Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, vineri, la Sibiu, ca doreste stabilirea de reguli clare de constituire a fondului clasei, in acest fel asigurandu-se o sursa de crestere a bugetului", afirmand ca ar putea fi vorba despre "5% in bugetul Educatiei", transmite Mediafax.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca in multe scoli din Romania exista un fond al clasei, gestionat, de obicei, de parinti, si "ar fi foarte bine" ca acesta sa fie legalizat.

"Eu cred ca ar fi foarte bine daca acest fond al clasei ar fi la lumina, ar fi oficializat si ar exista reguli clare de utilizare si constituire a lui", a declarat Remus Pricopie.

Acesta a adaugat ca a mai vorbit despre acest subiect in cateva randuri si s-a inteles ca ar exista vreo obligatie din partea parintilor de a contribui la fondul clasei, odata legalizat.

"Vreau sa subliniez ca fondul clasei nu poate sa implice o obligativitate din partea parintilor de a contribui. Cine doreste contribuie, cine nu doreste, nu contribuie. In plus, nici nu trebuie sa existe vreo ierarhie a contributorilor, trebuie sa existe o transparenta a sumelor constituite si a modului de utilizare a sumelor", a sustinut ministrul Educatiei.

Potrivit acestuia, sistemul este folosit "peste tot in lume in statele dezvoltate" ca "o sursa de crestere a bugetului".

"Per total, in bugetul Educatiei vorbim de cinci la suta. Este un instrument care se poate folosi si care poate acoperi unele nevoi. Nu vorbim de acele nevoi obligatorii pe care statul trebuie sa le acopere, ci de facilitati suplimentare pe care o scoala le-ar putea avea ca urmare a acestui fond", a afirmat Remus Pricopie.

Acesta nu a putut preciza data la care s-ar putea trece la legalizarea fondului clasei, dar a spus ca "determinarea este clara" in adoptarea acestui proiect.

Pricopie: Valoarea decontata pentru naveta elevilor a crescut de 6 ori, situatia nu este sustenabila

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a mai declarat vineri la Sibiu ca valoarea decontarilor pentru naveta elevilor a crescut in 18 luni de sase ori, autoritatile fiind obligate sa plateasca "indiferent de valoarea biletului", situatie care "nu este sustenabila", urmand sa fie modificata.

Remus Pricopie a fost intrebat in conferinta de presa despre decontarile pentru naveta elevilor, avand in vedere ca se inregistreaza intarzieri la plata, iar ministrul a raspuns ca platile se vor face "intr-un orizont apropiat", insa sistemul de decontare a navetei va fi modificat.

"Problema este cat se poate de clara. In 18 luni, valoarea decontarilor si a biletelor a crescut de sase ori. Am ajuns in situatii in care, de fapt, indiferent de valoarea biletului, Ministerul Educatiei, autoritatile locale trebuie sa deconteze, ceea ce nu este in regula. Nu exista un mecanism foarte clar de estimare a unui pret decent sau normal pentru un anumit traseu si, indiferent de valoarea biletului, noi trebuie sa decontam. Ori aceasta situatie nu este sustenabila si, daca nu luam niste masuri pe care le pregatim acum, vom ajunge in situatia in care un bilet de autobuz pentru un elev sa coste mult mai mult decat costa, de fapt, un bilet de autobuz pe traseul respectiv", a afirmat ministrul Educatiei.

Acesta a adaugat ca "se vor acoperi cheltuielile neacoperite pana in prezent, dar se vor stabili reguli mult mai clare legate de modul in care se vor face aceste decontari".

Intrebat cand se vor plati sumele restante, Pricopie a raspuns ca "intr-un orizont apropiat".

"Nu pot sa va spun acum pentru ca nu tine doar de decizia celor din Ministerul Educatiei, dar eu cred ca intr-un interval relativ scurt de timp cel putin o parte din acesti bani vor fi acoperiti", a afirmat Remus Pricopie, care a adaugat ca banii care nu vor putea fi achitati acum vor fi platiti dupa rectificarea bugetara din luna iulie.

In judetul Covasna, peste 2.500 de semnaturi au fost stranse, intr-o singura saptamana, in 16 licee, prin care elevii si-au dat acordul sa declanseze proteste, intrucat Ministerul Educatiei nu le-a decontat, din octombrie pana acum, abonamentele pentru naveta, care costa intre 60 si 260 de lei. Ministerul Educatiei a acumulat, din octombrie pana in martie, o datorie de peste 1,6 milioane lei la decontarea abonamentelor pentru naveta elevilor din judetul Covasna.