Sindicalistii din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) vor picheta pe 13 iunie sediul Companiei, in semn de protest fata de intentia anuntata de conducere de reducere a salariilor angajatilor si fata de presiunile care se exercita individual asupra salariatiilor de catre conducere, potrivit informatiilor transmise HotNews.ro. Sindicalistii drumari sustin ca, pentru a se incadra in fondul de salarii, conducerea companiei vrea sa reduca salariile anagajatilor de rand, in timp ce marii sefi se bucura de salarii ce ajung la peste 17.000 de lei pe luna.

Federatia Generala a Sindicatelor FAMILIA ce reprezinta interesele Sindicatului Drumarilor "Elie Radu" din cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) organizeaza un protest fata de intentia anuntata de conducerea companiei de reducere a salariilor angajatilor şi fata de presiunile care se exercita individual asupra salariatilor de catre conducere.

Sindicalistii drumari sustin ca, pentru a se incadra in fondul de salarii, conducerea companiei vrea sa reduca salariile anagajatilor de rand si asa mici, in timp ce marii sefi se bucura de salarii ce ajung la peste 17.000 de lei pe luna.

Drumarii sustin a ca "CNADNR este o societate comerciala care a inregistrat profit in ultimii ani, dar Ia care fondul de salarii a ramas aproximativ acelasi", dar ca in Sedinta Consiliului de Administratie din 21 martie 2013, conducerea executiva a supus aprobarii Bugetul de Venituri Cheltuieli care la pozitia ,,cheltuieli de personal” a fost redus cu 15% in conditiile in care bugetul Ia ,,Bunuri servicii” creste cu 20%".

Mai mult, drumarii sustin ca dupa inregistrarea contractului colectiv de munca pe 2013, directorii generali au primit un fond de salarii cu circa 20% mai mic si ca acestia recurg la presiuni asupra salariatiilor pentru a accepta reducerea.

"Reducerea fondului de salarii este in medie de 20% pentru fiecare Directie Regionala de Drumuri Poduri (20% - DRDP Cluj, 24% - DRDP Bucuresti, 22% - 18% Constanta, 20% - Brasov, etc), iar directorii regionali recurg Ia tot felul de mésuri pentru a determine salariatii sa accepte fie reducerea salariilor, fie acordarea de zile de concediu fara salariu, toate acestea sub amenintarea concedierilor", se arata intr-un comunciat al sindicalistilor remis HotNews.ro.

"Presiunile care se fac de catre conducerea CNADNR asupra membrilor nostri de sindicat mai ales amenintarile la adresa liderilor de sindicat ne surprind si ne indigneaza, determinandu-ne sa protestam in mod public de aceasta practica", se mai precizeaza in comunicat.

"Consideram ca semnarea CCM 2013 a fost o mare pacaleala adusa salariatilor CNADNR, in conditiile in care conducerea companiei doreste, de fapt, reducerea salariilor in medie cu 45% la personalul TESA [n.r. tehnic, economic si socio-administrativ]", mai spun reprezentantii drumarilor care propun si o comparatie de salarii medie intre salariatii "normali" si cei din conducere.

Potrivit sindicalistilor, salariile medii in CNADNR sunt de:

  • DRDP 1-7 = 1.492 lei (976 muncitori, 2.051 TESA)
  • CNADNR = 4.059 lei (in care sunt incluse majorarile de pana la 75% la salariile de baza)

Conform prevederilor actualului contract colectiv de munca, salariul maxim poate ajunge Ia 17.110 lei:

  • Salariul maxim director gen. adj: 6.743 lei
  • Majorare salariu de baza 75%: 5.057 lei (se aplica doar Ia CNADNR central)
  • Indemnizatie conducere 45%: 5.310 lei
  • TOTAL 17.110 lei

"Noi consideram ca exista deja o prea mare discrepanta intre salariatii aceleiasi societati si ca aceasta masura de reducere a salariilor sub amenintarea concedierilor este inacceptabila", sustin sindicalistii.

In acest sens, drumarii vor organiza un pichet de protest pe 13 iunie intre orele 11 si 13 in fata sediului CNADNR. Vezi atasat comunicatul integral al sindicalistilor.

In urma cu o saptamana, in presa au aparut informatii cum ca seful interimar de la CNADNR, Mircea Pop a acordat prime de 5.000 de euro directorilor din companie.

Astfel, publicatia sursazilei.ro scria ca "aproape toti directorii CNADNR au incasat prime de pana la 20.000 de lei (peste 4.500 de euro)", citand surse neidentificate din cadrul companiei.

In replica, CNADNR a transmis un comunicat public in care infirma cele prezentate in presa si preciza ca "nu au fost acordate prime de asemenea valori in cadrul companiei".

Mai mult, in comunicatul companiei se vorbeste si despre taierile de salarii din cadrul CNADNR.

"Reducerea salariilor asngajatilor CNADNR va afecta doar personalul TESA, cu procentul mediu de 15% generat de reducerea fondului de salarii in 2013. Personalul muncitor nu va fi afectat de aceasta reducere, prin negocierea Contractului Colectiv de Munca pe anul 2013 cnvenindu-se o crestere de 5% a salariilor acestora", sustin reprezentantii Companiei.