Presedintele Traian Basescu se va intalni vineri, la Palatul Cotroceni, cu omul de afaceri indian Lakshmi N. Mittal, proprietarul celui mai mare producator de otel din lume, ArcelorMittal.

Vizita miliardarului vine intr-un context relativ tensionat al pietei europene a otelului, in conditiile in care ArcelorMittal a inchis mai multe unitati de productie in Europa, iar producatorul rus Mechel a vandut uzinele pe care le detinea in Romania unei firme de apartament, pentru pretul simbolic de circa 50 de dolari.

In plus, ArcelorMittal a acuzat in mai multe randuri sprijinul acordat proiectelor de energie regenerabila care ar ameninta "continuitatea activitatii industriale in Romania" a companiei care a cumparat combinatul Sidex Galati.

"O asemenea schema suport nu este sustenabila si ameninta continuitatea activitatii industriale in Romania. In plus, din cauza ca productia de energie regenerabila este dependenta de factori externi (vant, soare), este nevoie de surse suplimentare, de rezerva, pentru a garanta furnizarea sigura si continua de electricitate la nivelul intregii tari. Este necesara o evaluare a investitiilor si a costurilor suplimentare asociate cu timpul redus de operare al acestora", se arata intr-o declaratie de presa a grupului publicata in Romania la inceputul lunii aprilie.

In 2012, ArcelorMittal a raportat o scadere cu 16,3% a vanzarilor realizate de societatile pe care le detine in Romania, ajungand la 779 milioane de dolari, conform raportului anual publicat de companie.

Aceasta diminuare sterge aproape jumatate din cresterea inregistrata in 2011, atunci cand s-a consemnat un reviriment puternic, de la 632 milioane de dolari la 931 milioane de dolari.

Scaderea de anul trecut vine in contextul atingerii unui prag minim istoric al preturilor produselor siderurgice fapt ce a generat o micsorare a vanzarilor in toata Europa (-15,7%) , cu exceptia subsidiarei ArcelorMittal din Rusia, care a cunoscut o crestere usoara.

La jumatatea lunii februarie, ArcelorMittal s-a angajat in fata Comisiei Europene sa nu efectueze noi restructurari in Europa pana la prezentarea, in iunie, a unui plan european privind industria otelului.