MIT va numi un asteroid dupa Ionut Budisteanu, elevul care a castigat International Science and Engineering Fair
Tânărul a spus că Massachusetts Institute of Technology va numi un asteroid cu numele său, aceasta fiind o regulă a acestor concursuri.
"Mă bucură că Massachusetts Institute of Technology va numi un asteroid cu numele meu. Este cutuma acestor concursuri ca toţi câştigătorii să fie recompensaţi astfel, ca recunoaştere a succesului. Rămân însă cu picioarele pe pământ, mă pregătesc să dau bacalaureatul, mă port ca un adolescent normal. Voi vedea ce voi face în viitor, acum însă am o prioritate, mă pregătesc pentru bacalaureat", a spus Ionuţ Budişeanu.
Budisteanu a castigat vineri seara premiul cel mare la un important concurs de cercetare pentru elevii de liceu - International Science and Engineering Fair (ISEF), organizat de compania Intel in Arizona, SUA, in valoare de 75.000 de dolari si denumit Gordon E. Moore, dupa fondatorul Intel, informeaza Agerpres. Inventia cu care a castigat este o masina care se conduce singura cu ajutorul unui radar 3D.
"Este primul premiu castigat de un roman. Saptamana a fost una de exceptie pentru Ionut, dupa ce in urma cu doar trei zile a castigat la Houston alt premiu", a declarat, sambata, pentru Agerpres, prof. Remus Grigorescu, inspectorul general al ISJ Valcea.
Ionut Budisteanu a castigat, pe langa Gordon E. Moore, si primul loc la categorie, alaturi de Best of Category (primul loc la categorie a fost acordat mai multor elevi). De asemenea, a castigat si doua premii speciale din partea companiilor care sponsorizeaza premiile.
Potrivit comunicatului de presa de pe pagina oficiala a concursului, cel mai mare de acest gen din lume, "Ionut spune ca cercetarea sa se adreseaza unei probleme globale majore. In 2004, accidentele de masina au provocat 2,5 milioane de decese la nivel mondial, iar 87% dintre accidente au avut drept cauza eroarea soferului. Cu un radar 3D si camere, Ionut a creat un design fezabil pentru o masina cu control autonom care ar putea detecta liniile si curbele din trafic, precum si pozitionarea in timp real a masinii - si ar costa doar 4.000 de dolari."
Budisteanu s-a aflat la a treia participare la Intel ISEF. Dupa ce anul trecut a castigat premii in valoare de 14.000 de dolari cu proiectul care utiliza senzorii de pe limba pentru a crea imagini, dedicat nevazatorilor, anul acesta a decis sa faca o masina care se conduce singura cu ajutorul unui radar 3D.
Intregul sistem include si sapte computere menite sa decodeze informatia primita de la radar, ar costa aproximativ 7.000 de dolari.
Radarul, cea mai importanta parte a sistemului, necesita 3.000 de dolari si mai are nevoie de perfectionare.
Varianta utilizata de Ionut la experimente si prezentata la Intel ISEF a costat 400 de dolari.
Ionut Budisteanu are 18 ani si este elev la Grupul Scolar Oltchim. Are deja in palmares 90 de premii nationale si internationale.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Pare sa fie un tanar exceptional!
Mii de felicitari si mult spor mai departe!
Totusi cati ani are Ionut?
In primele randuri apare varsta de 19 si la finalul articolului varsta de 18 - este o chestiune de detaliu bineinteles.
bravo!!!
Restul, numai sănătate lui şi familiei!
Suntem deja prezenti in spatiu:
1. Pe Mercur, exista un crater Eminescu.
2. Pe Venus, avem doua cratere: Elena Vacarescu si Hariclea Darclee
3. Pe Luna, un crater are numele lui Spiru Haret
4. Si bineinteles, cometa Victor Daimaca.
Sau, ma rog, la automobilul personal s-ar aplica doar daca, sa zicem, am iesit pe autostrada si am de mers noaptea niste sute de km, ca sa nu fie pericol ca adorm...