Parlamentul European are programata pentru luni audierea lui Gheorghe Pufan, candidatul propus de Guvernul Romaniei pentru un post la Curtea Europeana de Conturi. Nominalizarea discreta a lui Pufan s-a produs dupa ce fostul candidat, ex-comisarul Leonard Orban, nu a primit anul trecut votul Parlamentului. Centrul de Investigatii Media scrie ca Pufan, acum secretar al Curtii de Conturi din Romania, este inginer constructor si si-a luat licenta in contabilitate la virsta de 53 de ani, la o universitate privata din Galati.

George PufanFoto: Curtea de Conturi

UPDATE 18.40: Comisia de control bugetar a Parlamentului European (CONT) a dat luni aviz pozitiv pentru nominalizarea lui George Pufan la functia de membru al Curtii Europene de Conturi, in urma audierii candidatului, anunta Agerpres. Urmeaza votul in plenul PE. In favoarea nominalizarii s-au pronuntat 14 eurodeputati din CONT, iar contra nominalizarii 13 membri ai acestei comisii. Nu s-a inregistrat nicio abtinere de la vot.

----------------

Sursa citata sustine ca nominalizarea lui Pufan, facuta fara nici o dezbatere publica, a produs nemultumire la Curtea de Conturi, o serie de angajati argumentind ca acesta are o functie pur administrativa la institutia condusa de Nicolae Vacaroiu.

Centrul de Investigatii Media mai scrie ca, potrivit diplomei de licenta a lui Gheorghe Pufan, acesta si-a facut studiile la zi, in Galati, desi in perioada studiilor era si angajat al Curtii de Conturi. Diploma de licenta arata lucrarea sa de finalizare a studiilor a fost notata cu doar 6 puncte, in timp ce la proba scrisa a examenului de licenta nota primita de Pufan a fost 7.

Alte note primite in timpul facultatii de Gheorghe Pufan: "Economie europeana" - nota 5, "Audit intern" - nota 5, "Audit financiar" - nota 7, "Control financiar" - nota 8. La sfarsitul anului II, Pufan a facut practica de specialitate, fiind notat cu 5.

Gheorghe Pufan este candidatul din partea Romaniei si va fi audiat si apoi votat de Parlamentul European in ziua de luni, 27 mai, potrivit programului PE.

George Pufan a terminat in 1984 Institutul de Constructii Bucuresti, dupa care a lucrat timp de 10 ani ca inginer la Centrala Industriei Sticlei, apoi ca sef de santier la Trustul Carpati si sef de serviciu cazarmare (administrator de camin) la Liceul de Politie Ploiesti.

In 1994 a ajuns la Curtea de Conturi a Romaniei, unde a stat pana in 2000, cand a devenit consilier al primarului de la Sectorul 1, Andrei Chiliman.

In 2002 Pufan a revenit de la Primaria Sectorului 1 la Curtea de Conturi a Romaniei, pe postul de secretar general, pe care-l ocupa si acum.

Ca secretar general, Pufan coordoneaza Directia Secretariatului general, Directia de logistica si dezvoltare, Directia de investitii, achizitii si patrimoniu, precum si Directia transporturi.

Afacerea Leonard Orban

Primul esec al Romaniei privind nominalizarile la Curtea Europeana de Conturi a avut loc in octombrie 2013, cind Leonard Orban, fost comisar european, a fost respins atit de Comisia de Control Bugetar a PE, cit si de plenul Parlamentului European.

Orban a acuzat la acel moment disensiunile din politica interna: "Nu pot sa nu notez faptul ca disensiunile politice interne au fost transferate la nivel european, ceea ce e o chestiune din care nu castiga nimeni".

Orban fusese propus in iunie 2012 de catre premierul Ponta.