Institutele de cercetare se vor putea finanta prin Programul Nucleu pana la data de 31 decembrie 2014, si nu pana la termenul de 31 iulie 2013 fixat anterior. Prevederea face parte dintr-un proiect de ordonante de urgenta publicat luni de Ministerul Educatiei. Conform legii, finantarea anuala prin Programul Nucleu poate reprezenta minimum 20% si maximum 60% din veniturile din activitatea de cercetare ale fiecarui institut national de cercetare-dezvoltare realizate in anul precedent.

Ce spune proiectul de OUG:

"Avand in vedere prevederile art. I al Legii 54/2013 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 120/2011 privind prorogarea unor termene si pentru modificarea si completarea unor acte normative, prin care se introduce un termen limita de 31 iulie 2013 pentru derularea contractelor de finantare ale programelor-nucleu de cercetare-dezvoltare,

Avand in vedere finalizarea in decembrie 2013 a Planului National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2007-2013, principalul instrument de finantare a activitatilor de cercetare, dezvoltare si inovare, prin care s-au implementat obiectivele Strategiei Nationale de Cercetare, Dezvoltare si Inovare pentru perioada 2007-2013,

(...)

Termenul prevazut la art. V din Ordonanta Guvernului nr. 6/2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 80 din 31 ianuarie 2011, cu modificarile ulterioare, se proroga pana la data de 31 decembrie 2014".

In nota de fundamentare a proiectului de act normativ se arata ca, "in prezent, institutele nationale de cercetare-dezvoltare sunt finantate competitional prin contracte obtinute prin castigarea de proiecte sustinute prin urmatoarele instrumente de finantare: Planul National pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2007-2013, Planuri sectoriale de cercetare-dezvoltare, Programul Cadru 7 de Cercetare si Dezvoltare Tehnologica al Uniunii Europene, Programele Operationale Sectoriale derulate in Romania. Finantarea in regim institutional se acorda prin Programul Nucleu. Conform legii, finantarea anuala prin Programul Nucleu poate reprezenta min. 20% si max. 60% din veniturile din activitatea de cercetare ale fiecarui institut national de cercetare-dezvoltare realizate in anul precedent".

"Reducerea finantarii publice si lipsa interesului pentru cercetare din partea sectorului privat ca urmare a situatiei economice dificile din ultimii ani, au condus la o reducere importanta a veniturilor din activitati de cercetare-dezvoltare ale acestor institutii", precizeaza nota de fundamentare.

Potrivit acesteia, "contractele in curs din cadrul Programului Nucleu urmeaza sa se incheie la 31 iulie 2013, in conformitate cu prevederile art. I din Legea 54/2013 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 120/2011 si a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 20/2012, prin care se proroga termenul prevazut la art. V din Ordonanta Guvernului nr. 6/2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica. In conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 6/2011, baza legala a programelor nucleu este abrogata, in consecinta nu se mai pot lansa noi competitii pentru acest program."

Motivele emiterii acestei ordonante de urgenta:

  • Noile mecanisme de finantare intitutionala propuse a inlocui finantarea prin Programul Nucleu, si anume: Finantarea institutionala de baza si Finantarea complementara, nu dispun inca de cadrul legislativ necesar pentru implementarea procedurilor operationale specifice.
  • finantarea institutionala de baza si cea complementara sunt aplicabile numai institutiilor evaluate si certificate pentru cercetare, conform prevederilor art. 33 din OG 57/2002, iar acest proces, aflat in curs pentru institutele nationale de cercetare-dezvoltare, nu va putea fi finalizat inainte de sfarsitul acestui an.
  • finantarea complementara prevazuta a fi sustinuta in cadrul Planului National pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2007-2013 prin Programul 6 - Sustinerea Performantelor Institutionale, nu poate fi aplicata, depinzand si aceasta de procesul de evaluare in vederea certificarii, dar si datorita faptului ca Planul National pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2007-2013 urmeaza sa se finalizeze in luna decembrie 2013.
  • Avand in vedere ca procedurile mentionate, de evaluare in vederea certificarii, nu se pot finaliza pana la data de 31 iulie 2013 si tinand cont de faptul ca anul 2013 este ultimul an de derulare a cadrului financiar - Planul National pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2007-2013, in situatia neadoptarii masurii de prorogare a termenului de 31 iulie 2013 pentru derularea contractelor de finantare ale Programelor nucleu de cercetare-dezvoltare, institutele nationale de cercetare-dezvoltare care deruleaza programe nucleu nu mai au surse de finantare suficiente pentru a sustine personalul si nici functionarea infrastructurii de cercetare-dezvoltare, ceea ce conduce la discontinuitati in buna functionare a acestora, cu riscul major al trecerii in somaj a majoritatii personalului de cercetare.

