Universitatile au publicat deja metodologiile de concurs, calendarul inscrierilor si probele pe care candidatii trebuie sa le sustina in vederea admiterii la facultate. Majoritatea facultatilor isi selecteaza viitorii studenti in functie de notele pe care acestia le obtin la Bacalaureat. Exista, insa, si facultati unde se intra in urma unui examen de admitere. Taxele de scolarizare sunt in jur de 2.500 de lei pentru anul scolar 2013-2014, iar taxele de inscriere variaza de la o universitate la alta. Citeste mai jos cum organizeaza admiterea la facultate Universitatea din Bucuresti, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi si Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE).

Universitatea din Bucuresti

  • Facultatea de Administratie si Afaceri organizeaza examen de admitere la trei programe de licenta: Administratie publica; Administrarea afacerilor; Marketing. Admiterea candidatilor pentru cele trei programe de licenta se realizeaza pe baza mediei calculate intre media obtinuta la Bacalaureat (50%) si media anilor de studii liceale (50%). Inscrierile au loc in luna iulie, iar absolventii de liceu se pot inscrie la oricare dintre cele trei programe de licenta sau la toate (Administratie Publica, Administrarea Afacerilor si Marketing), depunand cate un dosar complet. Vezi aici actele necesare la inscriere. Taxele de scolarizare: Administratie Publica - 3.100 lei. Administrarea Afacerilor - 3.100 lei. Marketing - 3.100 lei.
  • Facultatea de Chimie organizeaza admiterea 2013 astfel: 25% test grila (la alegere chimie organica sau chimie anorganica si generala) si 75% media de la Bacalaureat. Pana pe 15 iunie, Facultatea de Chimie organizeaza lectii gratuite de pregatire pentru absolventii de liceu care vor sa intre la aceasta facultate. In cadrul acestor lectii, cadrele didactice universitare raspund intrebarilor elevilor si rezolva impreuna chestionare si probleme specifice probei de bacalaureat si testului de admitere la Facultatea de Chimie, informeaza facultatea. Vezi aici modele de teste de admitere 2013
  • Facultatea de Drept - absolventii vor sustine pe 23 iulie 2013 un examen de admitere la Limba romana si la Economie. Este vorba despre un test grila pe care il vor sustine toti candidatii si care va contine 60 de intrebari din Limba romana si 40 din Economie, au declarat reprezentantii Facultatii de Drept pentru HotNews.ro. Potrivit acestora, nu vor fi luate in calcul media de la Bacalaureat si notele din timpul liceului, nota obtinuta la testul grila fiind modalitatea de admitere. Numai in caz de baraj vor fi punctate si mediile obtinute in liceu la aceste discipline, sustin reprezentantii facultatii. Vezi aici subiectele de la examenele de admitere din anii anteriori. Descarca tematica si bibliografia la Limba romana si la Economie.
  • Facultatea de Fizica: inscrierile au loc in perioada 10 - 19 iulie, iar pe 22 iulie candidatii vor sustine examen scris, la alegere (fizica, matematica, informatica, chimie sau biologie). Pe 23 iulie se vor afisa rezultatele. Admiterea se realizeaza luand in calcul Media de la examenul de Bacalaureat (75%) si Nota la testul grila (25%).

Candidatii pot opta pentru alegerea testului grila astfel:

- La discipina Fizica: un test la alegere din cele patru capitole (Mecanica, Termodinamica, Electricitate, Optica)

- La discipina Chimie: un test la alegere din cele doua (Chimie anorganica, Chimie organica)

- La disciplina Informatica: un test la alegere din cele doua limbaje de programare (Pascal, C/C++)

- La disciplina Matematica: un test de Analiza si Algebra

- La disciplina Biologie: un test de Anatomie

Descarca de aici Modele pentru testele grila:

Mecanica Fizica

Termodinamica

Electricitate si Magnetism

Optica

Anatomie

Chimie anorganica si generala

Chimie organica

Matematica

Informatica (C/C++)

Informatica (Pascal)

Vezi aici care sunt actele necesare pentru inscriere

  • Facultatea de Geologie si Geofizica: admiterea este organizata in doua sesiuni, iulie si septembrie. Candidatii pot opta intre trei programe de studii: Inginerie geologica - 90 de locuri la buget, admiterea se face prin concurs de dosare (Media de la Bacalaureat); Geofizica - 30 de locuri la buget, admiterea se face prin concurs de dosare (Media de la Bacalaureat); Geologie - 55 de locuri la buget, admiterea se face 40% - test grila, 60% - media de la Bacalaureat (Detalii aici)
  • Facultatea de Istorie: admiterea se face pe baza mediei notelor obtinute la examenul de Bacalaureat. Candidatii cu aceeasi medie vor fi departajati prin nota obtinuta in cadrul examenului de BAC la Limba si literatura romana, precum si prin nota obtinuta in cadrul examenului de BAC la proba obligatorie a profilului urmat. Admiterea se face pe urmatoarele specializari: Istorie (160 de locuri disponibile la buget si 100 la taxa, la zi, in timp ce la ID pe aceasta specializare sunt 50 de locuri disponibile, toate la taxa), Istoria artei (30 de locuri la buget si 8 la taxa, numai la zi) si Relatii internationale si studii europene (50 de locuri la buget si 25 la taxa, numai la zi). Taxa de admitere este de 150 RON/dosar de admitere depus, iar taxa de studii pentru locurile cu taxa este de 3.100 RON. Inscrierea se realizeaza in perioada 9 - 16 iulie, iar evaluarea dosarelor in perioada 18 - 22 iulie. Detalii aici
  • Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii: la admitere nu se ia in considerare media de la bacalaureat si nu exista locuri speciale pentru laureatii olimpiadelor pe materii din invatamantul preuniversitar. Admiterea se face prin examen scris la Limba romana si Creativitate si expresivitate. Data exacta a probei scrise, precum si alte detalii referitoare la admitere vor fi anuntate pe site-ul facultatii.
  • Facultatea de Limbi si Literaturi Straine: facultatea ofera trei domenii de studii de licenta diferite; este vorba despre Limba si literatura (Filologie), Studii Culturale, respectiv Limbi Moderne Aplicate (domeniu care include doua sub-domenii: Traducere si Interpretare, Limbi Moderne Aplicate). Facultatea ofera dubla specializare, cu exceptia domeniului de licenta Studii Culturale. Admiterea se realizeaza in doua sesiuni, una in iulie 2013 si una in septembrie 2013. In septembrie insa vor exista concursuri de admitere doar la sectiile unde au mai ramas locuri libere. Facultatea precizeaza ca experienta anilor anteriori a aratat ca nu au mai existat sesiuni in septembrie, deci nici locuri libere, pentru urmatoarele sectii: engleza, limbi orientale, studii americane, traducere si interpretare sau limbi moderne aplicate.

Admiterea la Limba si literatura (Filologie)

- admiterea se face pe baza de examen scris din doua discipline (doua limbi de studiu)

- candidatul isi va alege o singura specializare din lista urmatoare: (A) Engleza / Germana / Franceza / Spaniola / Araba / Chineza / Japoneza - in combinatie cu una dintre urmatoarele specializari: (B) Engleza / Germana / Neerlandeza / Suedeza / Franceza / Catalana / Italiana / Latina / Portugheza / Spaniola / Hindi / Rusa / Romana.

- cele doua specializari trebuie sa fie diferite

- sunt excluse combinatiile intre Spaniola si Italiana, respectiv Portugheza si Rusa, indiferent de ordinea lor, precum si combinatiile intre Portugheza si Latina, respectiv Rusa si Latina.

- la inscriere candidatii isi pot alege mai multe specializari din lista B, care vor fi specificate in ordinea preferintelor, insa vor fi declarati admisi la una singura dintre ele.

- admiterea se face pe baza mediei de la Bacalaureat (concurs de dosare), pentru urmatoarele specializari:

- candidatii pot alege pana la 3 specializari din lista de mai jos, dar acestea vor fi considerate inscrieri separate si taxa de inscriere achitata va fi mai mare: (A) Italiana / Portugheza / Filologie Clasica / Rusa / Slave (Ceha, Slovaca, Polona) / Maghiara / Neogreaca / Rromani - in combinatie cu una dintre specializarile din lista urmatoare: (B) Engleza / Germana / Neerlandeza / Suedeza / Franceza / Catalana / Italiana / Latina / Portugheza / Spaniola / Hindi / Rusa / Romana.

- cele doua specializari trebuie sa fie diferite

- sunt excluse combinatiile dintre Spaniola si Italiana, respectiv Portugheza si Rusa indiferent de ordine, precum si combinatiile dintre Portugheza si Latina, respectiv Rusa si Latina.

- Filologia Clasica e o sectie cu program complet (Latina - Greaca veche) si, in consecinta, nu se va combina cu o alta specializare din lista B de mai sus.

Admiterea la Studii Culturale

- proba mixta (50% proba scrisa la limba engleza si 50% media de la Bacalaureat) - Studii Americane

- intra in combinatie cu una dintre limbile din lista de mai jos, ca disciplina complementara: Germana / Neerlandeza / Suedeza / Franceza / Catalana / Italiana / Latina / Portugheza / Spaniola / Hindi / Rusa.

- examenul de admitere dureaza 1h30' si consta intr-un eseu cu o tematica generala (non-literara). Se va evalua in primul rand corectitudinea exprimarii in limba engleza.

- admitere pe baza mediei de la Bacalaureat (concurs de dosare) - Studii Iudaice

- intra in combinatie cu una dintre limbile din lista de mai jos, ca disciplina complementara: Engleza / Germana / Neerlandeza / Suedeza / Franceza / Catalana / Italiana / Latina / Portugheza / Spaniola / Hindi / Rusa.

Admiterea la Limbi Moderne Aplicate

- examen scris la o limba straina si obligatoriu limba romana - pentru sectiile cu profil de Traducere si Interpretare; se va alege o combinatie de doua limbi dintre urmatoarele sase: Engleza / Germana / Franceza / Italiana / Spaniola / Rusa, cu mentiunea ca orice combinatie intre ultimele 3 limbi din lista (Italiana, Spaniola, Rusa) este exclusa.

- admitere pe baza mediei de la Bacalaureat (concurs de dosare) - sectiile Limbi Moderne Aplicate (L.M.A.); se va alege o combinatie intre Engleza (A) si una dintre specializarile (B): Franceza / Italiana / Spaniola / Germana / Rusa / Croata.

La sectiile unde admiterea se fac prin examen scris, disciplinele care pot fi alese pentru examen sunt: engleza, germana, franceza, spaniola, italiana, portugheza, latina, rusa, araba, chineza, japoneza si romana.

Vezi aici mai multe detalii despre admitere

  • Facultatea de Litere - facultatea ofera sase programe de studiu:

- Limba si literatura romana - limba si literatura straina: Concurs de dosare - se ia in considerare nota la proba scrisa de Limba si literatura romana de la Bacalaureat (pondere 2/3) si media celorlalte probe scrise de la bacalaureat (pondere 1/3)

- Literatura universala si comparata - limba si literatura straina: Concurs de dosare - se ia in considerare nota la proba scrisa de Limba si literatura romana de la Bacalaureat (pondere 2/3) si media celorlalte probe scrise de la bacalaureat (pondere 1/3)

- Studii europene: aceeasi modalitate de admitere

- Comunicare si relatii publice: examen scris la limba romana si la una dintre urmatoarele limbi straine, la alegere: engleza, franceza, germana, italiana, spaniola si rusa.

- Stiinte ale informarii si documentarii: Concurs de dosare - se ia in considerare nota la proba scrisa de Limba si literatura romana de la Bacalaureat (pondere 2/3) si media celorlalte probe scrise de la bacalaureat (pondere 1/3)

- Asistenta manageriala si secretariat: Concurs de dosare - se ia in considerare nota la proba scrisa de Limba si literatura romana de la Bacalaureat (pondere 2/3) si media celorlalte probe scrise de la bacalaureat (pondere 1/3)

- Comunicare si relatii publice (cu Frecventa Redusa): Concurs de dosare - se ia in considerare nota la proba scrisa de Limba si literatura romana de la Bacalaureat (pondere 2/3) si media celorlalte probe scrise de la bacalaureat (pondere 1/3)

- taxa de studiu este de 3.100 RON pe an, achitabila in 4 rate anuale.

Vezi aici mai multe detalii despre admitere

  • Facultatea de Stiinte Politice organizeaza admitere pentru studiile de licenta la urmatoarele programe de studii: Stiinte Politice in limba engleza (3 ani, cursuri si examinari integral in limba engleza): 110 locuri (buget si taxa); Stiinte Politice in limba franceza (3 ani, cursuri si examinari integral in limba franceza): 60 locuri (buget si taxa); Stiinte Politice (3 ani, cursuri si examinari in limba romana): 200 locuri (buget si taxa); Studii de securitate (3 ani, cursuri si examinari in limba romana, cu module optionale in limbile engleza si/sau franceza): 60 locuri (buget si taxa).

Forma de admitere:

- Admiterea se face in luna iulie pentru fiecare program de studiu, clasamentul final fiind realizat in functie de medie. Fiecare candidat se poate inscrie la toate cele patru programe de studii, dar, in cazul in care este admis la toate, nu poate fi inmatriculat decat la maximum doua dintre ele (un singur program poate fi urmat pe locuri finantate de la buget, al doilea putand fi urmat pe locuri cu taxa).

- Media generala a admiterii se constituie ca o medie aritmetica, dupa cum urmeaza:

* A). Pentru absolventii liceelor cu profil socio-uman care au sustinut examenul de BAC in anul academic 2011-2012 sau 2012-2013 se vor lua in calcul notele obtinute in cadrul examenului de bacalaureat la probele obligatorii de limba romana si de istorie.

* B). Pentru absolventii liceelor cu profil real care au sustinut examenul de bacalaureat in anul academic 2011-2012 sau 2012-2013 se vor lua in calcul notele obtinute in cadrul examenului de bacalaureat la probele obligatorii de limba romana si de matematica.

* C). Pentru absolventii liceelor cu profil socio-uman care au sustinut examenul de bacalaureat in perioada 1995-2011 se vor lua in calcul notele obtinute in cadrul examenului de bacalaureat la probele obligatorii de limba romana si de istorie/geografie.

* D). Pentru absolventii liceelor cu profil real care au sustinut examenul de bacalaureat in perioada 1995-2011 se vor lua in calcul notele obtinute in cadrul examenului de bacalaureat la probele obligatorii de limba romana si de matematica.

Pentru programele de studii organizate intr-o limba straina (Stiinte Politice in limba franceza, Stiinte Politice in limba engleza) admiterea presupune si o proba eliminatorie (examen oral) de competente lingvistice, notata cu Admis/Respins.

Taxa de inscriere este de 150 RON. Vezi aici mai multe detalii referitoare la admitere

  • Facultatea de Teologie Ortodoxa - Programul Teologie Pastorala: test psihologic (inainte de depunerea dosarului de inscriere), proba eliminatorie de dictie si aptitudini muzicale, test grila la Teologie Dogmatica Ortodoxa (reprezinta 50% din media examenului de admitere) si media examenului de bacalaureat (50% din media examenului de admitere). Programele Teologie Didactica si Teologie Asistenta Sociala: test psihologic (inainte de depunerea dosarului de inscriere). Admiterea se face ulterior prin concurs de dosare (media examenului de Bacalaureat). Programul Arta Sacra: test psihologic (inainte de depunerea dosarului de inscriere), proba eliminatorie la desen care dureaza 6 ore (se noteaza cu admis/respins, Tematica pentru Proba la desen: Studiu dupa natura statica; draperie, diverse obiecte de marimi si culori diferite, mulaje, fragmente anatomice, etc. Tehnica de executie: creion sau carbune). Pentru calcularea notei de admitere se va avea in vedere media examenului de bacalaureat. Vezi aici mai multe detalii despre admitere

Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca

  • Facultatea de Matematica si Informatica - inscrierile au loc in perioada 16-19 iulie intre orele 9:00-14:00 la sediul facultatii, pe 22 iulie la ora 9:00 candidatii sustin examen scris la Matematica sau Informatica (la alegere) si in aceeasi zi la ora 15:00 proba eliminatorie de limba engleza. Pe 24 iulie se afiseaza primele rezultate. Candidatii cu rezultate la olimpiade si concursuri nationale si internationale de Matematica, Informatica sau Astronomie, precum si concursul Mate-Info UBB sunt declarati admisi cu media 10. Detalii aici. Taxele de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 sunt de 2.500 RON la specializarile Matematica si Matematica Informatica, si de 3.000 RON la specializarea Informatica. Taxa de admitere este de 30 RON.
  • Facultatea de Fizica - inscrierea candidatilor se desfasoara in perioada 15-19 iulie si 22-23 iulie, dupa care pe 24 iulie absolventii de liceu trebuie sa sustina examen de admitere compus dintr-un test grila la Fizica. Ulterior, media de admitere la facultate este calculata astfel: nota obtinuta la examenul scris de tip test grila are pondere de 30% in media de admitere, iar media examenului de Bacalaureat are o pondere de 70% in media de admitere. Pentru absolventii de liceu cu rezultate la concursul de fizica Augustin Maior, organizat de Facultatea de Fizica in fiecare an, sau cu distinctii la olimpiade scolare admiterea se face intr-un mod distinct. Pe 25 iulie se afiseaza primele rezultate. Detalii aici. Taxele de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 sunt de 2.000 RON. Taxa de admitere este de 30 RON.
  • Facultatea de Chimie si Inginerie Chimica - in perioada 15-20 iulie absolventii de liceu care vor sa urmeze cursurile acestei facultati se inscriu la concurs, care se desfasoara pe 22 iulie. Examenul de Admitere va consta intr-o proba scrisa de tip test grila, cu durata de o ora, la alegere intre urmatoarele discipline: Chimie Anorganica, Chimie Organica sau Matematica. Nota de admitere la facultate se va compune din media de la Bacalaureat, in proportie de 80%, si nota de la Examenul de Admitere, in proportie de 20%. Detalii aici. Primele rezultate vor fi afisate pe 23 iulie. Taxele de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 sunt de 2.500 RON. Taxa de admitere este de 50 RON.
  • Facultatea de Biologie si Geologie - inscrierea la concurs se face in perioada 15-21 iulie, orele 9:00-14:00, iar pe 22 iulie absolventii de liceu sustin examenul de admitere. La specializarile Biologie, Ecologie si protectia mediului, precum si la Biotehnologii industriale candidatii sustin test grila, la alegere, din disciplina Biologie clasele IX si X sau disciplina Biologie clasele XI si XII. Media de admitere este compusa din media de la Bacalaureat (75%) si nota la testul grila (25%). La specializarile Geologie si Inginerie geologica elevii sustin testul grila la Geografie fizica, ce va reprezenta de asemenea 25% din totalul mediei de admitere, restul fiind media de la Bacalaureat. Primele rezultate se afiseaza pe 23 iulie. Detalii aici Taxele de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 sunt de 2.000 RON. Taxa de admitere este de 50 RON.
  • Facultatea de Geografie - inscrierea candidatilor este organizata intre 15 si 18 iulie, orele 9:00-13:00, perioada in care absolventii de liceu depun si o scrisoare de intentie care va fi notata cu calificativul admis/respins. Candidatii declarati admisi cu aceasta scrisoare de intentie vor fi repartizati pe specializari, in functie de optiunile de pe fisa de inscriere, dupa media de la bacalaureat. Afisarea primelor rezultate va fi pe 22 iulie. Detalii aici Taxele de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 sunt de 2.400 RON. Taxa de admitere este de 30 RON.
  • Facultatea de Stiinta si Ingineria Mediului - inscrierea candidatilor in perioada 15 - 20 iulie 2013, precum si pe 22 iulie. Candidatii vor sustine examen scris dupa fiecare zi de inscriere, iar rezultatul va fi comunicat in aceeasi zi. Pe 24 iulie este programata prima etapa a comunicarii rezultatelor, urmand ca pana pe 26 iulie sa aiba loc confirmarea ocuparii locului (buget si taxa). Listele finale sunt afisate pe 31 iulie. Examenul de admitere este format din test grila - cunostinte generale in domeniu - cu pondere 20% in media finala si Media de la bacalaureat cu pondere 80% in media finala. Detalii aici Taxele de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 sunt de 2.200 RON. Taxa de admitere este de 50 RON.
  • Facultatea de Litere - in perioada 15 - 19 iulie are loc inscrierea candidatilor, pe 22 iulie se desfasoara examen de competenta lingvistica, pe 25 iulie sunt afisate rezultatele, pe 26 - 28 iulie are loc confirmarea locurilor, urmand ca pe 31 iulie 2013 sa fie publicate listele finale. Vezi aici examenele pentru fiecare specializare in parte Taxele de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 sunt de 2.400 RON. Taxa de admitere este de 30 RON.
  • Facultatea de Drept - inscrierea se desfasoara in perioada 15 - 19 iulie, pe 22 iulie are loc proba scrisa, urmand ca pe 24 iulie sa fie afisate rezultatele. Admiterea se face prin aceasta proba scrisa care are ca obiectiv "verificarea rationamentului logic" si care reprezinta 50% din media de admitere, restul de 50% fiind media obtinuta la examenul de bacalaureat. Vezi aici exemple de teste pentru admiterea la Facultatea de Drept Taxele de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 sunt de 3.600 RON. Taxa de admitere este de 30 RON.
  • Facultatea de Istorie si Filosofie - intre 15 si 22 iulie au loc inscrierile, iar pe 23 iulie se afiseaza listele cu rezultatele concursului de admitere. Pentru admitere, candidatii trebuie sa redacteze unu eseu motivational notat cu Admis/Respins, criteriul principal de departajare fiind media examenului de Bacalaureat. Facultatea ofera sase domenii de studiu: Istorie, Stiinte ale Comunicarii, Studii culturale, Relatii Internationale si Studii Europene, Filosofie si Stiinte Politice. Detalii aici Taxele de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 sunt de 2.200 RON. Taxa de admitere este de 30 RON.
  • Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala - in perioada 15 - 20 iulie are loc inscrierea, iar listele cu rezultatele finale sunt afisate pe 31 iulie. Admiterea se realizeaza prin redactarea unei scrisori de motivatie (dupa o structura data) notata cu Admis/Respins si media de la bacalaureat 100% din media finala de admitere. Detalii aici Taxele de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 sunt de 2.500 RON. Taxa de admitere este de 30 RON.
  • Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei

- Specializarea Psihologie (liniile romana si maghiara): inscrierea se face intre 15 si 20 iulie, pe 23 iulie candidatii sustin un test scris, iar pe 24 iulie sunt afisate primele rezultate, urmand ca pe 31 iulie sa fie publicate listele finale. Media de admitere se calculeaza insumand media de la Bacalaureat (pondere de 75%) si rezultatul la testul de cunostinte pe baza unui manual de Psihologie de liceu, clasa a X-a (pondere 25%). Detalii aici

