Ministerul Economiei de la Chisinau a anuntat sambata lansarea licitatiei internationale pentru selectarea companiei ce va efectua lucrarile de constructie a gazoductului Iasi-Ungheni, cu o lungime de circa 11 km, pe teritoriul Republicii Moldova si a statiei de masurare a gazelor, transmite Agerpres.

La licitatie pot participa persoane juridice fie individual, fie in cadrul unui consortiu de ofertanti, stabiliti intr-un stat membru al Uniunii Europene. Pot participa si organizatii internationale, potrivit unui comunicat al ministerului citat.

Ofertantul castigator va trebui sa depuna o garantie de 5% din valoarea contractului, la semnarea acestuia. Licitatia este efectuata conform prevederilor legislatiei in domeniu a Uniunii Europene, iar ofertele pot fi depuse pana la data de 22 iulie.

Gazoductul Iasi-Ungheni va conecta retelele de gaze ale Romaniei si Republicii Moldova si va transporta 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale anual. Conducta de gaz va avea o lungime totala de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul Romaniei. Constructia gazoductului are drept scop consolidarea securitatii energetice a Republicii Moldova.

In timpul unei vizite a premierului roman Victor Ponta la Chisinau, la 17 iulie 2012, a fost semnata o declaratie comuna privind cooperarea bilaterala in domeniul securitatii energetice, care includea realizarea gazoductului Iasi-Ungheni si a liniilor electrice de inalta tensiune Suceava-Balti si Iasi-Ungheni. Autoritatile de la Bucuresti si Chisinau si-au propus ca interconectarea de gaz Iasi-Ungheni sa devina functionala pana la sfarsitul acestui an.