Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca anunta desfacerea disciplinara a contractului de munca al profesorului Gheorghe Popescu, dupa ce Comisia de Etica a decis ca acesta a plagiat. "Comisia de Etica a analizat sesizarea depusa de doamna prof. dr. Valeria Gidiu, in data de 22 aprilie 2013" si a determinat "existenta plagiatului din partea autorilor lucrarii incriminate, ceea ce constituie o abatere grava de la buna conduita in cercetarea stiintifica", informeaza UBB.

Gheorghe Popescu, profesor la Facultatea de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor (FSEGA), a fost acuzat de o fosta doctoranda ca i-ar fi plagiat in intregime lucrarea de doctorat pe care acesta a coordonat-o si ar fi publicat o carte, alaturi de altii, scrie Mediafax.

Ce a decis Comisia de Etica a UBB

"Comisia de Etica a analizat sesizarea depusa de doamna prof. dr. Valeria Gidiu, in data de 22 aprilie 2013. In urma analizei probelor de la dosar si in urma audierilor efectuate in cadrul Comisiei de Etica a UBB suntem in masura sa va informam urmatoarele:

1. Existenta plagiatului din partea autorilor lucrarii incriminate, ceea ce constituie o abatere grava de la buna conduita in cercetarea stiintifica (art. 310, lit. a), Legea nr. 1/2011).

2. Comisia de Etica a UBB, in conformitate cu art. 22 din Regulamentul de organizare si functionare al Comisiei de Etica a UBB, a luat decizia desfacerii disciplinare a contractului de munca, domnului prof. univ. dr. Gheorghe Popescu".

Valeria Gidiu declara pe 22 aprilie pentru Mediafax: "Eu am sustinut in ianuarie 2012 teza de doctorat cu titlul 'Academia de inalte studii comerciale si industriale Cluj - Brasov 1920 - 1950', coordonator stiintific fiind profesorul universitar Gheorghe Popescu, de la FSEGA. Ulterior, in acelasi an, am publicat teza in doua volume la Editura Grinta, acreditata la Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS). Cu ocazia Targului de Carte Gaudeamus am descoperit, sambata, la standul Universitatii Crestine 'Dimitrie Cantemir', o carte cu acelasi titlu, dar semnata de Gheorghe Popescu si alti trei autori, aparuta in anul 2013".

"Am facut o comparatie intre cele doua carti si am fost neplacut surprinsa sa constat ca textul din volumul meu coincide in totalitate, inclusiv ca referinta bibliografica, cu textul din cartea cumparata. E incredibil. Nu m-a consultat si nici nu m-a anuntat nimeni dintre autorii cartii cu privire la publicarea acesteia. Numele meu nu apare pe lista autorilor, ci doar in 'Cuvantul Inainte', undeva la pagina 8, unde se face referire la teza mea de doctorat. Eu sunt, asadar, o referinta bibliografica. Am depus o plangere la Rectoratul UBB, in atentia Comisiei de Etica a universitatii, dar si la Decanatul FSEGA".

Potrivit acesteia, un alt autor al cartii ar fi Radu Danciu, decanul Facultatii de Stiinte Economice a Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", iar altul, Tudor Popescu, ar fi fiul lui Gheorghe Popescu. "Al treilea autor, Ruben Filimon, nu stiu cine este", a sustinut Gidiu. Valeria Gidiu este lector universitar si preda, in calitate de colaborator, la Facultatea de Business a UBB, scrie Mediafax.

Radu Danciu, decanul Facultatii de Stiinte Economice de la Universitatea Dimitrie Cantemir: Contributia mea la realizarea lucrarii nu intra sub incidenta acuzatiei de plagiat

Radu Danciu, unul dintre autorii cartii identificate drept plagiat de catre UBB, este decanul Facultatii de Stiinte Economice de la Universitatea Dimitrie Cantemir. "Contributia mea la realizarea lucrarii nu intra sub incidenta acuzatiei de plagiat. In calitate de coautor am furnizat date pentru realizarea biografiei profesorilor care au format scoala de contabilitate din cadrul Academiei de Inalte Studii Comerciale si Industriale si am recenzat si corectat materialul privind evocarea profesorului Ion Evian realizata de profesorul Ioan Tarta. In acest sens detin toate documentele doveditoare necesare", a sustinut acesta intr-un comunicat remis CityNews.ro.