Dalia Grybauskaite, presedintele Lituaniei, este un "candidat perfect" pentru cele mai inalte functii europene, a declarat comisarul european pentru Justitie, Viviane Reding, citata de presa lituaniana. Reding a confirmat discutiile de culise de la Bruxelles privind sansele ca Dalia Grybauskaite sa preia postul detinut acum de Herman Van Rompuy la finalul mandatului sau, in 2014. Dalia Grybauskaite tocmai a facut un gest politic major prin demiterea ministrului Economiei pentru ca a calatorit cu un avion platit de bani privati.

Dalia GrybauskaiteFoto: Agerpres/AP

Informatia potrivit careia Dalia Grybauskaite ar avea sanse sa preia sefia Consiliului European in urma alegerilor din noiembrie 2014 a fost facuta publica in premiera de seful Comitetului Economic si Social European, Henri Malosse.

"Fiindca am lucrat direct cu ea, pot spune din experienta ca Dalia Grybauskaite este candidatul perfect pentru cele mai inalte pozitii in Europa", a spus influentul comisar european Viviane Reding intr-un interviu pentru presa lituaniana.

Reamintim ca cel de-al doilea mandat al lui Herman Van Rompuy la sefia Consiliului European se termina in toamna anului 2014.

Desi e presedintele unei tari mici (Lituania are o populatie de aproximativ 3 milioane de locuitori), Dalia Grybauskaite si-a construit un profil de pro-european dedicat, fiind si comisar european pentru buget in perioada 2004 - 2009. S-a remarcat prin pozitii ferme in apararea valorilor democratice si a standardelor politice, fiind supranumita si "doamna de fier".

Ea a dat o proba de fermitate si in timpul vizitei la Bucuresti din septembrie 2012, cind a spus intr-o declaratie de presa comuna cu presedintele Traian Basescu ca "Romania se afla sub o analiza atenta. Situatia interna depinde de dumneavoastra, stabilitatea interna este foarte importanta".