- Specializarea Psihopedagogie Speciala (liniile romana si maghiara): in perioada 15 - 20 iulie are loc inscrierea, pe 24 iulie se desfasoara testul scris, pe 25 iulie sunt afisate rezultatele, pe 25 - 26 iulie se depun contestatiile, iar pe 27 iulie se afiseaza listele de admitere dupa contestatii. Admiterea reprezinta in proportie de 75% media de la Bac si 25% test care se refera la elaborarea unui text argumentativ privind persoanele cu dizabilitati. Detalii aici

- Specializarea Pedagogia invatamantului primar si prescolar (liniile romana, maghiara si germana): inscrierea candidatilor se face in perioada 15 - 20 iulie, pe 22 iulie absolventii sustin testul scris, pe 23 iulie se afiseaza rezultatele, iar pe 31 iulie sunt publicate listele finale. Admiterea se calculeaza insumand media de la bacalaureat (cu pondere de 75%) si nota obtinuta la test (pondere de 25%). Detalii despre examenul scris aici

Taxele de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 sunt intre 2.000 si 2.500 RON, in functie de specializare. Taxa de admitere este de 120 RON.

  • Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor - in perioada 15 - 19 iulie are loc inscrierea candidatilor, pe 20 iulie se desfasoara proba de competenta lingvistica, iar pe 23 iulie se comunica rezultatele. Detalii aici. Taxa de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 este de 2.500 RON. Taxa de admitere este de 120 RON.
  • Facultatea de Studii Europene - 15 - 23 iulie inscrierea candidatilor, 23 iulie - prima afisare a rezultatelor. Pentru specializarile Relatii internationale si studii europene (linia de studiu romana), Administratie europeana si Management (la Cluj-Napoca) admiterea se realizeaza prin insumarea mediei de la Bacalaureat (80%) si a notei primite pentru un eseu cu titlul: U.E. Un proiect de viitor (20%).

Pentru specializarea Relatii internationale si studii europene (cu predare in limba engleza), la admitere conteaza media Bacalaureatului (80%) si rezultatul obtinut cu eseul "U.E. Un proiect de viitor" sau "Globalizarea o problema complexa", la alegerea candidatului, redactat fie in limba romana, fie in limba engleza (20%). La specializarea Relatii internationale si studii europene (linia germana), media bacalaureatului reprezinta de asemenea 80% pentru admitere, prima proba de examen o reprezinta un test grila cu 15 intrebari din cunostinte de cultura generala, iar a doua proba consta in formularea unui raspuns, in maximum o pagina, la o intrebare de tipul: "Ce parere aveti despre...". La specializarea Studii americane (cu predare in limba engleza), se ia in considerare media de la bacalaureat (80%) si un eseu (20%) pe o tema din sfera culturii si politicii americane (candidatul va alege dintr-o lista cu 10 teme prestabilite). Eseul va fi redactat fie in limba romana, fie in limba engleza. Detalii aici

Taxa de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 este de 2.600 RON. Taxa de admitere este de 150 RON.

  • Facultatea de Business - 15 - 22 iulie inscrierea candidatilor, 23 iulie afisarea rezultatelor initiale. Criteriile de selectie sunt urmatoarele: Eseu pe o tema data notat cu Admis/Respins (evaluarea eseurilor se va face zilnic, iar rezultatele se vor afisa a doua zi), media generala de la Bacalaureat, iar pentru specializarea Administrarea afacerilor cu predare in limba engleza, candidatii trebuie sa sustina o proba de competenta lingvistica eliminatorie, notata cu Admis/Respins. Detalii aici Taxa de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 este de 2.500 RON. Taxa de admitere este de 100 RON.
  • Facultatea de Stiinte Politice Administrative si ale Comunicarii - in perioada 15 - 21 iulie au loc inscrierile, iar pe 22 iulie se afiseaza rezultatele initiale. Criteriile de selectie sunt urmatoarele: Etapa I (eliminatorie) consta intr-o scrisoare de motivatie notata cu calificativul Admis/Respins. Candidatii care opteaza pentru linia de studiu cu predare in limba engleza, vor avea de sustinut un test de limba sau un interviu in limba engleza (eliminatoriu). Etapa a II-a consta in repartizarea candidatilor dupa anumite criterii specifice (afisate pe pagina web a facultatii). In aceasta etapa, candidatii care nu au avut media necesara ocuparii unui loc bugetat sau cu taxa, vor fi trecuti pe liste de asteptare. Etapa a III-a consta in repartizarea definitiva a candidatilor pe listele de admitere. Cei care nu au obtinut media necesara ocuparii unui loc la buget sau la taxa vor fi declarati respinsi.

Taxa de admitere este de 200 RON. Taxa de scolarizare anuala este de 2.600 RON pentru specializarile Administratie publica, Stiinte politice - linia romana, maghiara, engleza, Comunicare si Relatii Publice - linia maghiara si germana, Publicitate, precum si la Servicii si Politici de Sanatate (Public Health) - linia engleza. La specializarile Jurnalism - linia romana, engleza, maghiara, germana si Comunicare si Relatii Publice - linia romana, taxa de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 este de 2.800 RON.Detalii aici

  • Facultatea de Educatie Fizica si Sport - Specializarile Educatie fizica si sportiva; Sport si performanta motrica - inscrierea se face in perioada 15-17 iulie, intre 19 si 21 iulie are loc traseul aplicativ pentru evaluarea aptitudinilor motrice cu pondere 100% in media de admitere, iar pe 23 iulie se afiseaza rezultatele. Specializarea Kinetoterapie - inscrierile au loc tot in perioada 15-17 iulie, pe 19 iulie candidatii sustin un test grila la Biologie (Anatomia si fiziologia omului) cu pondere 100% in media de admitere, iar pe 23 iulie se afiseaza primele rezultate. Detalii aici Taxa de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 este de 2.600 RON. Taxa de admitere este de 30 RON.
  • Facultatea de Teologie Ortodoxa - inscrierile se fac in perioada 15-17 iulie, pe 18 iulie se sustine un examen psihologic pentru candidatii de la specializarile Teologie ortodoxa didactica, Teologie ortodoxa-asistenta sociala, Arta sacra, pe 19 iulie candidatii de la specializarea Teologie ortodoxa pastorala sustin examenul psihologic si verificarea aptitudinilor muzicale, iar pe 22 iulie se desfasoara proba scrisa pentru specializarea Teologie ortodoxa pastorala, interviu pentru specializarile Teologie ortodoxa didactica si Teologie ortodoxa - asistenta sociala, interviu pentru licentiati si cei de la o a doua specializare, proba practica pentru specializarea Arta Sacra. Pe 24 iulie se afiseaza rezultatele initiale. Detalii aici Taxa de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 este de 2.500 RON. Taxa de admitere este de 30 RON.
  • Facultatea de Teologie Greco-Catolica - inscrierea candidatilor se desfasoara intre 15 si 19 iulie. Pe 22 - 23 iulie are loc interviul de admitere cu calificativ Admis/Respins, iar pe 24 iulie sunt afisate primele rezultate. La toate specializarile admiterea se face in functie de media de la Bacalaureat, mai putin la Specializarea Teologie Greco-Catolica Pastorala Cluj-Napoca, unde media BAC-ului reprezinta 50% din media finala, restul de 50% fiind media anului propedeutic. Detalii aici Taxa de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 este de 2.000 RON. Taxa de admitere este de 30 RON.
  • Facultatea de Teologie Reformata - in perioada 16-26 iulie are loc inscrierea candidatilor, iar pe 26 iulie are loc interviul la specializarile Teologie reformata didactica si Teologie reformata-asistenta sociala si proba de aptitudini muzicale la specializarea Pedagogie muzicala. Pe 26 iulie sunt afisate rezultatele. Detalii aici Taxa de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 este de 2.000 RON. Taxa de admitere este de 30 RON.
  • Facultatea de Teologie Romano-Catolica - Specializarile Teologie romano-catolica dicatica, Teologie romano-catolica-asistenta sociala si Studii religioase: intre 15 si 25 iulie au loc inscrierea candidatilor si completarea testelor de competenta (cunostinte religioase). Pe 25 iulie se desfasoara evaluarea testelor de competenta, iar pe 26 iulie se afiseaza rezultatele. Specializarea Teologie romano-catolica pastorala: Absolventii se inscriu in perioada 15-24 iulie, pe 25 iulie sustin examenul de admitere (examen oral si scris), iar pe 26 iulie se afiseaza rezultatele. Detalii aici Taxa de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 este de 2.200 RON. Taxa de admitere este de 70 RON.
  • Facultatea de Teatru si Televiziune - Artele spectacolului (Actorie) - linia romana si linia maghiara: inscrierea candidatilor in perioada 15-20 iulie, pe 22-23 iulie are loc proba eliminatorie, pe 24 iulie - Proba I atelier, pe 25 iulie - Proba II monolog, iar pe 26 iulie se afiseaza rezultatele. Artele spectacolului (Regie): 15-20 iulie inscrierea candidatilor, 22 iulie - proba eliminatorie, 23 iulie - proba scrisa, 24 iulie - afisarea rezultatelor. Teatrologie - linia romana si maghiara: 15-20 iulie inscrierea candidatilor, 22 iulie - colocviu/interviu, 23 iulie - afisarea rezultatelor. Cinematografie, Fotografie, Media-liniile romana si maghiara: 15-20 iulie inscrierea candidatilor, 23 iulie - Proba eliminatorie, 25 iulie - Etapa a II-a, 26 iulie - afisarea rezultatelor. Filmologie-linia romana: 15-20 iulie inscrierea candidatilor, 24 iulie - colocviu, 25 iulie - afisarea rezultatelor. Detalii aici Taxele de scolarizare pentru anul universitar 2013/2014 sunt de 3.000 RON pentru Filmologie, 5.500 RON pentru Cinematografie, 3.000 RON pentru Teatrologie, 4.500 RON pentru Actorie si Regie. Taxa de admitere este de 30 RON.

Mai multe detalii aici despre taxele de admitere si despre taxele de scolarizare de la UBB.

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi

Pentru admiterea in facultatile universitatii, inscrierea candidatilor la concurs se face in perioada 15 - 19 iulie, iar selectia si rezultatele vor fi afisate intre 20 si 23 iulie.

  • Facultatea de Biologie - admiterea se face prin concurs de dosare, luandu-se in calcul doar media de la Bacalaureat. Criteriul de departajare pentru candidatii cu medii egale: media anilor de studiu din liceu. Taxa de inscriere este de 200 lei pentru un domeniu si 300 lei pentru inscrierea la cele doua domenii (Biologie, Stiinta mediului). Taxa de scolarizare pentru anul universitar 2013-2014 este de 3.500 lei pentru domeniul Biologie si de 3.000 lei pentru domeniul Stiinta Mediului. Facultatea pune la dispozitie 135 de locuri la buget si 10 la taxa pentru domeniul Biologie si 75 la buget si 40 la taxa pentru domeniul Stiinta mediului. Inscrierea la concurs se face in perioada 15 - 19 iulie, iar rezultatele vor fi afisate intre 20 si 23 iulie. Detalii aici
  • Facultatea de Chimie - admiterea se face prin concurs de dosare, doar pe baza mediei de la Bacalaureat. Criteriul de departajare pentru candidatii cu medii egale: media la disciplina Chimie studiata in liceu. Taxa de inscriere este de 50 RON, iar taxa de scolarizare pentru anul universitar 2013 - 2014 este de 3.000 lei. Facultatea de Chimie ofera doua specializari, Chimie si Biochimie tehnologica, cu 120 de locuri la buget si 20 la taxa. Pot fi inscrisi fara admitere absolventii de liceu care au obtinut o serie de distinctii la olimpiade si concursuri de chimie. Detalii aici
  • Facultatea de Drept - admiterea se face prin test grila la Limba Romana (50%) si media de la Bacalaureat (50%). Criteriile de departajare a candidatilor cu aceeasi medie: nota obtinuta la test. Testul scris se desfasoara pe data de 21 iulie 2013. Vezi aici exemple de teste. Taxa de inscriere la concurs este de 200 lei, iar taxa de scolarizare pentru anul I, an universitar 2013 - 2014, este de 2.800 lei la Zi si 2.500 lei la ID. Detalii aici
  • Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor - admiterea se realizeaza pe baza mediei de la Bacalaureat. La specializarea Administrarea afacerilor in limba engleza, candidatii vor sustine test de limba engleza. Criteriile de departajare in caz de egalitate a mediilor sunt: 1. Nota de la proba scrisa de Limba si literatura romana (bacalaureat). 2. Media generala de absolvire a liceului. Numarul de locuri oferit de facultate este de 850 la buget si 1.100 la taxa. Taxa de inscriere este de 250 lei pentru fiecare grup de domenii (economic/administrativ) pentru Iasi, 125 lei pentru inscrierea in teritoriu (Piatra Neamt), iar pentru inscrierile online taxa de inscriere este de 200 RON pentru fiecare grup de domenii (economic/administrativ). Taxa de scolarizare pentru anul I, an universitar 2013 - 2014, este de 3.000 lei la Zi si 2.900 lei la ID. Detalii aici
  • Facultatea de Educatie Fizica si Sport - la domeniul Educatie fizica si sport, admiterea se face prin Proba de aptitudini sportive (50%) si media de la examenul de Bacalaureat (50%). La domeniul Kinetoterapie, admiterea se face printr-o teza scrisa la "Biologie" de clasa a XI-a (50%) si prin media de la examenul de Bacalaureat (50%). In ambele cazuri, concursul de admitere consta intr-o proba sportiva la alegere, care are caracter eliminatoriu, dupa cum urmeaza: atletism, gimnastica, fotbal, baschet, handbal, volei, caiac, canoe, canotaj, scrima, tir cu arcul, tir pusca, tir pistol, judo, karate, qwan ki do si rugby; pentru toate specializarile (Educatie fizica si sport si Kinetoterapie si motricitate speciala).

Candidatii declarati admisi la specializarea educatie fizica si sport, dupa proba eliminatorie, vor intra in urmatoarea etapa de selectie, luindu-se in considerare, in ierarhizarea finala, media dintre nota obtinuta la proba de aptitudini sportive si media de la Bacalaureat. Taxa de inscriere este de 300 de lei, iar taxa de scolarizare pentru anul universitar 2013 - 2014 este de 3.000 lei.Detalii aici

  • Facultatea de Filosofie si Stiinte Social-Politice - admiterea se realizeaza pe baza mediei de la Bacalaureat. Criteriile de departajare a candidatilor cu aceeasi medie: Nota la disciplina Limba si Literatura Romana din cadrul examenului de bacalaureat. Taxa de inscriere este de 200 de lei pentru fiecare domeniu si forma de invatamant, iar taxa de scolarizare pentru anul I, an universitar 2013 - 2014, este de 2.200 lei. Numarul de locuri este de 300 la buget si 400 la taxa. Detalii aici
  • Facultatea de Fizica - admiterea se face pe baza mediei de la Bacalaureat. Taxa de inscriere este de 120 de lei, iar taxa de scolarizare pentru anul I, an universitar 2013 - 2014, este de 3.000 lei. Facultatea ofera 80 de locuri la buget si 15 la taxa pentru domeniul Fizica si 20 de locuri la buget si 5 la taxa pentru domeniul Stiinte ingineresti aplicate. Detalii aici
  • Facultatea de Geografie si Geologie - Pentru domeniile Geografie si Stiinta mediului, admiterea se face: 50% media examenului de Bacalaureat, 50% nota la proba scrisa la alegere din cadrul examenului de Bacaluareat - E d), (Geografie, Logica si argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizica, Chimie, Biologie, Informatica). Pentru inscrierea la specializarea Geografia turismului in limba franceza este necesar Certificatul de Competenta Lingvistica pentru limba franceza sau diploma de competenta lingvistica privind cunoasterea limbii franceze sau diploma in cazul absolventilor de licee bilingve.

Pentru domeniile Geologie si Inginerie Geologica, admiterea se calculeaza astfel: 30% nota la proba E a) - proba scrisa comuna pentru elevii de la toate filierele, profilurile si specializarile (Limba si literatura romana); 40% nota proba E c) - proba diferentiata in functie de filiera, profil, specializare - (Istorie, Matematica); 30% nota proba scrisa la alegere, E d), (Geografie, Logica si argumentare, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Fizica, Chimie, Biologie, Informatica).

Taxa de inscriere este de 190 lei pentru fiecare domeniu pentru domeniile Geografie/Stiinta mediului, 100 lei pentru fiecare domeniu pentru domeniile Geologie/Inginerie geologica. Taxa de scolarizare pentru anul I, an universitar 2013 - 2014, este de 2.800 lei, cu exceptia specializarii Geografia turismului in limba franceza, unde taxa va fi de 3.900 lei. Detalii aici

  • Facultatea de Informatica - Admiterea se face astfel: 50% - nota la test scris la Matematica sau Informatica (la alegere). Programa pentru testul scris este cea de la proba scrisa la bacalaureat - filiera teoretica, profil real; 25% - maximul dintre nota de la bacalaureat la Matematica sau Informatica si nota la testul scris; 25% - media generala de la Bacalaureat. Se va organiza serie de predare la specializarea Informatica (in limba engleza) doar daca cel putin 75 dintre candidatii declarati admisi opteaza pentru aceasta specializare. Taxa de inscriere este de 300 lei, iar taxa de scolarizare pentru anul I, an universitar 2013 - 2014, este de 3.500 lei. Facultatea ofera 285 de locuri la buget si 90 la taxa. Detalii aici
  • Facultatea de Istorie - admiterea se face pe baza mediei de la Bacalaureat. Criteriile de departajare a candidatilor cu aceeasi medie: nota obtinuta la proba scrisa la disciplina Limba Romana la examenul de bacalaureat. Taxa de inscriere este de 120 lei pentru fiecare forma de invatamant, iar taxa de scolarizare pentru anul I, an universitar 2013 - 2014, este de 1.800 lei la Zi si ID. Facultatea ofera 100 de locuri la buget si 70 la taxa. Detalii aici
  • Facultatea de Litere - admiterea se face pe baza mediei de la Bacalaureat. Criterii de departajare in caz de egalitate a mediilor: 1. Nota de la bacalaureat la proba Limba si Literatura Romana - scris, 2. Media generala a anilor de liceu. Taxa de inscriere este de 200 de lei, iar taxa de scolarizare pentru anul I, an universitar 2013 - 2014, este de 2.400 lei. Numarul de locuri este de 440 la buget si 230 la taxa. Detalii aici
  • Facultatea de Matematica - admiterea se face cumuland 50% - nota la disciplina Matematica sau Informatica obtinuta la examenul de bacalaureat si 50% - media generala la examenul de bacalaureat. Taxa de inscriere este de 120 lei, iar taxa de scolarizare pentru anul I, an universitar 2013 - 2014, este de 1.600 lei. Numarul de locuri este 120 la buget si 20 la taxa. Detalii aici
  • Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei - Pentru domeniul Psihologie, specializarile Psihologie - Zi si Psihologie - ID si pentru primele doua specializari ale domeniului Stiinte ale educatiei, Pedagogie - Zi si Psihopedagogie speciala - Zi, admiterea se face pe baza mediei de la Bacalaureat. Criteriile de departajare pentru candidatii admisi cu aceeasi medie, aflati pe ultimele locuri, sunt media anilor de studii din liceu, media la disciplina Psihologie.

Pentru cele doua specializari ale domeniului Stiinte ale educatiei (Pedagogia invatamantului primar si prescolar - Zi si Pedagogia invatamantului primar si prescolar - ID), admiterea se face astfel: Proba de aptitudini (eliminatorie - admis/respins) la Muzica si dictie si pe baza mediei de la Bacalaureat. Criteriile de departajare pentru candidatii admisi cu aceeasi medie, aflati pe ultimele locuri, sunt media anilor de studii din liceu, media la disciplina Psihologie.

Taxa de inscriere este de 200 lei pentru fiecare specializare, iar taxa de scolarizare pentru anul I, an universitar 2013 - 2014, este de 2.700 lei la Zi si 2.500 lei la ID. Facultatea scoate la concurs 350 de locuri la buget si 340 la taxa. Detalii aici

  • Facultatea de Teologie Ortodoxa - Pentru specializarea "Teologie Pastorala", zi, admiterea se face: 50% Nota obtinuta la Invatatura de credinta ortodoxa (proba scrisa); 50% Media generala de la Bacalaureat. Pentru celelalte specializari, admiterea se face astfel: 70% Media generala de la Bacalaureat; 30% nota obtinuta la proba scrisa la Limba si Literatura Romana din cadrul examenului de Bacalaureat. Taxa de inscriere este de 200 lei pentru fiecare specializare, iar pentru fiecare dintre dosarele suplimentare depuse, cadidatii vor achita 50% din taxa de inscriere. Taxa de scolarizare pentru anul I, an universitar 2013 - 2014, este de 2.400 lei. Facultatea pune la dispozitie 130 de locuri la buget si 105 la taxa. Detalii aici
  • Facultatea de Teologie Romano-Catolica - admiterea se face pe baza mediei de la Bacalaureat. Nu se percepe taxa de inscriere, iar taxa de scolarizare pentru anul I, an universitar 2013 - 2014, este de 1.600 lei. Numarul de locuri este de 40 la buget si 20 la taxa. Detalii aici

Academia de Studii Economice din Bucuresti (ASE)

Admiterea se face prin examen de admitere: 70% test grila, 30% media examenului de Bacalaureat. Dupa aceasta prima etapa de admitere, pentru ocuparea locurilor cu taxa ramase disponibile admiterea se face doar pe baza mediei de la Bacalaureat. La invatamantul de licenta cu frecventa taxa de inscriere este de 100 lei. In aceasta taxa sunt incluse primele doua optiuni. Candidatii care vor sa isi exprime mai mult de doua optiuni vor plati, in plus, cate 25 lei pentru fiecare optiune exprimata. La invatamantul la distanta taxa este unica, de 100 lei, indiferent de numarul optiunilor solicitate de catre candidat.

Taxa de scolarizare este de 3.500 de lei pentru forma de invatamant cu frecventa si de 3.200 de lei pentru forma de invatamant la distanta. Pentru cetatenii straini, altii decat cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si Confederatiei Elvetiene, sau cetatenii romani cu rezidenta permanenta in strainatate, taxa de studii este de 250 euro/luna.

Inscrierile se fac in perioada 16-19 iulie, orele 9:00-12:00, 14:00-18:00, iar examenele se sustin in zilele de 24 sau 25 iulie intre orele 9:00-12:00. Rezultatele vor fi afisate pe 26 iulie. Detalii aici