Reprezentantele permanente ale Romaniei, Bulgariei si Italiei pe langa Uniunea Europeana au solicitat joi, intr-o actiune coordonata, explicatii de la cabinetul comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, privind afirmatiile inaltului oficial european intr-o reuniune publica de marti, conform carora cele trei state ar fi "aproape neguvernabile", transmite Agerpres citand surse.

Conform unor surse concordante, ambasadorii celor trei state la UE au solicitat in scris sau telefonic explicatii privind afirmatiile comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, de la cabinetul acestuia. Reprezentantii permanenti ai UE ai celor trei state s-au interesat, printre altele, daca afirmatiile citate in presa sunt conforme cu realitatea sau daca au fost scoase din context.

Pia Ahrenkilde-Hansen, purtatoare de cuvant a Comisiei Europene (CE), nu a comentat la briefingul de presa cotidian al CE actiunea coordonata a Reprezentantelor permanente la UE ale celor trei state, afirmand ca nu are cunostinta despre acest demers.

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a spus intr-un discurs extrem de dur ca tari precum Bulgaria, Romania si Italia "sunt pur si simplu aproape neguvernabile". Politicianul german a criticat dur si Franta, despre care a spus ca este "zero pregatita" pentru reformele pe care trebuie sa le intreprinda, dupa cum relateaza Deutsche Welle, citind presa germana.

"Ma ingrijoreaza tari care, fundamental privind, sunt pur si simplu aproape neguvernabile: Bulgaria, Romania, Italia", a spus Oettinger, citat de cotidianul german Bild.

Miercuri dimineata, comisarul european a postat inca de la prima ora un mesaj pe Twitter, in care a precizat: "Ieri (marti - n.r.) mi-am exprimat preocuparile personale ca Europa este intr-o faza foarte dificila si ca procesul de reforma cu siguranta nu s-a terminat."

Ulterior, in cursul dupa-amiezii de miercuri, atat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, cat si Pia Ahrenkilde-Hansen au precizat ca afirmatiile lui Gunther Oettinger au fost facute in nume propriu si au refuzat sa le comenteze.