Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a realizat o serie de sondaje cu privire la perceptiile si atitudinile populatiei legate de condamnarea lui George Becali din care reiese ca 47% dintre respondenti cred ca decizia este una incorecta iar peste 50% dintre cei intervievati cred ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa il gratieze pe patronul echipei Steaua Bucuresti. Totodata, 48% dintre respondenti au afirmat ca decizia de a-l condamna pe Becali la o pedeapsa cu executare a afectat imaginea pe care o au asupra justitiei din Romania, 75% dintre ei sustinand ca au o parere mai proasta despre sistemul de justitie.

Seria de sondaje a fost realizata telefonic, pe un esantion multi-stratificat si probabilist de circa 1.100 de indivizi cu varsta de 18 ani si peste. Sondajele au fost desfasurate in zilele de 21 mai, 22-23 mai, 27-28 mai 2013, realizatorii oferind datele in forma dinamica pentru a urmari efectele condamnarii lui Gigi Becali. Studiul are o marja de eroare de ±3%.

Potrivit datelor prezentate de IRES, 97% dintre cei intervievati au auzit despre condamnarea la inchisoare a lui Gigi Becali. Dintre acestia, 32% cred ca decizia justitiei este una corecta, in timp ce 47% o considera incorecta (19% au afirmat ca nu se pot proonunta cu privire la acest aspect, iar 1% au refuzat sa raspunda).

  • 91% dintre subiecti au auzit de sentinta de la televizor:
  • 31% de la ProTV;
  • 16% de la Antena 3;
  • 9% de la Realitatea TV;
  • 7% de la RTV;
  • 9% de la Antena 1;
  • 5% de la B1TV;
  • 3% de la Kanal D;
  • 5% de la TVR1;
  • 1% de la DigiSport;
  • 1% de la Sport.ro;
  • 2% de la alte posturi;
  • 6% nu au urmarit;
  • 5% au refuzat sa raspunda.

In ceea ce priveste impactul condamnarii asupra imaginii publice a fostului deputat, 14% dintre persoanele intervievate au afirmat ca li s-a schimbat parerea despre omul de afaceri. Dintre acestia, 45% au o parere mai buna despre Becali in timp ce 53% au o parere mai proasta.

Intrebati daca, in opinia lor, Gigi Becali are dreptate cand spune ca a fost tradat de statul roman si ca este un sacrificat pentru primirea in spatiul Schengen, 42% dintre intervievati cred ca are dreptate iar 41 % cred ca greseste.

Totodata, 54% dintre respondenti cred ca Becali este victima unor decizii cu caracter politic in timp ce 35% cred ca Becali se inseala cand afirma acest lucru.

La intrebarea daca l-ar vota pe Becali in cazul in care acesta ar candida pentru o functie in Parlament, 42% au raspuns pozitiv in timp ce 56% au afirmat ca nu ar face acest lucru.

48% dintre persoanele intervievate au afirmat ca decizia de a-l condamna pe Becali la o pedeapsa cu executare a afectat imaginea pe care o au asupra justitiei din Romania, 24% dintre acestia afirmand ca acum au o parere mai buna despre sistemul de justitie in timp ce 75% dintre ei sustin ca perceptia lor asupra justitiei romanesti s-a schimbat in rau.

Sondajul a urmarit sa afle si cata incredere au romanii in justitia din Romania, indiferent de condamnarea lui Becali. Astfel, sistemul de justitie din Romania se bucura de increderea a 40% dintre respondenti in timp ce 58% afirma ca nu au incredere in justitie.

In ce priveste chestiunea gratierii de catre presedintele Traian Basescu a lui Gigi Becali, 51% cred ca seful statului ar trebui sa faca acest gest in timp ce 35% cred ca nu ar trebui sa faca acest gest.

  • Presedintele IRES: Poporul din Romania profunda tine cu Gigi Becali, nu are incredere in Justitie si, in general, se uita foarte mult la televizor

Vasile Dancu, presedinte IRES, a interpretat datele obtinute, intr-un comentariu intitulat "Cetatenii adulti din Romania profunda tin cu Becali".

"In sondajele pe care le-am facut in ultimele doua saptamani, romanii tin cu Becali. Considera condamnarea injusta, cred ca i se face o nedreptate sau ca este vorba de un fel de represiune politica. Nici mai mult, nici mai putin, cer Presedintelui Romaniei sa fie gratiat. E adevarat ca nu mai avem amplitudinea curbei emotiei de la prima arestare a lui Gigi Becali, dar atitudinea publica este una de impotrivire fata de lege, institutii din sistemul judiciar si chiar impotriva unei morale simple, daca ne referim doar la decalog", scrie Vasile Dancu.

Presedintele IRES critica atitudinea atitudinea presei in perioada care a urmat condamnarii, afirmand ca "in mod logic, in scumpa noastra tarisoara, masele nu vor avea mai multa luciditate decat formatorii lor de opinie".

"In prima faza m-am gandit ca nu face bine sa public asemenea cifre, ca poate alimenta un curent de ipocrizie sau imoralitate publica, de solidaritate cu delincventa. Dar acum mi-am schimbat opinia, nu cred ca am dreptul moral de a tainui aceasta imagine deplorabila a unei zone de mentalitate colectiva. E adevarat, poate Presedintele Romaniei sa simta o presiune publica, dar nimic nu este simplu in politica, se va descurca. Cu siguranta ca avocatii si bocitoarele lui Gigi Becali vor folosi aceaste cifre in sensul de a mari presiunea pe justitie. Dar si aici este valabila regula anterioara, Justitia trebuie sa adune forta de a rezista judecatilor de imoralitate publica. Cred cu tarie ca societatea noastra are nevoie sa se uite in oglinda cat mai des, deoarece ne place sa intoarcem capul atunci cand imaginea noastra din oglinda este neconvenabila", scrie Vasile Dancu.

"Asadar, doamnelor si domnilor, excelentele dumneavoastra - distinsi politicieni, onorate instante, amici jurnalisti - vestea proasta pe care o spun public prin publicarea acestui sondaj, pe care la inceput l-am pitit intr-un director parolat, este ca poporul din Romania profunda tine cu Gigi Becali, nu are incredere in Justitie si, in general, se uita foarte mult la televizor", incheie directorul IRES.