Comisia de Etica a Universitatii Babes-Bolyai: Profesorul Gheorghe Popescu a plagiat si i se va desface disciplinar contractul de munca

de R. Pantazi     HotNews.ro
Joi, 16 mai 2013, 16:11 Actualitate | Esenţial


Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca anunta desfacerea disciplinara a contractului de munca al profesorului Gheorghe Popescu, dupa ce Comisia de Etica a decis ca acesta a plagiat. "Comisia de Etica a analizat sesizarea depusa de doamna prof. dr. Valeria Gidiu, in data de 22 aprilie 2013" si a determinat "existenta plagiatului din partea autorilor lucrarii incriminate, ceea ce constituie o abatere grava de la buna conduita in cercetarea stiintifica", informeaza UBB.

Gheorghe Popescu, profesor la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA), a fost acuzat de o fosta doctoranda ca i-ar fi plagiat in intregime lucrarea de doctorat pe care acesta a coordonat-o si ar fi publicat o carte, alaturi de altii, scrie Mediafax.

Ce a decis Comisia de Etica a UBB

"Comisia de Etica a analizat sesizarea depusa de doamna prof. dr. Valeria Gidiu, in data de 22 aprilie 2013. In urma analizei probelor de la dosar si in urma audierilor efectuate in cadrul Comisiei de Etica a UBB  suntem in masura sa va informam urmatoarele:

1. Existenta plagiatului din partea autorilor lucrarii incriminate, ceea ce constituie o abatere grava de la buna conduita in cercetarea stiintifica (art. 310, lit. a), Legea nr. 1/2011).
2. Comisia de Etica a UBB, in conformitate cu art. 22 din Regulamentul de organizare si functionare al Comisiei de Etica a UBB, a luat decizia desfacerii disciplinare a contractului de munca, domnului prof. univ. dr. Gheorghe Popescu".

Valeria Gidiu declara pe 22 aprilie pentru Mediafax: "Eu am sustinut in ianuarie 2012 teza de doctorat cu titlul 'Academia de inalte studii comerciale si industriale Cluj - Brasov 1920 - 1950', coordonator stiintific fiind profesorul universitar Gheorghe Popescu, de la FSEGA. Ulterior, in acelasi an, am publicat teza in doua volume la Editura Grinta, acreditata la Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS). Cu ocazia Targului de Carte Gaudeamus am descoperit, sambata, la standul Universitatii Crestine 'Dimitrie Cantemir', o carte cu acelasi titlu, dar semnata de Gheorghe Popescu si alti trei autori, aparuta in anul 2013".

"Am facut o comparatie intre cele doua carti si am fost neplacut surprinsa sa constat ca textul din volumul meu coincide in totalitate, inclusiv ca referinta bibliografica, cu textul din cartea cumparata. E incredibil. Nu m-a consultat si nici nu m-a anuntat nimeni dintre autorii cartii cu privire la publicarea acesteia. Numele meu nu apare pe lista autorilor, ci doar in 'Cuvantul Inainte', undeva la pagina 8, unde se face referire la teza mea de doctorat. Eu sunt, asadar, o referinta bibliografica. Am depus o plangere la Rectoratul UBB, in atentia Comisiei de Etica a universitatii, dar si la Decanatul FSEGA".

Potrivit acesteia, un alt autor al cartii ar fi Radu Danciu, decanul Facultatii de Stiinte Economice a Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", iar altul, Tudor Popescu, ar fi fiul lui Gheorghe Popescu. "Al treilea autor, Ruben Filimon, nu stiu cine este", a sustinut Gidiu. Valeria Gidiu este lector universitar si preda, in calitate de colaborator, la Facultatea de Business a UBB, scrie Mediafax.

Radu Danciu, decanul Facultatii de Stiinte Economice de la Universitatea Dimitrie Cantemir: Contributia mea la realizarea lucrarii nu intra sub incidenta acuzatiei de plagiat

Radu Danciu, unul dintre autorii cartii identificate drept plagiat de catre UBB, este decanul Facultatii de Stiinte Economice de la Universitatea Dimitrie Cantemir. "Contributia mea la realizarea lucrarii nu intra sub incidenta acuzatiei de plagiat. In calitate de coautor am furnizat date pentru realizarea biografiei profesorilor care au format scoala de contabilitate din cadrul Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale si am recenzat si corectat materialul privind evocarea profesorului Ion Evian realizata de profesorul Ioan Tarta. In acest sens detin toate documentele doveditoare necesare", a sustinut acesta intr-un comunicat remis CityNews.ro.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















5362 vizualizari

 • +17 (17 voturi)    
  Universitatea din Oradea doarme?! (Joi, 16 mai 2013, 16:28)

  ZeroAbsolut [utilizator]

  Chiar toti profesorii de la Universitatea din Oradea sunt tovarasi de plagiat cu tovarasul Mang(litor), sotia lui si ceilalti plagiatori colaboratori? Acesta este nivelul Universitatii din Oradea?! RUSINE ! Toti cei care au absolvit Universitatea din Oradea isi vad studiile manjite si egale cu zero din cauza unor profesori plagiatori nesimtiti. Luati atitudine daca va intereseaza sa nu fiti in aceeasi oala cu plagiatorul Mang!
  • +7 (9 voturi)    
   Nu te supara dar la Oradea sincer ce facultate e ? (Joi, 16 mai 2013, 17:36)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui ZeroAbsolut

   dar daca a ajuns ca o amarita de sectie sa fie numita Universitate atunci eu n-am nimic de zis .

   Apropo poate avem si la Poplaca vre-o faculate americaneasca .

   Cred ca in RO erau suficiente facultatile existente dupa revolutie si anume in Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi si cu mici exceptii gen - dom minieri -Petrosani, lemn Brasov ..etc . Asa vedem si noi ce genii ascunse si inca nedescoperite se afla prin tara.
   • 0 (2 voturi)    
    pacat ca vorbesti asa! (Vineri, 17 mai 2013, 0:11)

    un dac [utilizator] i-a raspuns lui linarel

    Anul acesta s-au implinit 233 ani de la infiintarea invatamantului academic oradean si 50 de ani de invatamant universitar continuu la Oradea. In plus, au cea mai veche Facultate de Drept din tara, cu invatamant in limba romana de prin 1921.
    Nu cred ca e relevant nimic din perioada 1947-2013 in ceea ce priveste invatamantul sau cultura.
    In plus, au o mare comunitate de maghiari, a treia parca dupa Tg Mures si Cluj. Oricat ii urasc eu pe politicienii UDMR-isti, e firesc ca toate etniile sa aiba invatamant in limba proprie. Pacat ca e doar pentru maghiari. Ma rog, asta e alta discutie.
  • +9 (9 voturi)    
   azi la Cluj, maine-n toata tara! (Joi, 16 mai 2013, 17:42)

   ZaR [utilizator] i-a raspuns lui ZeroAbsolut

   daca-i pureci pe toti mocofanii de profesori doctori academicieni intergalactici din toate universitatile din romania si ii dai afara pe plagiat ramanem fara mandria erei de aur, invatamantul universitar pentru toti "oamenii muncii" si pentru lichelele somere cu ambitie de intelectuali...

   ...toti copie pe rupte de la simple examene, la lucrarile de licenta si pana la doctorat!!! de aia sunt doar in stare sa fure unii de la altii si impreuna statul!!!

   sa traiti cum ciorditi!
   • +7 (7 voturi)    
    Viitorul premier al Romaniei: Gheorghe Popescu (Joi, 16 mai 2013, 19:33)

    don giovanni [utilizator] i-a raspuns lui ZaR

    Mare dreptate are Timesnewroman.ro:

    "Reţineţi acest nume, Gheorghe Popescu, în scurt timp ar putea deveni premierul României."

    :)))
 • +16 (16 voturi)    
  profesorul să cheme Statul la judecată (Joi, 16 mai 2013, 16:42)

  visio [utilizator]

  când pilda supemă este Ponta Plagiatorul, ce mare șmecherie să plagieze?
  asta fost comunismul: iei țăranul de pe câmp și îl faci profesor universitar...
  e valabil și penru adrian năstase....
 • +9 (9 voturi)    
  In mai putin de 1 luna? (Joi, 16 mai 2013, 17:35)

  un dac [utilizator]

  Inseamna ca teza domniei sale de doctorat este muuuuult mai mica decat a lui Ponta. Ca la Ponta inca nu s-a dovedit. Sau s-a dovedit, dar el este bine-mersi? Ca nu mai tin minte exact...
  • +6 (6 voturi)    
   s-a dovedit (Joi, 16 mai 2013, 18:32)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui un dac

   Comisia de Etica a UB a ajuns la aceeasi concluzie. Numai ca pontache nu preda la UB ca sa fie dat afara ci se pare conduce tara.
 • +8 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 mai 2013, 17:45)

  [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  Ministreasa abramburica (Joi, 16 mai 2013, 17:58)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  l/a spalat pe tont!
  Nu este plagiat decat daca ai copiat peste 100 pagini.
  Daca sunt doar 86... neeeeh!
  Deci tot Ardealul e fruncea!
  Sau este mai frunce ca... regatul!
 • +10 (10 voturi)    
  in sfarsit (Joi, 16 mai 2013, 18:01)

  IoanaDC [utilizator]

  Se creeaza astfel un precedent periculos...pentru plagiatori, fireste. Este prima veste buna din ultimele zile.
 • +7 (7 voturi)    
  wow - sa se faca INCA o comisie ... (Joi, 16 mai 2013, 18:18)

  rakleta [utilizator]

  nu asa merge treaba ?
 • +4 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 mai 2013, 18:27)

  [anonim]

 • +3 (3 voturi)    
  Dat afara, pentru statuare de exemplu (Joi, 16 mai 2013, 18:31)

  Bengescu [utilizator]

  Altfel cum sa oprim asa ceva ce e sistemic ?
 • 0 (0 voturi)    
  Etica și harmonia umple zările... (Joi, 16 mai 2013, 20:49)

  Krokodilul Chichiricios [utilizator]

  Dl. profesor pare a fi un mare porc de câine. Dacă nu cumva a fost un fel de bara-bara în care dna. doctorandă a zis că lucrarea domniei sale e liberă la orice, iar dl. profesor a zis aha. Sau poate că la Oradea precum în alte părți (Clujul, se aude ?) un doctorand este ”a sometime thing”
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 mai 2013, 20:49)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  rusinos (Joi, 16 mai 2013, 21:19)

  sile1 [utilizator]

  Subiecte de doi bani pentru tezele de doctorat si plagiat cat incape iata reteta de succes pentru a scoate pe banda doctori in Romania.

  Mizeria asta s-a declansat in toata splendoarea ei dupa 1989 dar are radacini mai adanci daca ar fi sa ne aducem aminte de Elena Ceausescu.

  In ultima vreme baietii mai desteptiau inceput sa-si ia cate 2 (doua) doctorate.ca,nu-i asa,un doctorat are tot fraierul!
 • +4 (4 voturi)    
  Care teza de doctorat??? (Joi, 16 mai 2013, 22:40)

  janeskimmer [utilizator]

  V-ati uitat atenti la titlul tezei respective? Dar la continutul ei? pai ce teza de doctorat este aia?

  http://doctorat.ubbcluj.ro/sustinerea_publica/rezumate/2012/economie/Gidiu_Valeria_RO.pdf

  Este un fel de eseu, ca un articol de ziar mai ....lung. Este o teza fara nici o valoare stiintifica. Cate articole in reviste cotate ISI, adica in lumea buna a stiintei internationale, are autoarea? Nici unul !!!!! Cum a ajuns profesor??? Cum de i-a fost admisa teza?

  Asta arata nivelul de tampenie al economistilor din Romania. De aia avem si o astfel de economie, e plin de impostori care o conduc.
  • +1 (3 voturi)    
   E doar rezumatul tezei (Vineri, 17 mai 2013, 10:15)

   Mihail4321 [utilizator] i-a raspuns lui janeskimmer

   A ajuns profesor cum au ajuns si altii; din pacate, nu e nici primul, nici ultimul caz.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by