Asociatia ACCEPT anunta deschiderea celei de a zecea editii a GayFest, festival care, in acest an, va avea loc in perioada 3-8 iunie. Tema GayFest 2013, organizat de Asociatia ACCEPT, este solidaritatea si, prin evenimentele create, promoveaza lupta pentru drepturile omului, cresterea vizibilitatii lesbienelor, gay-lor, bisexualilor si transexualilor (comunitatii LGBT) din Romania si cresterea valorilor diversitatii cu scopul eliminarii actelor de discriminare si violenta fata de aceasta categorie de cetateni.

Anul in curs a fost unul plin de evenimente pentru comunitatea LGBT, la nivel international ᅡi naᅢional. Reactiile negative aparute in mediile online si nu numai, agresiunile verbale ale unor extremiᅡti cu ocazia proiecᅢiei unui film cu tematica gay, declaratiile intolerante ale unor politicieni sau persoane publice, obliga la o mai mare atenᅢie acordata drepturilor LGBT ca parte din agenda publica.

Saptamana 3-8 iunie, plina de vizionari de filme, dezbateri si reprezentatii teatrale, debuteaza cu inaugurarea raftului de literatura LGBT si o lectura publica, la libraria Carturesti, avandu-l ca invitat special pe Kevin Sessums, autorul bestseller-ului international Mississippi Sissy.

GayFest 2013 se va incheia in data de 8 iunie cu Marsul Diversitatii, unde vom crea o zona libera de discriminare, un spatiu temporar construit pentru a aduce impreuna oameni si idei intr-un amestec de muzica, activism social si socializare. Toate acestea pentru ca incidente precum cel de la Muzeul Taranului Roman si scandaluri precum cel de la Liceul Cosbuc sa nu mai fie posibile intr-o tara europeana in care drepturile omului vizeaza pe fiecare cetaᅢean in parte, indiferent de etnie, religie, identitate de gen, orientare sexuala, abilitati sau dizabilitati.

"Intr-o societate democratica, majoritatea are obligatia de a proteja minoritatile, iar fiecarui individ trebuie sa-i oferim aceleasi drepturi pe care le pretindem pentru fiecare dintre noi", a declarat Iulian Stoian, Presedintele ACCEPT.

Asociatia ACCEPT este prima organizatie neguvernamentala de drepturile omului din Romania care apara si promoveaza drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender) la nivel national. Incepand cu 2004, ACCEPT organizeaza anual GayFest, o saptamana de evenimente culturale si de informare adresate publicului larg. Primul Mars al Diversitatii a avut loc in 2005 si, incepand de atunci, a devenit elementul emblematic al GayFest. Programul complet al evenimentelor este disponibil la adresa: www.gay-fest.ro.