Schimbari preconizate:

  • Perioada de timp intre data curenta si 31 iulie 2013 nu este suficienta pentru a finaliza procesul complex de evaluare institutionala (din cele 46 de institute au fost evaluate pana in prezent doar 32), acesta necesitand deplasarea unor echipe de experti in cadrul institutelor respective, din care majoritatea sunt straini. Selectarea expertilor reprezinta o dificultate in sine intrucat standardele de performanta si vizibilitatea care trebuiesc indeplinite sunt extrem de ridicate.
  • In conditiile mentionate, incepand de la data de 1 august 2013 si pana la finalizarea evaluarii institutionale a celor 46 de institute nationale, nu exista niciun instrument operational pentru a sustine finantarea de baza pentru institutele nationale. Mai mult decat atat, principalul instrument de finantare a cercetarii in Romania la momentul actual - Planul National de Cercetare, Dezvoltare si Inovare 2007-2013, este in curs de finalizare.
  • Urmatorul cadru financiar pentru perioada 2014-2020 pentru asigurarea finantarii pe baze competitionale a cercetarii-dezvoltarii-inovarii din Romania este in curs de pregatire in cadrul Ministerului Educatiei Nationale - Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica prin proiectul de elaborare a viitoarei Strategii Nationale pentru Cercetare, Dezvoltare si Inovare (2014-2020). Organizarea primelor competitii din cadrul viitorului Plan National si finantarea primelor proiecte de cercetare este estimata pentru semestrul al II-lea al anului 2014.
  • In consecinta, absenta in aceasta perioada de circa 1 an si jumatate a unui instrument operational de finantare institutionala va produce discontinuitati in buna functionare a institutelor nationale, imposibil de recuperat ulterior.
  • In acest sens este absolut necesara aprobarea unei prorogari a termenului de 31 iulie 2013 prevazut de art. I din Legea 54/2013 pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 120/2011 pentru modificarea art. V al Ordonantei Guvernului nr. 6/2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, cu modificarile si completarile ulterioare pana cel tarziu la data de 31.12.2014.

Impactul social:

  • "Adoptarea actului normativ va conduce la cresterea increderii comunitatii stiintifice, mediului de afaceri si opiniei publice in predictibilitatea si lipsa discontinuitatii politicilor publice in domeniu, totodata va evita posibilul somaj si / sau emigrare, mai ales a tinerilor, cercetatori si a personalului din cercetare.
  • Datele si experienta acumulate in ultimii douazeci de ani in Romania, dar nu numai, arata ca lipsa de predictibilitate si continuitate in implementarea politicilor publice este cel mai grav resimtita de tinerii cercetatori, de liderii de echipe de cercetare, a caror reactie imediata este de salvare prin plecarea din institute, din sistemul de cercetare si nu in ultima instanta din tara.
  • Pe de alta parte, impactul finantarii din fonduri structurale pentru dezvoltarea resursei umane (POS DRU) va fi extrem de scazut, in conditiile in care bursierii doctoranzi sau post-doc pregatiti prin aceste programe, nu vor gasi locuri de munca, un mediu de cercetare sau conditii atractive in aceste institute."

In proiect se precizeaza ca "au avut loc consultari cu reprezentanti ai patronatelor si ai sindicatelor din domeniul cercetarii-dezvoltarii" si ca "Guvernul va solicita avizul Consiliului Legislativ".

Descarca de aici proiectul de ordonanta de urgenta

Citeste si: