STIRE ACTUALIZATA Inalta Curte de Casatie si Justitie a finalizat luni dezbaterile in dosarul "Valiza", in care sunt judecati George Becali, Victor Piturca si Teia Sponte, instanta urmand a se pronunta pe 4 iunie, informeaza Agerpres. Gigi Becali a declarat luni, la instanta suprema, ca dupa ce Teia Sponte a fost prins cu valiza cu cei 1,7 milioane de euro, a antedatat actul privind vanzare-cumparare unui teren in Cluj, iar pe Victor Piturca l-a pus sa semneze ca martor, precizand ca nu mai stie daca i-a spus ce este acel act. DNA a cerut condamnarea lui George Becali la patru ani de inchisoare cu executare pentru dare de mira si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Completul de cinci judecatori de la instanta suprema a inceput in jurul orei 12.45 judecarea recursului procurorilor anticoruptie in dosarul "Valiza", formulat dupa ce un alt complet de la instanta suprema a dispus achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino, relateaza Mediafax.

La inceputul sedintei de judecata, presedintele completului, judecatoarea Livia Stanciu, a dispus ca lui Gigi Becali sa ii fie scoase catusele.

Gigi Becali si-a mentinut decizia de a da declaratii la acest termen din dosarul "Valiza". La inceputul declaratiei date in fata Completului de cinci judecatori de la instanta suprema, Gigi Becali a spus ca isi mentine declaratiile anterioare si vrea sa faca precizari la acestea. Becali a tinut sa mentioneze ca nu a spus niciodata minciuni, deci ceea ce va spune in fata instantei "corespunde adevarului".

Finantatorul FC Steaua a spus ca mai intai vrea sa faca precizari legat de plecarea lui din tara inainte de pronuntarea sentintei in dosarul privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apararii, aratand ca voia sa mearga sa se roage sau sa mearga cu familia doua-trei zile inainte de condamnare.

"Vreau sa fac niste precizari legat de ce s-a intamplat pana acum in situatiile anterioare referitoare la plecarea mea din tara. Plecarea mea din tara era datorita faptului ca voiam sa ma rog. Sau sa merg cu familia doua-trei zile inainte de condamnare. De aceea am si stat in Parlament, sa vorbesc cu organele, sa nu-mi traumatizez familia", a spus Becali.

Gigi Becali a povestit apoi cum a intrat el in fotbal, dar si despre meciul cu Gloria Bistrita, dupa care a fost acuzat de dare de mita. Finantatorul FC Steaua le-a spus judecatorilor din complet ca nu le poarta pica si le cere doar sa il lase sa vorbeasca.

"Va dau cuvantul meu de onoare, nu va port nicio pica, vreau sa ma lasati sa vorbesc. Da, am promis 5.000, 10.000 pentru meci egal si 10.000 pentru victorie. In ce conditii? In 2000, cand am intrat in fotbal, am zis: "De azi inainte nu se mai fac blaturi, nu se mai fac aranjamente cu arbitri". In 2003, am devenit oficial cu acte - in 2000 eram doar finantator -, am ajuns proprietar, patron la clubul Steaua. In 2006 mai erau patru etape. Rapidul parca era inainte. Dau un telefon si ii spun lui Horoba: "Nea Ioane, jucati cu Rapidul, vreau sa dau si eu o prima la jucatori". El vorbeste cu nea Jean. Nea Jean era blatuitorul blatuitorilor. La vremea aia patronii erau stapani si jucatorii semi-sclavi. Am urmarit autocarul si cand erau la masa am mers la ei. Nu am umblat cu sacosa cu bani, am fost si am vorbit cu ei. Eu din fuga le-am spus ca pentru egal dau 5.000 si pentru victorie dau 10.000. Eu am plecat dupa discutia cu Horoba, pentru ca mi s-a parut ciudat sa refuze oferta. Aranjmentele erau facute cu Jean Padureanu, in opinia mea. La restaurantul Perla m-am adresat direct jucatorilor echipei. Oricum n-a putut sa faca blaturi pana la capat, ca urmatorul meci a fost cu Farul si l-a pierdut", a mai declarat Becali.

El a precizat ca in acea perioada nu era nicio restrictie de regulament, iar presedintele Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu, a spus ca "ne facem de ras", astfel ca au fost introduse restrictii, dupa care iar au disparut, la indicatiile UEFA.

"Am premiat la ultimele meciuri, niciodata la inceput. Intereseul meu sa premiez Bistrita era acela de a face tot ce pot ca sa eradichez coruptia din fotbal, iar Steaua, daca era, sa fie pe merit. Eu va spun tot ce vreti sa auziti, ma condamnati cu tot ce spun, dar nu pot spune premierii coruptie. Am fost audiat atunci la Parchet", a mai spus Becali.

El a mai aratat ca a vorbit atunci cu oficiali straini, cu "Rummenigge si Breitner", si au spus ca premierea nu este mita.

"Discutiile au avut loc undeva in 2008, cu o zi inainte de meciul cu Bayern Munchen. Au spus ca in alte state europene este permis in regulamentele federatiilor ca in ultimele trei etape sa se poata efectua premieri ale jucatorilor de fotbal din echipele participante. Nu am intrat in detalii cu ei. Am primit acasa de la Directia Nationala Anticoruptie NUP in care se spunea ca jucatorul nu are prin contract scris ca trebuie sa castige un meci de fotbal", a mai spus Becali.

Finantatorul FC Steaua le-a mai spus judecatorilor ca el a "curatat fotbalul" de cand a intrat.

"Atunci era chestiunea de trufie, nu se castigau tare multi bani la acea vreme, in 2006. Nu stiu precis daca in 2006 echipa ce devenea campioana Romaniei se califica in UEFA, dar cred ca atunci primele trei echipe ce se calificau in campionatul national de fotbal puteau participa in Champions League. Nu mai stiu daca erau atunci anumite conditionari. Poti sa fii actionar la o mie de cluburi, dar majoritar doar la unu. Atunci nu eram nici la Steaua, nici la Buzau", a aratat Becali.

Finantatorul FC Steaua a mai spus ca, inaintea meciului dintre CFR si U Cluj, a vorbit cu Toni Dobos, care i-a spus ca daca nu le da jucatorilor prima, el nu poate sa-i controleze, pentru ca "aia vand oricum meciul".

"Au fost evenimente si scandaluri nefericite atunci, nu mai retin exact cum, cu cine. Am oferit 1,7 milioane de euro numai jucatorilor U Cluj, pentru a inlatura aceeasi suspiciune ce am avut-o de a nu se face aranjamente intre U si CFR Cluj, echipe intre care urma a avea loc un meci de fotbal. Prin acest demers am incercat iar sa fiu cel care incearca fenomenul inlaturarii coruptiei din fotbal. De ce nu apare convorbirea cand vorbesc eu cu Toni Dobos?", a adaugat Becali.

El a mai spus ca oamenii pe care i-a trimis el cu banii au spus ce le-a spus el sa spuna, acestia neavand nicio vina.

"Este vina mea, eu am presimtit ceva si le-am spus sa spuna ca banii sunt ai lui Gigi Becali si ca sunt pentru un teren. Ei nu sunt vinovati pentru ce le-am ordonat eu sa faca. Declaratia de atunci a lui Sponte Teia a fost pentru ca asa i-am spus eu. Teia stia pentru ce sunt banii, dar nu avea nicio treaba. El trebuia doar sa se duca sa dea banii: 'Daca pierd, nu le dai nimic, daca se castiga, le dai banii.' Teia nu poate fi acuzat", a mai declarat finantatorul FC Steaua in fata instantei.

Becali a mai spus ca in urma acelui meci si a rezultatelor finale, Steaua a ajuns pe locul doi.

"Desi DNA sustine ca daca Steaua obtinea titlul de campioana nationala a Romaniei ar fi incasat aproximativ zece milioane de euro, infirm acuzatia, aratand ca obtinand titlul doi in campionatul national de fotbal, Steaua a obtinut in plus peste suma aratata de procurori aproximativ doua milioane de euro. Deci am avut castiguri mai mari de pe locul doi decat de pe locul intai", a precizat Becali.

El a mai aratat ca in 2006, pentru ca Gloria Bistrita nu a acceptat promisiunea de premiere facuta jucatorilor echipei, a decis sa se duca personal sa discute cu jucatorii, iar in 2008, U Cluj a acceptat promisiunea si l-a trimis pe Teia Sponte, precizand ca a vorbit cu Dobos, Boca si Gigel Coman.

UPDATE: George Becali, catre judecatoarea Livia Stanciu: "Nu va port nicio pica"

Finantatorul clubului Steaua, George Becali, a avut luni un schimb de replici cu judecatoarea Livia Stanciu, presedintele completului care il judeca in dosarul "Valiza", spunandu-i acesteia ca nu ii poarta pica pentru faptul ca l-a condamnat anterior in alte doua dosare, relateaza Agerpres.

George Becali a dat luni o declaratie in fata instantei, in care a explicat cum a ajuns sa ii premieze pe jucatorii de la Gloria Bistrita si Universitatea Cluj.

Printre altele, el a recunoscut ca nu a fost etic si moral ce a facut, dar este legal si ca a falsificat cele doua contracte de vanzare cumparare, semnate si de Victor Piturca, documente folosite pentru a acoperi suma destinata premierii jucatorilor de la 'U' Cluj.

"Nu va port nicio pica (...) Doamna, eu v-am citit CV-ul si m-am si certat cu alte persoane pentru dumneavoastra (...) Si la dosarul cu sechestrul ati zambit si tot m-ati condamnat cu executare", au fost cateva din replicile lui Becali la adresa judecatoarei.

In schimb, George Becali s-a aratat nemultumit de modul in care avocatii sai l-au aparat in dosarul schimbului de terenuri cu MApN si in cel al sechestrarii de persoane, in care a fost condamnat de Livia Stanciu la 3 ani inchisoare.

La un moment dat, avocatii sai nu au fost atenti la o greseala pe care el a facut-o in timpul declaratiei.

"Cred ca ii vrajiti pe avocati, ca nu stiu ce fac, dorm!", s-a adresat el Liviei Stanciu.

George Becali a povestit ca in mai 2006, cu patru etape inainte de terminarea campionatului de fotbal, clubul Steaua era pe locul doi in clasament, iar pe primul loc se gasea echipa Rapid.

Becali spune ca a auzit de faptul ca presedintele Gloriei Bistrita, Jean Padureanu, pe care l-a numit "blatuitorul-blatuitorilor", ar fi vandut meciul pe care echipa sa urma sa il sustina cu Rapid pe 11 mai 2006.

In consecinta, a luat hotararea sa ii premieze pe jucatorii Gloriei Bistrita, a urmarit autocarul acestora prin Capitala si cand masina s-a oprit la restaurantul "Perla", i-a abordat direct si le-a promis fotbalistilor 5.000 euro pentru un rezultat egal si 10.000 euro pentru o victorie.

Judecatoarea Livia Stanciu l-a intrebat pe George Becali daca este normal ca un club de fotbal sa premieze jucatori de la alt club si daca da, atunci unde mai este competitia sportiva, iar acesta a raspuns: "Nici eu nu zic ca este etic sau moral", insa a explicat ca doi oficiali europeni i-au spus ca si in alte campionate se accepta premierea in ultimele meciuri din campionat.

Becali a povestit si imprejurarile in care a decis sa ii premieze in mai 2008, cu 1,7 milioane euro, pe jucatorii echipei Universitatea Cluj, considerand ca nici in acest caz nu este vorba de coruptie, deoarece el a vrut doar ca fotbalistii sa-si apere corect sansele in meciul cu CFR Cluj, echipa aflata pe primul loc in campionat si in competitie directa cu Steaua.

Dupa ce procurorii DNA l-au retinut pe Teia Sponte cu cei 1,7 milioane euro, Becali a recunoscut ca el este cel care a luat decizia sa intocmeasca doua contracte de vanzare cumparare falsificate, privind doua terenuri in Cluj Napoca, care ar fi trebuit sa acopere suma de 1,7 milioane euro.

"Am falsificat datele ca sa iau banii de la DNA. Nu are nimeni altcineva vreo vina. Piturca a venit la Palat si mi-a zis ca este foarte grabit. El nu stia nimic, contractul era deja scris si trebuia sa punem doi martori. Piturca a semnat din prietenie", a spus George Becali, moment in care Victor Piturca si-a ascuns fata in palme, la auzul declaratiei lui Becali.

UPDATE 1: DNA cere condamnarea lui Becali la patru ani de inchisoare

Directia Nationala Anticoruptie a cerut luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), unde se judeca dosarul "Valiza", condamnarea lui George Becali la patru ani de inchisoare cu executare pentru dare de mira si fals in inscrisuri sub semnatura privata, informeaza Agerpres.

De asemenea, procurorul DNA a cerut condamnarea lui Victor Piturca, Teia Sponte si Radu Gheorghe Marino la cate doi ani de inchisoare cu suspendare si a Alinei Florentina Ciul la doi ani de inchisoare cu executare.

In plus, DNA solicita confiscarea sumei de 1,7 milioane de euro, bani folositi de George Becali pentru premierea jucatorilor de la Universitatea Cluj-Napoca.

"Inculpatul George Becali nu a inteles spiritul fotbalului. Oamenii vin la fotbal pentru performanta si glorie. George Becali este un personaj, care confunda legea cu morala. El nu s-a sfiit sa atace institutiile publice si pe functionari. El a facut amenintari la adresa procurorilor si judecatorilor', a declarat, in sala de judecata, reprezentantul DNA.

Urmeaza pledoariile avocatilor, dupa care instanta va ramane in pronuntare.

  • Un complet de trei judecatori al instantei supreme a decis in 17 aprilie 2012, cu doua voturi pentru si unul impotriva, achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piturca si Radu Gheorghe Marino in dosarul "Valiza", apreciind ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii de coruptie.

Unul din cei trei judecatori din complet a avut o opinie separata, considerand ca acestia trebuie condamnati la inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei. In cazul lui Raul Volcinschi, instanta a luat act de incetarea procesului penal, intrucat a decedat.

Decizia de achitare a fost contestata de procurori la completul de cinci judecatori al instantei supreme.

In decembrie 2008, Gigi Becali a fost trimis in judecata in dosarul "Valiza" de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, fiind acuzat de dare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Victor Piturca a fost trimis in judecata pentru favorizarea infractorului, fostul vicepresedinte al Consiliului de Administratie al clubului Steaua, Teia Sponte, pentru complicitate la dare de mita, iar Alina Ciul, unul dintre avocatii lui Becali, si Radu Marino au fost acuzati de favorizarea infractorului si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in 11 mai 2006, finantatorul FC Steaua ar fi promis fiecarui jucator al clubului "Gloria 1922 Bistrita" sume de bani cuprinse intre 5.000 si 10.000 de euro pentru ca acestia sa isi indeplineasca atributiile de serviciu prevazute in contractele de munca, Regulamentul intern al clubului si in Regulamentul Federatiei Romane de Fotbal. Concret, fotbalistilor de la Bistrita li se cerea sa-si apere corect sansele si sa obtina un rezultat favorabil in meciul cu Rapid Bucuresti din 12 mai 2006.

Doi ani mai tarziu, in perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucatorilor de la "Universitatea Cluj" aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului National de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, acestia urmand, la fel ca in cazul precedent, sa isi indeplineasca indatoririle de serviciu, sa-si apere corect sansele si sa castige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA.