cele trei culori si stema amplasata central - ar urma sa semene si mai mult cu drapelul Republicii Moldova sau drapelul Principatului Andorrei.


Steagul Republicii Moldova
Foto: Hotnews

Stema Republicii Moldova consta din desenul stilizat al unui vultur (sau al unei acvile) purtand o cruce in ciocul sau si strangand in ghearele fiecaruia din picioarelor sale, reprezentate ca niste maini, cate un sceptru de aur si o ramura verde de maslin.

Pieptul pasarii este protejat de un scut cu insemnele traditionale ale Moldovei: capul de bour, privit frontal, si soarele, plasat intre coarnele bourului, ambele pe fond rosu, simbolizand ziua, respectiv o floare pentagonala (un trandafir) si luna, in faza de crai-nou, plasate ambele pe fond albastru, simbolizand noaptea. Cele doua romburi sunt aranjate la nivelul de separare al rosului de albastru. Elementele distincte ale scutului sunt din aur (galbene). Emblema scutului este realizata folosind cele trei culori traditionale ale tricolorului: rosu, galben si albastru.

Steagul Andorrei
Foto: Hotnews

Stema Andorrei exista de mai multe sute de ani si a devenit stema oficiala in anul 1969. Sub scutul de pe stema este scris motto-ul national "Virtus Unita Fortior". In interiorul scutului, in cele patru cartiere, sunt reprezentate simbolurile pentru provincii din Spania, Franta si zona Pirineilor.Citeste mai multe despre   
23554 vizualizari
 • -47 (81 voturi)    
  stema (Marţi, 4 iunie 2013, 13:28)

  acv [utilizator]

  DA CATEGORIC DA
   #showComment#showComment#showComment#showComment
 • +22 (44 voturi)    
  NU (Marţi, 4 iunie 2013, 13:36)

  tikitaka [utilizator]

  nu
 • +25 (45 voturi)    
  S-ar apropia pana la confuzie de drapelul Moldova (Marţi, 4 iunie 2013, 13:37)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Scapam de confuzia cu Ciadul si dam peste R.Moldova si Andorra ?!
   #showComment#showComment#showComment
 • -23 (43 voturi)    
  Mi-e imi place (Marţi, 4 iunie 2013, 13:37)

  abel [utilizator]

  Cu stema , este si mai romanesc ...
 • -11 (37 voturi)    
  da, dar nu asta (Marţi, 4 iunie 2013, 13:39)

  nash pandelica [utilizator]

  cea veche, cu coroana.
   #showComment
 • +37 (49 voturi)    
  da (Marţi, 4 iunie 2013, 13:39)

  silviust [utilizator]

  Da, ca s-avem ce rupe când îi dăm jos p-ăştia.
 • -18 (36 voturi)    
  Stema (Marţi, 4 iunie 2013, 13:40)

  Brusc Willis [utilizator]

  Un DA categoric.
 • +12 (36 voturi)    
  Mai bine un Mititel (Marţi, 4 iunie 2013, 13:42)

  loupoulica [utilizator]

  Decat o stema, mai bine un Mic romanesc.
 • +15 (41 voturi)    
  Nu sunt de acord (Marţi, 4 iunie 2013, 13:48)

  Gryphus [utilizator]

  sincer nu-mi place stema, design-ul e invechit si prea incarcat. si sunt tot felul de detalii ciudate

  si ce-i cu "tinand in cioc o cruce ortodoxa", de unde stim ca e ortodoxa si de ce nu SIMPLU "o cruce"?

  Cirobea si ceilalti vor stema casei regale pt ca sunt populisti, cauta voturi, nu pt ca ar vrea sa fim regat - ei il vor pe Antonescu presedinte.

  Dar steama casei regale e mult mai frumoasa ca stema cea din 1992, are stil si clasa...dar in Romania merge orice.
   #showComment#showComment
 • +29 (37 voturi)    
  Tara arde... (Marţi, 4 iunie 2013, 13:50)

  Hefaistos [utilizator]

  si babele se piaptana. Pai problema cea mai spinoasa a Romaniei azi e daca are sau nu ceva desenat pe steag.
  Bai oameni buni, faceti-l naibii cum vreti dar sa vedem in schimb interesul pentru parlamentul cu maxim 300 parlamentari, unicameral, etc. Nu heraldica ma intereseaza si sunt convins ca nici pe multi altii...
 • +19 (25 voturi)    
  !!! (Marţi, 4 iunie 2013, 13:51)

  CMD [utilizator]

  NU;Sau poate da ca sa mai dam o gaura!!!
 • -9 (13 voturi)    
  inafara de confuzia creata.... (Marţi, 4 iunie 2013, 13:52)

  liviu_ [utilizator]

  da pare ok....
 • +19 (23 voturi)    
  Sa fiu sau nu de acord ? (Marţi, 4 iunie 2013, 13:52)

  Poptzarul [utilizator]

  Nu de alta, dar o sa coste ceva banet. Oare cine-si va trage comision gras ?!
 • +22 (26 voturi)    
  bleah... (Marţi, 4 iunie 2013, 13:52)

  Enofereus [utilizator]

  Cand schimbi ceva fara a avea un impact pozitiv asupra a ceea ce deja exista, se cheama ca schimbi de dragul schimbarii. F posibil ca pana la urma distrage atentia de la schimbarile mult mai importante in Constitutie.
   #showComment
 • +15 (19 voturi)    
  ... (Marţi, 4 iunie 2013, 13:54)

  cartograful [utilizator]

  personal il prefer fara stema. Majoritatea tarilor cu traditie si cu drapele vechi nu au stema, e mai mult apanajul tarilor nou aparute, a fostelor colonii, samd. Totusi indiferent de ce cred eu sau altul, este o problema importanta de identitate nationala si trebuie neaparat supusa unui referendum.
 • +21 (23 voturi)    
  Stema ca stema (Marţi, 4 iunie 2013, 13:59)

  Drumetul_eclectic [utilizator]

  ... dar chiar nu ne putem abține să nu mai facem din când în când o schimbare a modificării care să-i bulverseze pe străini ? Și după aia tot noi ne stropșim la ei că nu sunt la curent cu ultimul drapel / imn etc... Alții au același drapel, același imn de zeci sau sute de ani, timp în care s-au perindat la putere regimuri dintre cele mai diverse. Noi însă ne plictisim repede, trebuie musai să facem o modificare, să mutăm colțarul lângă televizor și macrameul de pe servantă pe șemineul cu bibelouri...
 • +31 (35 voturi)    
  nu mai vreau nici o schimbare (Marţi, 4 iunie 2013, 14:00)

  suk-yi [utilizator]

  M-am saturat de propunerile astea idioate, gen tara arde si baba se piaptana. Absolut nimic din ce ii framinte pe asa-zisii politicieni romani nu ma intereseaza si pe mine. Am impresia ca ignora voit problemele de actualitate prin aceste diversiuni, gen steag cu stema sau fara stema, imn cu sau fara dusmani, cu rege sau cu imparat, etc.
  Pentru mine toate astea is niste kkturi, scuzati de expresie; subterfugii pentru a nu ataca problemele curente, la care de fapt clasa politica nu are nici o solutie.
  Cit despre steag, singurul pe care l-am preferat vrodata e ala cu gaura, de la Revolutie, pentru ca intr-adevar avea o semnificatie clara. Citeodata tacerea sau lipsa unei afirmatii exprima mult mai bine tot ce era de spus... cei care au trait momentul cred ca inteleg ei bine la ce ma refer...
 • +22 (26 voturi)    
  alta propunere (Marţi, 4 iunie 2013, 14:02)

  silviust [utilizator]

  Ar trebui modoficat puţin şi steagul, pentru a respecta paritatea din protocolul USL. Culoarea roşie PSD se va întinde pe jumătate din lungimea steagului, în vreme ce culorile PNL se vor îngrămădi în jumătatea cealaltă. Stema ar putea fi introdusă în zona roşie, mai încăpătoare, şi va fi, normal, cea a PSD-ului, s̶e̶c̶e̶r̶a̶ buchetul de trandafiri.
 • +10 (14 voturi)    
  NU (Marţi, 4 iunie 2013, 14:10)

  Stefa [utilizator]

  Va fi confuzie... si nu arata oricum bine!
 • +3 (7 voturi)    
  Fara stema asta urata.. (Marţi, 4 iunie 2013, 14:21)

  akillies [utilizator]

  ..una mai frumoasa nu se poate?
  Si de ce nu schimba orientarea culorilor pe Drapel, ca acum 100 si ceva de ani: rosu, galben, albastru pe orizontala, nu pe verticala !!??
 • +18 (20 voturi)    
  E o problema (Marţi, 4 iunie 2013, 14:29)

  Jimmy Hoffa [utilizator]

  Chiar dacă suntem de acord cu aşa ceva, Constituţia nu se votează pe bucăţele. Pe lângă vreo 2-3 chestii bune vor apărea şi porcării. Chiar dacă am fi de acord cu 2-3 chestiuni, va trebui să votăm "NU". Asta cu stema va fi material de propagandă. "Votaţi Constituţia ca altfel nu avem stemă pe drapel". Praf in ochi...
   #showComment
 • -9 (15 voturi)    
  Mi imi place stema (Marţi, 4 iunie 2013, 14:57)

  Inna100 [utilizator]

  mai ales ca acvila are capul indreptat spre vest.. si nu spre est

  Nu stiu, sper sa fie o schimbare care sa ne aduca noroc, ca natiune .. si mult mai multa minte si bun simt!

  Sper sa nu se nasca vreo noua clasa de proaspat imbogatiti.. cea a stegaristilor de asta data.. ca regi ai asfaltului avem, al gunoaielor, al televiziunilor , al.. bla bla, bla..

  Si in plus JimmyHoffa are perfecta la dreptate. Sper sa nu ne puna stema, la pachet cu alte chestii dubioase, care sa ne limiteze... constitutional desigur , desigur , drepturile si libertatile cetatenesti.
   #showComment#showComment#showComment
 • +21 (23 voturi)    
  Vai de noi (Marţi, 4 iunie 2013, 14:57)

  Pooky [utilizator]

  Ce fac romanii cand n-au alta treaba? Schimba tricolorul.

  La cat ne duce capul, in curand o sa avem referendum pentru lungimea batului. Oricum, treburile importante le-am rezolvat, totul merge struna.
  Acum ne odihnim un pic si ii cat ii asteptam pe nemti, chinezi si americani sa ne ajunga din urma rezolvam si problema asta importanta cu stema...
 • -3 (5 voturi)    
  drapel (Marţi, 4 iunie 2013, 14:59)

  andrei_2013 [utilizator]

  Ciad a avut aceste culori inainte de 89, deci nu e corect fata de ei si trebuie schimbat ceva. Poate fi desenata stema aia cu bun gust.
 • +7 (7 voturi)    
  == ?? == (Marţi, 4 iunie 2013, 15:07)

  solar [utilizator]

  la Alba iulia in 1 Decembie 1918 steagul tricolor avea culorile pe orizontala , cu galbenul la mijloc si albastrul sub. Nu avea nicio stema , la fel ca si cel de la 1848 arborat de revolutionarii de pe Campia Libertatii de la BLAJ. (culorile erau tot pe verticala) Dat fiind ca la Revolutia de la 1989 de pe steagul roamnesc au fost smulse insemnele puterii comuniste
  ceea ce poate fi considerat foarte bine un simbol, cred ca acest simbol trebuie pastrat pe steag. Golul rotund (al fostei steme ) conturat cu tiv de aur si strabatut de raze de soare tot in acelasi mod ar putea inlocui foarte bine heraldica medievala, explicabila pentru vechiul steag si vechea stema regala romaneasca.
  Prin imbinarea orizontalitatii culorilor traditionale de rosu ,galben si albastru prezenta la Adunarea nationala de la BLAJ(1848) si 1 Decembrie 1918 Alba Iulia , cat si a"golului " operat in Decembrie 1989 s-ar adopta un steag bine ancorat in mentalul colectiv romanesc din ultimii 200 de ani.
  In alta ordine de idei, nu vad in stire niciun indiciu al consultarii macar CU COMISIA DE HERALDICA A ACADEMIEI ROMANE. Se poate asa ceva ? Uite ca se poate !!De cand sunt senatorii si ...academicieni, si profesionisti consacrati ?
   #showComment
 • +9 (13 voturi)    
  stema tzarii (Marţi, 4 iunie 2013, 15:13)

  nash pandelica [utilizator]

  brazi si sonde de titei
  munti inalti, iar peste ei
  soarele maret se'arata
  asta chipul tzarii, iata !

  iar steluta cea de sus,
  oare ce'o avea de spus ?
  usl'amismul, spune ea
  se cladeste'n tzara ma !

  iaca ce zicea jupan beniuc, ala cu merele rosii, despre steme:


  "Steme piereau; vedeam cum brusc dispare
  Vr un sarpe, vultur, leu, ori alte fiare.
  Ci steme noi suira-n locul gol
  Cu spice, brazi si sonde de petrol..."
 • +12 (14 voturi)    
  unde sunt leii ? (Marţi, 4 iunie 2013, 15:18)

  nash pandelica [utilizator]

  Stema Tariii-Cosbuc


  Ca un zimbru-ntărâtat
  Când a prins pământu-n coarne,
  Tot ce-n drumul lui a stat
  Gata să răstoarne
  Ca un zimbru-ntărâtat
  Moldovenii s-au luptat
  Cu potop de litve.

  Ca un leu sfâşietor
  Când cuprins de-arcaşi se vede,
  Prin mulţimea de popor
  Trăsnet se repede
  Ca un leu sfâşietor
  Sar-oltenii-n munţii lor
  Într-un iad de latini.

  Iar muntenii ce-au avut
  Cuib pe apa Dâmboviţii,
  Ca vulturu-n munţi crescut
  Apărând răpiţii
  Pui ai săi făcut-au scut
  Ţării lor şi-au abătut
  Negrul nor de hoarde.

  Zimbru şi vultur şi leu
  Fui când mi-a călcat păgânul
  Patria şi dreptul meu.
  Şi va fi românul
  Şi de-acum român mereu,
  Zimbru şi vultur şi leu
  Şi viteazul lumii.
  ..............
  au disparut in 1947, dec 31 ....
   #showComment
 • +4 (12 voturi)    
  Cat costa? (Marţi, 4 iunie 2013, 15:45)

  _tudor_ [utilizator]

  Culoarea casei regale olandeze este portocaliu. Cand a fost forba de transpunerea in drapelul national a acesteia a fost preferat rosu. Din motive practice: un steag cu rosu e mai ieftin decat cel cu portocaliu.
  Am trecut de vremurile astea insa principiul ramane:
  Cat costa stema pe drapel?
  Cum recuperam investitia?
   #showComment
 • +23 (25 voturi)    
  stema (Marţi, 4 iunie 2013, 16:19)

  ampersand [utilizator]

  Eu as fi pus un mic incadrat de trei seminte - doua de dovleac si una de floarea-soarelui, toate sarate.
   #showComment#showComment#showComment
 • +11 (11 voturi)    
  Steag Seychelles (Marţi, 4 iunie 2013, 16:31)

  ibanesto [utilizator]

  Probabil ca steagul din Seychelles ar multumi pe mai multa lume ... http://ro.wikipedia.org/wiki/Seychelles
  *if you know what I mean* :D
   #showComment
 • +10 (12 voturi)    
  NU (Marţi, 4 iunie 2013, 16:51)

  AndreiBotezan [anonim]

  Cand si-au schimbat ultima data SUA, Marea Britanie, Franta, Japonia sau altele drapelul?
 • +9 (13 voturi)    
  Stema (Marţi, 4 iunie 2013, 17:00)

  Yanni [utilizator]

  1.Republica si Regalitatea nu nau loc in aceeasi "teaca"!
  2.Constitutia e facuta de niste NEPROFESIONISTI! Ce cauta kakarau in comisie?
   #showComment#showComment
 • +9 (11 voturi)    
  Aur (Marţi, 4 iunie 2013, 17:39)

  benicio [utilizator]

  Prea mult aur, asta e clar. E apreciat metalul asta la noi, nu numai de catre o anumita minoritate, dar si de catre unii exploatatori.

  Stema e putin desueta, nu numai bourul a disparut, dar se pare ca si delfinii pier din Marea Neagra.

  Cred ca as aprecia infinit mai mult introducerea in Constitutie al principiului averii ilicite, sa lasam stema pentru atunci cand vor fi rezolvate toate cele importante in tara asta, tovarasilor parlamentari!
   #showComment
 • +18 (18 voturi)    
  NU (Marţi, 4 iunie 2013, 17:52)

  Setalcott [utilizator]

  Keep it simple, stupid. Tarile din lumea a treia au tot felul de steme.
 • +14 (16 voturi)    
  Rusofilii (Marţi, 4 iunie 2013, 17:55)

  Trojan.H [utilizator]

  Rusofilii astia s-au pus pe schimbat tot: steagul, imnul, ziua nationala, Constitutia...
 • +7 (7 voturi)    
  Stema (Marţi, 4 iunie 2013, 18:07)

  Manes [utilizator]

  nu
 • +13 (13 voturi)    
  :) (Marţi, 4 iunie 2013, 18:12)

  Analfabet [utilizator]

  Este irelevanta discutia pentru ca nu voi vota modificarea Constitutiei. Au bagat tot felul de porcarii in proiectul de modificare, insa nu exista reducerea numarului de parlamentari la 300 si nici parlament unicameral. Orice modificare fara aceste 2 lucruri e sortita esecului.
  Daca ar exista, m-as gandi si la stema. Sunt unionist si sper si, desi acum in cartierul 2 bourul si alte elemente sunt de argint, dupa Reunire am putea sa le facem de aur, fiind o stema completa.
   #showComment
 • -11 (11 voturi)    
  Hai Romania ! (Marţi, 4 iunie 2013, 18:55)

  vertical1 [utilizator]

  Felicitari celor ce au avut aceasta initiativa si celor ce au aprobat-o.

  Sunt categoric pt . Drapelul cu stema.
  Este foarte frumoasa aceasta stema si in acelasi timp reprezentativa .

  Ar fi foarte bine , de asemenea , sa se revina la imnul vechi , cel cu 3 Culori. Care nu avea nimic de a face cu , comunismul , si era mult mai reprezentativ si motivant decat cel actual.

  Numai cu regionalizarea nu sunt de acord .

  Stima ,
 • +2 (2 voturi)    
  o istorie ramasa confuza,plina de minciuni (Marţi, 4 iunie 2013, 19:10)

  fosta zoezoe [utilizator]

  comuniste, acum ne inventam(zic inventam pentru ca e neasimilata) si o heraldica ca fufele "de dorobanti" care-si pun in sufragerie fotografii cu generali de la anticariat ...Mai zic ca de acolo lipseste mita, coruptia, hotia atat de iubite (70%) de romani devenind cu totul nereprezentativa (stema).
 • -2 (6 voturi)    
  In mod normal (Marţi, 4 iunie 2013, 19:18)

  adrian88000 [utilizator]

  un drapel trebuie sa aiba si o stema. Sa ni se propuna 4 variante si o vom alege pe cea mai buna !
 • +7 (7 voturi)    
  nu (Marţi, 4 iunie 2013, 19:19)

  MihaiC1988 [utilizator]

  Pai daca trece legea asta, parca vedem pe 2 ani alt referendum unde schimba stema cu un ciocan si o secera...numa asa de dragu nostalgiei or sa zica..
 • +9 (9 voturi)    
  nu conteaza (Marţi, 4 iunie 2013, 19:23)

  Kor [utilizator]

  Un drapel national trebuie sa fie simplu. Cand vrei sa-l imprimi pe orice, de la acte si inscrisuri oficiale pana la stegulete de parada, insigne si orice de dimensiuni medii si mici, stema aia va deveni ilizibila, deformata, fara inteles, pentru ca e formata din elemente mici si detali. Stema e stema, drapelul e drapel. N-are sens sa amestecam mere cu pere. Deci: NU!

  Dar, asta sa fie prima noastra in legatura cu noua Constitutie?

  In alta ordine de idei, asta e ultima mea preocupare in legatura cu noua Constitutie. Cred ca
 • +11 (11 voturi)    
  Faceti-l, oameni buni (Marţi, 4 iunie 2013, 19:30)

  John M. [utilizator]

  cu gaura in mijoc sa le aduca aminte la toti cei cu tendinte dictatoriale ce li se poate intampla cand le e lumea mai draga.
  Ar fi cel mai tare simbol istoric!
 • +5 (7 voturi)    
  Pentru mine acea stema nu are nicio semnificatie (Marţi, 4 iunie 2013, 19:55)

  bigbrother [utilizator]

  Poate sunt nostalgic dar cele trei culori au deja o semnificatie a lor: rosu de la sangele varsat, galben de la campiile tarii si albastru de la apele ce strabat tara. Chiar vrem sa mai punem si acvila, bourul, delfinii, castele, cruci etc? In curand o sa punem si cainii, vacile si cine mai stie ce. De fiecare data cand ne mai aducem aminte de ceva, punem pe drapel?

  Drapelul trebuie sa fie un simbol pe care orice roman sa il poata identifica in prima secunda. Cu stema, vom face confuzii cu cel al Moldovei. Daca tot vor sa puna ceva pe steag, sa puna lupul dacic, are atat conotatii istorice cat si actuale.
 • +2 (2 voturi)    
  Suntem de rasu lumii (Marţi, 4 iunie 2013, 19:58)

  Adelin_sb [utilizator]

  Stema pe drapelul national !? Asta pune capac la toate. Pot inghiti multe, dar asta intrece orice. Nu exista un for ceva pe undeva unde sa fim si noi intrebati daca suntem de acord ? Trebuie sa inghitim la referendum TOT ce ne dau ei? Printr-un simplu DA sau NU inghitim pastila si vom fi de rasul lumii. De la mine, fie si numai pentru stema e un mare NUUU.
 • +2 (2 voturi)    
  Scurt! (Marţi, 4 iunie 2013, 20:16)

  Archaeon [utilizator]

  NU!!!
 • +6 (6 voturi)    
  abureala (Marţi, 4 iunie 2013, 20:49)

  agent_smith [utilizator]

  Cred ca asta e doar o abureala pentru cei mai nestiutori. Cum la referendumul pentru modificare zici doar DA sau NU, o bagara pe asta repede, ca poate unilor le place ideea cu steagul, trec cu vederea peste restul propunerilor (ca de, vor steag nou) si dau acolo cu stampila unde trebuie.
   #showComment
 • +7 (7 voturi)    
  cu gaura (Marţi, 4 iunie 2013, 20:52)

  get-beget [utilizator]

  ar fi unic.
  Sau na, lasat simplu si scris in mijloc Your ad here (e latina).
  In final problema nu e gardul, ci leopardul.
 • -1 (3 voturi)    
  stema Banatului si a Olteniei (Marţi, 4 iunie 2013, 22:25)

  stupidu [utilizator]

  din pacate aceasta stema nu este reprezentativa pentru Banat. Se spune ca in cartierul 3 este stema Banatului si a Olteniei. Fals. Leul a fost pe stema medievala a Olteniei iar podul din stema reprezinta podul de la Drobeta (care nu este in Banat!!!) Aceasta stema poate fi cel mult a Olteniei, fara nici o legatura cu Banatul!!!
 • +2 (4 voturi)    
  stema pe steag (Marţi, 4 iunie 2013, 22:36)

  antym [utilizator]

  nu steagul curat si numele de ROMANIA sunt cuceriri ale asa zisei revolutii nu ne incalzeste cu nimic daca punem stema regala ar fi un fals ideologic
 • +2 (4 voturi)    
  care e rolul dezbaterii? (Marţi, 4 iunie 2013, 22:37)

  Ava_ps [utilizator]

  Am cerut un număr mai mic de parlamentari și am fost ignorați, deci ce anume dezbatem aici pe forum în condițiile în care „cei de sus” fac cum îi taie capul și nimeni nu iese în stradă ca în Turcia?
 • +7 (7 voturi)    
  Nu cadeti in plasa stemei! (Marţi, 4 iunie 2013, 22:43)

  un dac [utilizator]

  In dezbaterile despre modificarea Constitutiei se petrec lucruri muuuuuuult mai grave. Asta este o simpla fumigena, vad ca a prins teribil. Pacat!
 • +16 (16 voturi)    
  Nu prea (Marţi, 4 iunie 2013, 22:53)

  Straistaru Eugen [utilizator]

  1. E urata stema
  2. Care e rostul?
  3. Mi se pare prea incarcat...hai mai punem si stema BMW, si o cruciulita, si un bradut parfumat de masina, punem si niste strasuri si mama mama, steag cu valoare de valoare
  .
  .
  .
  4. Parca romanii au votat ceva la referendumul din 2009, nu? De aia nu se ocupa?
 • +7 (7 voturi)    
  dreptate pana la capat ?! (Marţi, 4 iunie 2013, 23:39)

  father nicky [utilizator]

  daca tot doresc domnii, pe care votul nostru i-au adus in parlament, sa schimbe ceva la drapelul romaniei post-comuniste, atunci ar trebui sa-si aduca aminte de cei care s-au jertfit in decembrie '89 si - in memoria si spre cinstirea lor - sa puna in locul orcarei steme o "gaura simbolica" de culoarea cerului senin, culoarea sperantei, pentru care ei au murit clamand" "vom muri si vom fi liberi!"
  sa nu-i uitam pe cei care s-au jertfit pentru libertatea noastra!
  va mai amintiti?!
  "primele victime din bucureşti, 21 decembrie 1989: rockerii ieşiţi să strige "libertate! 13 tineri au fost macelariti pe 21 decembrie, la ora 17:30, la sala dales. erau rockerii cu dor de libertate, plecati de la restaurantul gradinita, sa-si caute libertatea in strada. au fost executati fara drept la replica."
  21 decembrie 1989: “vom muri şi vom fi liberi.”
  ei au murit.! noi suntem liberi?!
 • -1 (7 voturi)    
  Absolut de acord (Miercuri, 5 iunie 2013, 4:20)

  Eu the first [utilizator]

  Desi, ca alti antecomentatori ai mei, as prefera si eu o stema in care sa apara si coroana. Ar fi dupa parerea mea si mai reprezentativa dpv istoric.
 • 0 (6 voturi)    
  suntem stat laic (Miercuri, 5 iunie 2013, 8:14)

  conscab [utilizator]

  Nu sunt de acord cu prezenta crucii in stema drapelului.
   #showComment
 • +2 (2 voturi)    
  nu (Miercuri, 5 iunie 2013, 8:19)

  sorin3 [utilizator]

  cu ce ne ajuta stema pe steag?
  Atita timp cit romanii fug ca sobolanii de pe corabia ce se scufunda, stema aia e frectie la piciorul de lemn.
 • +5 (7 voturi)    
  NU (Miercuri, 5 iunie 2013, 8:38)

  dandra [utilizator]

  Raspunsul meu este NU.
  Vrem un steag curat, fara alte pete sau simboluri. stiti voi, niste oameni, au murit la revolutie pentru scoaterea altei steme.
  da, se numeau revolutionari adevarati, iar jigodia inlaturata a fost un dictator marioneta sclava a rusilor.
  ati uitat cand va uitati la tv 2 ore pe zi si cand iti era lumea mai draga se intrerupea curentul pentru a da la rusi?
  sau ati uitat si de cartele colorate in visiniu si verde, cu care puteai lua o data o sticla de ulei si faina?
  da, se numea comunism / socialism.
  nu mai vrem asta.
   #showComment
 • +6 (6 voturi)    
  alceva (Miercuri, 5 iunie 2013, 9:03)

  florin_f [utilizator]

  Dece nu punem un PORC pe stema? ca suntem grasi ca porci si ne purtam ca ei, ar fi mai real.
 • +4 (8 voturi)    
  NU (Miercuri, 5 iunie 2013, 9:04)

  comentez [utilizator]

  pentru ca simbolic reprezinta o intoarcere inapoi si pentru ca deviaza atentia de la temele importante.
 • +2 (2 voturi)    
  cred ca e o gluma... (Miercuri, 5 iunie 2013, 9:50)

  ATP [utilizator]

  Cui ii pasa? De ce sa imi pese? De ce sa ma intereseze? Este de departe ultimul lucru care ma ingrijoreaza cu privire la modificarea constitutiei...
 • +1 (1 vot)    
  O gluma (Miercuri, 5 iunie 2013, 9:52)

  Pachitza [utilizator]

  Devine din ce in ce mai interesant. Dupa ce in 89 tot ei - si chiar asa este ca domnul Iliescu & Co au considerat ca stema nu mai este de bon ton pe steag - de fapt vor zice ca nu ei ci revolutionarii si au scos-o acum propun introducerea ei. Este o gluma proasta. Ce vrea sa insemne asta? Nu avem alte lucruri bune pe care ne dorim sa le introducem intr-o constitutie modificata si care se doreste raportata la valorile spatiului European???
  Recunosc nu am citit toate propunerile de modificare dar asta chiar nu ar trebui sa le rapeasca domnilor din comisie pretiosul timp.

  Si cu si fara stema Romania tot Romania ramane iar steagul nostru tot asta va fi si oricum nu ne dorim sa semene preaa tare cu steagul si stema Republicii Moldova - sau poate chiar asta se doreste?!

  Mult succes dansilor si pe cat posibil sa se concentreze pe esential iar noua celorlalti, numai de bine!
 • -4 (4 voturi)    
  Da hotarat (Miercuri, 5 iunie 2013, 9:55)

  Cheie primara [utilizator]

  Au cioara vopsita-n galben nu ne reprezinta? N-au ciordit nomenclaturistii comunisti si cu ghearele si cu ciocu'? Odraslele lor nu fac la fel acum?
 • +2 (4 voturi)    
  Precizare (Miercuri, 5 iunie 2013, 10:33)

  Drumetul_eclectic [utilizator]

  Discuția este dacă suntem sau nu de acord cu amplasarea stemei pe drapel, nu dacă suntem sau nu de acord cu stema în sine. Stema există deja în mod oficial, este un însemn al statului, are forma și conținutul prezentate aici, iar modificarea stemei nu a fost niciun moment pusă în discuție (chiar dacă observații istorice și heraldice se pot face gârlă).
  Am făcut această precizare deoarece observ că mulți dintre cititori au comentat - cu sau fără bună credință - conținutul stemei, și nu problema pusă în discuție.
 • +1 (3 voturi)    
  stema (Miercuri, 5 iunie 2013, 10:39)

  pari [utilizator]

  Da, sunt de acord ca stema sa apara; am doua amendamente:
  1. in scutul mare acvila fara crucea ortodoxa pentru ca in Romania mai sunt si alte confesiuni, apare deja acvila cu crucea ortodoxa si pe scutul mic....
  2. delfinii - nu sunt mamifere acvatice definitorii pentru Marea Neagra
 • +5 (5 voturi)    
  daca ar conta... (Miercuri, 5 iunie 2013, 10:44)

  Daykatana [utilizator]

  ... parerea noastra eu nu as modifica doar drapelul adaugand o stema ci as fi de acord si cu transformarea Romaniei in Monarhie iar stema sa sa reprezinte casa Regala a Romaniei. Dar la putere se afla altii cu interese personale si parerea noastra nu conteaza.

  Totodata cred ca si-a cumparat vre-un politician o fabrica de confectii si ca sa scoata un profit a propus aceasta modificare. probabil undeva in viitor vom auzi o stire de genu: Statul a incheiat contract cu firma X pentru inlocuirea steagurilor vechi cu noile steaguri in valoare de 1-2-3 milioane euro
   #showComment
 • -2 (4 voturi)    
  da (Miercuri, 5 iunie 2013, 10:51)

  Xorciser [utilizator]

  Eu sunt de acord ca stema tarii sa se gaseasca pe drapelul national.
 • +1 (3 voturi)    
  stema tarii (Miercuri, 5 iunie 2013, 11:11)

  provic [utilizator]

  Cui ii este FRICA de STEMA STATULUI ROMAN ???.Atentie !!!!!.......nu este vorba de STEMA REGATULUI ROMANIEI care este cu totul altceva.Daca RUSIEI nu-i este rusine cu stema cu acvila bicefala incoronata a statului noua de ce ne este rusine ?????.
  Daca UNGARIA are stema Coroana Sf.Stefan si nu le este rusine,noua de ce ne ste rusine ???????.Exemplele ar pute continua.Dar probabil ca acolo,in parlamentele respective,sunt adevarati patrioti nu AGRAMATI,INCULTI,SMENARI,PROFITORI DE PROFESIE,......etc.,ca in parlamentul nostru.Daca vreti sa votam CONSTITUTIA dati inapoi demnitatea natiuni ROMANE prin adoptarea STEMEI STATULUI ROMAN avuta dela infiintare pana la 30 Decembrie 1947.REPET........este vorba de STEMA STATULUI ROMAN si nu de STEMA REGATULUI ROMANIEI.
 • +4 (4 voturi)    
  Nu (Miercuri, 5 iunie 2013, 13:40)

  Kevi [utilizator]

  Nu.

  Putem avea si noi ceva care sa nu se schimbe de cate ori se schimba puterea?

  Poate dainui ceva in tara asta macar 100 de ani?

  Credeam ca dupa "revolutie" nimeni nu o sa se mai atinga de steagul Romaniei.

  M-am inselat.

  Urmatorul pas e sa schimbam numele tarii.
 • +4 (4 voturi)    
  Bravo!!! (Miercuri, 5 iunie 2013, 13:49)

  mimo [utilizator]

  In sfirsit! S-au rezolvat toate problemele din Romania.

  Nu mai sint someri, economia duduie si armata e inzestrata si pregatita, populatia e fericita.

  Singura problema ramasa a fost stema... Bine ca s-a resolvat!

  [\sarcasm]
 • +2 (2 voturi)    
  Tinutul Secuiesc unde este? (Joi, 6 iunie 2013, 7:02)

  feisbuk [utilizator]

  Atata timp cat nu apare si un brad taiat (sau o padure taiata, mai expresiv), simbolul Tinutului Secuiesc, stema nu are valoare.
 • -3 (3 voturi)    
  stema tarii (Joi, 6 iunie 2013, 8:56)

  ionelcoroiu2010 [utilizator]

  este foarte OK.
  Si tricolorul arata mult mai frumos cu stema tarii pe el ! Fara stema nu avem identitate !! Este super !! Bravo celor care au gindit aceasta stema si acest tricolor cu stema !!! Felicitari !!!!!!!!!!
 • +3 (3 voturi)    
  nuuuuuuuu (Joi, 6 iunie 2013, 9:20)

  TudorMatei [anonim]

  e urata cu spume!!!! ori ne modernizam ori nu ne mai modernizam!? sa fie updata la noile valori ale romanilor: manele, gigi becali, antena3!!!
 • +3 (3 voturi)    
  Stema pe drapel... (Joi, 6 iunie 2013, 9:27)

  CujbaIon [anonim]

  Da ,da ,da ,sa fie pusa stema pe drapelul de stat . Sa fie pusa stema regatului Romania ,ai confiscata de blestematii de comunisti sau cel putin sa introduca si coroana regala pe actuala stema.
 • -3 (3 voturi)    
  este absurd să pui pe stema țării însemne animale (Joi, 6 iunie 2013, 10:45)

  visio [utilizator]

  chiar dacă State mai mari sunt în același trend; desigur că vorbesc de SUA și Rusia; ca simbolistică...foarte puțini știu la ce se referă aceste însemne; personal, îmi place mai mult stema României de pe vremea comuniștilor; stema cu bolta de grâu și tricolorul care leagă acea boltă; era o chestie realistă, care spunea ceva de muncă, de avuție, chestii din astea; la fel de adevărat este că încă se preferă mitologia, și tot la fel de adevărat este că foarte mulți habar nu au de ele...și se spune că ne naștem egali...cică scrie în Constituție...
  am citit ceva discuții despre republica moldova, unire, etc; ce unire, ce steme comune, dacă viitorul Europei înseamnă un singur Stat? și de ce vorbim de chestii serioase când prostul de român votează comuniștii? mă refer la proștii din România, desigur...
 • 0 (0 voturi)    
  Stema (Joi, 6 iunie 2013, 14:07)

  LucianSimionesei [anonim]

  Eu zic ca ar merge o curce mare de aur.. sa se vada de pe luna sau mai bine o versiune stilizata a Catedralei Mantuirii Neamului. Multumim domnilor deputati.
 • -1 (1 vot)    
  Stema nu e rea, ne ajuta sa individualizam steagul (Joi, 6 iunie 2013, 14:08)

  lahovary [utilizator]

  Stema pe drapel reprezinta o idee buna conditiile in care exista cel putin 3 state care au steaguri identice dau foarte apropiate cu al nostru: Ciad, Andora si Republica Moldova.
  Dar o stema avand ca si personaj central o acvila fara coroana nu prea este OK din punct de vedere al stiintei heraldicii. Coroana de pe capul acvilei (sau dragonului, ursului, calului, sau oricarui alt personaj central al unei steme) reprezinta suveranitatea statului pe a carui stema se afla. Nu intamplator, dupa caderea comunismului, toate, dar absolut toate statele fost comuniste au revenit la vechile steme din perioada monarhista, eliminand din alcatuirea stemelor doar acele parti care tineau strans de familia domnitoare ( moto-ul familie domnitoare, etc.), dar niciodata coroana suveranitatii. Aceste state sunt Cehia (leul incoronat), Ungaria (stema incoronata), Polonia (acvila alba incoronata), Rusia (acvila bicefala incoronata), Serbia (acvila bicefala incoronata), Bulgaria (leul incoronat), Albania (Acvila incoronata), etc. Chiar state care au ramas oarecum comuniste dupa 1989, Rusia si Serbia au acvile incoronate pe stema. Oamenii de stat din aceste tari au inteles ratiunea prezentei coroanei pe stema si au acceptat-o ca atare.
  Acvile neincoronate regasim doar la tarile arabe (Siria, Egipt, etc.) si bineinteles la Moldova si Romania. Acvila neincoronata de pe stema noastra isi are originea in frica stupida / ignoranta in materie de herldica a conducatorilor de dupa revolutie care credeau cu tarie ca aceasta coroana ar avea legatura cu monarhia si ca ar afecta caracterul republican al statului (dar ce te putea-i astepta de la niste proaspat fosti comunisti). Astazi, in schimba avem alte pretentii de la conducatorii nostri... MARE ATENTIE , O ACVILA FARA COROANA ESTE O ACVILA CARE NU ESTE SUVERANA, IAR O STEMA CU O ASTFEL DE ACVILA ESTE O STEMA DE RANGUL 2, O SURCLASEAZA TOATE CELELALTE STEME INCORONATE. Prin stema sa actuala Romania se autointuleaza o natiune de rang inferior!!!
 • -1 (1 vot)    
  Stema nu e rea, ne ajuta sa individualizam steagul (Joi, 6 iunie 2013, 14:45)

  lahovary [utilizator]

  Fara a nega sau a incerca sa rastalmacesc oricare din frazele enuntate in vechiul meu comentariu as adauga urmatoarele:
  Stema nu ar trebui trecuta in Constitutie decat ca si concept, ea ar trebui definita concret printr-o lege cu caracter constitutional sau organic, astfel incat, daca peste 5 ani decidem sa incoronam acvila si sa-i mai adaugam 2 lei, de-o parte si de alta, care s-o sustina, sa nu trebuiasca sa modificam constitutia pentru asta.
  O astfel de dezbatere pe tema stemei este importanta, dar si mai importanta ar fi una pe tema celorlalte modificari din Constitutie, unele total neinspirate, de genul:
  - Romania este membra a NATO si UE... Ce ne facem daca maine decidem sa nu mai facem parte din UE, sau daca UE se destrama - ne schimbam iar Constitutia...
  Reprezentantii nostri din parlament care au chipurile mandatul nostru sa modifice Constitutia cad in pacatul individualizarii si particularizarii cazurilor/institutiilor/situatiilor reglementate prin Constitutie. Ei nu trebuie sa uite ca un act fundamental pentru ROMANIA precum Constitutia trebuie sa fie suficient de generala si de flexibila astfel incat sa nu fim nevoiti s-o schimbam anual.
  Si as mai adauga si urmatoarea intrebare - ce se aude cu respectarea vointei populare exprimate la referendum cu privire la reducerea drastica a numarului de parlamentari (nu si cea cu parlamentul unicameral care este cam neinspirata in actualul context european/mondial)?
  Totodata nu am auzit pe nimeni sa se inspire din Constitutia Germaniei, cel mai de succes stat din Europa. Germanii au o fraza extraordinara in Constitutie (si cred ca si in Codul Civil germa) scurta, concisa, dar care spune multe:
  "PROPRIETATEA OBLIGA"
  Pe cand o astfel de fraza si in Constitutia noastra.
 • 0 (0 voturi)    
  Mai bine ar modifica stema (Joi, 13 februarie 2014, 16:56)

  RomanVerde1 [utilizator]

  http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/stema-romani-transilvania-1_52de28a4c7b855ff56a98b3f/index.html


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi