VIDEO Corpul de control al premierului Ponta sesizeaza DNA privind utilizarea licentelor educationale in mandatul fostilor ministri PDL Daniel Funeriu si Valerian Vreme / Funeriu: Este vorba despre o acuzatie a Guvernului

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 16 mai 2013, 11:10 Actualitate | Esenţial


Corpul de control al premierului va sesiza DNA in legatura cu "utilizarea licentelor educationale fara temei legal sau contractual" incepand cu decembrie 2009, anunta Guvernul. Fostii ministri Daniel Funeriu si Valerian Vreme sunt acuzati de posibile fapte penale pentru ca ar fi promovat o nota, aprobata de Emil Boc, in baza careia Ministerul Comunicatiilor a achizitionat soft educational, desi aceasta achizitie ar fi trebuit sa se faca in baza unei Hotarari de Guvern, se arata intr-un raport publicat pe site-ul Executivului. Corpul de control al premierului Victor Ponta sustine ca Ministerul Educatiei a comunicat un necesar de licente educationale mai mare decat numarul real, fiind "angajata o suma cu 5,4 milioane euro mai mare decat era necesar".

"La data de 30.11.2009 a incetat dreptul de utilizare a produselor software destinate unitatilor de invatamant din subordinea Ministerului Educatiei, condus in perioada respectiva de catre domnul ministru Daniel Petru Funeriu [n.red. - Funeriu nu era la acea vreme ministru al Educatiei, preluand portofoliul pe 23 decembrie]. Prin urmare, incepand cu data de 01.12.2009, produsele software Microsoft au fost utilizate in cadrul unitatilor de invatamant fara a exista un temei legal sau contractual", se arata in sinteza raportului de control publicat pe site-ul Executivului.

Dupa expirarea dreptului de folosire a produselor software destinate scolilor, in 2011 Ministerul Educatiei a comunicat Ministerului Comunicatiilor necesarul de licente Microsoft utilizate in sistemul de invatamant, respectiv 179.259 licente pentru pachete de tip Desktop Educational si 6.828 licente pentru sisteme de operare Windows Server, se mai arata in raport. Ulterior, o nota semnata de cei doi ministri si aprobata de fostul premier Emil Boc "a constituit temeiul incheierii de catre Ministerul Comunicatiilor cu D-CON.NET AG a contractului de furnizare de produse" avand ca obiect livrarea licentelor.Raportul precizeaza insa ca "o nota aprobata de primul-ministru nu reprezinta un act normativ" si ca "persoana raspunzatoare pentru incheierea contractului de furnizare produse nr. 108/17.08.2011, fara aprobarea printr-un act normativ a creditelor de angajament necesare achizitionarii dreptului de utilizare a licentelor educationale, este ministrul comunicatiilor si societatii informationale, in calitate de ordonator principal de credite, respectiv domnul Valerian Vreme".

Acelasi raport sustine ca Ministerul Educatiei a comunicat ca este necesar un numar de 179.259 pachete de tip ProDesktop, "desi numarul de statii de lucru pe care puteau fi instalate aceste produse software era mult mai mic, respectiv 107.779". "A reiesit faptul ca a fost angajata o suma cu 5,4 milioane euro mai mare decat era necesar", iar diferenta de plata a constituit "paguba adusa bugetului statului, prin bugetul Ministerului Comunicatiilor", noteaza corpul de control al premierului Victor Ponta.

Fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu este acuzat de fals intelectual si abuz in serviciu, iar fostul ministru al Comunicatiilor Valerian Vreme este acuzat de fals intelectual.

Sinteza Raportului Corpului de Control


Daniel Funeriu: "Este vorba despre o acuzatie a Guvernului, subliniez, a Guvernului, impotriva mea si a ministrului Vreme"

Intr-un comunicat publicat pe blogul sau, consilierul prezidential Daniel Funeriu sustine ca "este vorba despre o acuzatie a Guvernului, subliniez, a Guvernului, impotriva mea si a ministrului Vreme. Subiectul este prelungirea unor contracte de licente pentru computerele din scoli, contracte incepute intre 2000 si 2004".

"Am vegheat sa nu se produca ilegalitati la Ministerul Educatiei pe perioada mandatului meu. Au fost multe plangeri impotriva mea ca ministru, niciuna dintre ele dovedita adevarata, multe dintre ele dovedindu-se a fi calomnii", continua fostul ministru al Educatiei. Acesta a precizeaza in final: "Voi analiza acuzatiile aduse de Guvern si voi raspunde celor indrituiti sa investigheze aceste acuzatii. Vreau sa se aplice legea ca oricarui cetatean al tarii".

Ce spune raportul de control al prim-ministrului:

- Ministerul Comunicatiilor a fost imputernicit de Guvern, prin HG nr. 460/2009 (publicat in Monitorul Oficial pe 28 aprilie 2009 - n.red.), sa desfasoare procedura de atribuire in vederea incheierii unui acord-cadru multianual, pe perioada 2009-2012, pentru achizitia dreptului de utilizare de produse software prin inchiriere cu optiune de cumparare, necesare institutiilor publice beneficiare
- beneficiarii mentionati in HG erau 29 de institutii si autoritati publice, respectiv ministere, oficii nationale, agentii etc., iar pentru fiecare a fost prevazut tipul si numarul de licente necesare
- pentru Ministerul Educatiei a fost prevazut un numar total de 5.294 licente
- Hotararea de Guvern nu prevedea, insa, si norme referitoare la inchirierea licentelor destinate unitatilor si institutiilor de invatamant (licente educationale), se arata in raport
- Pe 9 septembrie 2009, Ministerul Comunicatiilor a incheiat cu D-con.net AG, lider al asocierii formate din D-con.net AG, D-con.net Gmbh, Comsoft Direct AG, Bechtle Holding Schweiz AG si Dim Soft S.R.L., contractul de furnizare produse nr. 35/2009, avand ca obiect inchirierea pe o perioada de 3 ani a drepturilor neexclusive de utilizare a produselor software Microsoft, pentru institutiile publice beneficiare mentionate mai sus.
- La data de 30.11.2009 a incetat dreptul de utilizare a produselor software destinate unitatilor de invatamant din subordinea Ministerului Educatiei, condus, in perioada respectiva, de catre Daniel Funeriu [n.red. - Ministerul Educatiei nu era condus in noiembrie 2009 de Daniel Funeriu, asa cum se arata in raport. Funeriu si-a preluat mandatul pe 23 decembrie 2009]. Prin urmare, incepand cu data de 01.12.2009, produsele software Microsoft au fost utilizate in cadrul unitatilor de invatamant fara a exista un temei legal sau contractual.
- Reprezentantii Microsoft Ireland Operations Limited au transmis catre Ministerul Comunicatiilor, domnului ministru Valerian Vreme, si Ministerului Educatiei, domnului ministru Daniel Petru Funeriu, faptul ca ordinul de licentiere "Microsoft School" a expirat la 30.11.2009 si ca se impune incheierea unui nou acord pentru licentele Microsoft folosite in sistemul educational public. De asemenea, acestia au notificat faptul ca, in situatia in care nu se incheie un nou acord "Microsoft School", trebuie sa inceteze utilizarea produselor software Microsoft pe toate computerele inscrise in ordinul de licentiere mentionat.
- in perioada in care licentele educationale erau utilizate fara temei legal sau contractual, cu adresa nr. 10.126/19.01.2011, semnata de ministrul Daniel Funeriu, Ministerul Educatiei a comunicat Ministerului Comunicatiilor necesarul de licente Microsoft utilizate in sistemul de invatamant, respectiv 179.259 licente pentru pachete de tip Desktop Educational si 6.828 licente pentru sisteme de operare Windows Server, se mai arata in raport
- Cu adresa nr. 12211/05.07.2011, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, "a solicitat intr-un mod ferm si imperativ domnului ministru Valerian Vreme sa ia masurile necesare pentru a asigura licentele necesare in sistemul educational, in cantitatile specificate in adresa nr. 10.126/19.01.2011", precizeaza corpul de control. Astfel, in adresa nr. 12211/05.07.2011 s-au sustinut urmatoarele: "va solicit luarea masurilor care se impun din punct de vedere legal pentru asigurarea licentelor necesare in sistemul educational asa cum reiese din adresa mai sus mentionata".
- Pentru inchirierea licentelor educationale era necesara extinderea imputernicirii acordate Ministerului Comunicatiilor de catre Guvern, printr-un act normativ cu aceeasi forta juridica, respectiv printr-o hotarare a Guvernului, sustine corpul de control
- "Pentru a crea aparenta ca extinderea imputernicirii de a inchiria licentele educationale se poate realiza fara emiterea unui act normativ", ministrul educatiei Daniel Funeriu si ministrul comunicatiilor Valerian Vreme "au semnat nota comuna denumita 'Nota privind licentele pentru produse Microsoft utilizate de catre MECTS in scoli'".
- Aceasta nota a fost aprobata de fostul premier Emil Boc si a constituit temeiul incheierii de catre Ministerul Comunicatiilor cu D-CON.NET AG a contractului de furnizare de produse avand ca obiect livrarea unui numar de 179.259 licente pentru pachete de tip ProDesktop si 6.828 licente pentru sisteme de operare Windows Server. Cantitatile de licente au fost stabilite in baza adresei Ministerului Educatiei nr. 10.126/19.01.2011, semnata de ministrul Daniel Funeriu
- Pretul total pentru inchirierea licentelor, in perioada august 2011 - decembrie 2012, a fost de 13.904.599 EUR, dupa aplicarea unui discount motivat de faptul ca licentele sunt folosite exclusiv in sistemul educational.
- Pretul unitar (dupa aplicarea discountului) a fost de 53,73 EUR/licenta/an pentru licentele ProDesktop si 73,01 EUR/licenta/an pentru licentele Windows Server.
- Raportul precizeaza insa ca "o nota aprobata de primul-ministru nu reprezinta un act normativ si, prin urmare, nu poate constitui temei juridic pentru modificarea actelor normative, fara a se respecta procedura legala de modificare si completare a acestora".
- Imputernicirea acordata Ministerului Comunicatiilor de Guvernul Romaniei prin H.G. nr. 460/2009 a fost extinsa "in mod ilegal" printr-o nota semnata de Funeriu si Vreme si aprobata de Emil Boc, se mai arata in raport.
- "Persoana raspunzatoare pentru incheierea contractului de furnizare produse nr. 108/17.08.2011, fara aprobarea printr-un act normativ a creditelor de angajament necesare achizitionarii dreptului de utilizare a licentelor educationale, este ministrul comunicatiilor si societatii informationale, in calitate de ordonator principal de credite, respectiv domnul Valerian Vreme", sustine Corpul de control al premierului Victor Ponta.
- "Datorita modului defectuos de stabilire a necesarului de licente educationale, in contractul de furnizare produse nr. 108/17.08.2011 s-a prevazut inchirierea dreptului de utilizare a unui numar de 179.259 pachete de tip ProDesktop si 6.828 sisteme de operare Windows Server, desi numarul de statii de lucru pe care puteau fi instalate aceste produse software era mult mai mic, respectiv 107.779" - precizeaza corpul de control.
- "a reiesit faptul ca a fost angajata o suma cu 5,4 milioane euro mai mare decat era necesar", iar diferenta de plata a constituit "paguba adusa bugetului statului, prin bugetul Ministerului Comunicatiilor".
- Fapta ministrului Educatiei Daniel Funeriu si a ministrului Comunicatiilor, Valerian Vreme, "de a semna si promova spre aprobare 'Nota privind licentele pentru produsele Microsoft utilizate de catre Ministerul Educatiei in scoli' (...) poate intruni elementele constitutive ale infractiunii de fals intelectual", se arata in raport.
- De asemenea Funeriu mai este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata.
- "Corpul de control al primului-ministru, ca organ de control administrativ, va sesiza organele de urmarire penala in legatura cu operatiunile sau actele ilicite constatate in urma desfasurarii actiunii de control, care pot intruni elementele constitutive ale unei infractiuni, urmand ca organul de urmarire penala sau, dupa caz, instanta de judecata sa hotarasca asupra existentei sau inexistentei infractiunii respective si asupra vinovatiei", se arata in finalul raportului.
- Acesta precizeaza ca raportul va fi transmis DNA, Ministerului pentru Societatea Informationala, Ministerului Educatiei, Curtii de Conturi, Secretariatului general al guvernului si cancelariei primului-ministru.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5268 vizualizari

 • +8 (24 voturi)    
  si!? (Joi, 16 mai 2013, 11:16)

  o8561 [utilizator]

  Cumva pontacul este angajatul microshit-ului? E avocatul lor?
  Daca ca ar trebuie sa isi dea demisia.

  Daca nu tot ar trebui sa isi dea demisia.

  Microshit trebuie sa se sesizeze in acest caz nu
  PM-ul (putzica mica) Romaniei.
  • +3 (19 voturi)    
   da (Joi, 16 mai 2013, 11:25)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui o8561

   Firește că Ponta apără interesele Microsoft, nu ale tale; la fel cum Rovana Plumb este angajata RMGC, iar Traian Băsescu face lobby pentru Chevron. Așa e cu corporațiile: au nevoie de corpuri.
   • -20 (26 voturi)    
    P.S: (Joi, 16 mai 2013, 11:44)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Vaai, l-am uitat pe Funeriu... cel care are premiul Nobel în a lua șpagă de la toți.
    • +6 (6 voturi)    
     pps (Joi, 16 mai 2013, 15:35)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

     de fapt pe Funeriu il acuza ca a cerut urgentarea achizitiei de licente ca sa poata fi folosite in continuare calculatoarele in scoli. nu scrie nicaieri de nici o spaga. apoi se leaga de niste chichite birocratice.. ca ordinul nu e hotarare si hotararea nu e lege.. si chiar daca era lege nu era contrasemnata de reprezentantul opozitiei.. si la final ne spun ca de fapt era nevoie doar de 100k licente de unde si 'paguba' de 5 milioane, dar daca pana acum totul e dovedit cu acte, faza asta finala cu necesarul de 100k este scoasa din burta de maretzul corp de control al primului ministru si nu e fundamentata in nici un fel. deci? cine mananca .. cu lingurita?
     ppps: de ce sesizeaza DNA? nu e mentionata nicaieri nici o fapta de coruptie
   • +9 (13 voturi)    
    Asta e prostie, sau dosar POLITIC ? (Joi, 16 mai 2013, 12:00)

    pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    ar fi culmea ca DNA sa ancheteze IT-istul !
  • +3 (15 voturi)    
   Bai nea Caisa (Joi, 16 mai 2013, 11:52)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui o8561

   De ce nu citesti matale pana la capat,scumpii tai ministrii au fost parati la DNA nu pentru utilizarea produselor Microsoft inafara licentei,ci pentru ca au cumparat mai multe licente decat erau necesare,deci au platit la Microsoft mai multi bani nenicule!!!
   • +5 (11 voturi)    
    ... (Joi, 16 mai 2013, 12:46)

    o8561 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    Nea caisa sa ii spui stii tu cui. Incepe cu m.

    Nu ii iau apararea, dar tocmai pe el l-au gasit.

    De strazile care au costat dublu ce spui?
    Bechel iti spune ceva?

    Si mii si mii de alte exemple.

    Da' na .. daca nu e cu noi e impotriva noastra.
  • +6 (10 voturi)    
   Imi pare rau (Joi, 16 mai 2013, 12:26)

   Tavi73 [utilizator] i-a raspuns lui o8561

   Imi pare rau, dar n-ai citit cu atentie articolul. Nu Microsoft e problema, problema e o smecherie tipic romaneasca, indiferent de culoarea politica a celui care o face:
   profitand ca au expirat licentele respective, au grabit licitatiile si au achizitionat de unde trebuie si mai scump, intelegi? Ce legatura are Ponta sau Microsoft cu asta? Nu te grabi sa-i aperi pe Funeriu&Co numai pe principiul: astia de acum sunt mai rai decat aiai de dinainte.
   • +3 (9 voturi)    
    ... (Joi, 16 mai 2013, 12:42)

    o8561 [utilizator] i-a raspuns lui Tavi73

    Atunci pontacul ca il dea pe mana DNA-ul si pe tov nastase pentru Bechel.

    Si pe toti care au facut strazi cu pret dublu fata de altii.

    Dar nu o sa vedem asa ceva ca e de ai nostriiiiii.
 • +16 (24 voturi)    
  !!! (Joi, 16 mai 2013, 11:17)

  CMD [utilizator]

  Contraatacul plagiatorului!!!
  • -4 (4 voturi)    
   esti irelevant (Joi, 16 mai 2013, 13:29)

   vali2 [utilizator] i-a raspuns lui CMD

   .. ma dispera astia care posteaza chestii care nu au nici o legatura cu articolul actual..

   Stai la subiect si pune niste comentarii relevante in legatura cu articolul asta. Numai ca sa urlii cu ce te mananca pe tine'n ** du-te'n strada si urla..
 • +19 (29 voturi)    
  Incredibil... (Joi, 16 mai 2013, 11:19)

  fane_grija [utilizator]

  Guvernul Romaniei sesizeaza DNA ca Microsoft a fost pagubita prin utilizarea produselor sale fara plata licentei aferente in scolile din Romania in perioada fostilor ministrii ai educatiei.

  Intrebare pentru Copy-Paste: In ziua de azi suntem la zi cu plata catre Microsoft?
  Sa dormim si noi linistiti la noapte, sa nu stam cu grija ca falimentam cumva Microsoft prin neplata licentelor.
  • +11 (19 voturi)    
   loool (Joi, 16 mai 2013, 11:45)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui fane_grija

   ponta e retardat si acum ne-a doveditoooooooooo a yotta oara...
   • +1 (1 vot)    
    prefix (Joi, 16 mai 2013, 22:17)

    unstudent [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    yotta e prefix, nu cuvant de sine statator
    • 0 (0 voturi)    
     ?!? (Luni, 20 mai 2013, 17:33)

     Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui unstudent

     10 la puterea 24.

     posibil sa ai dreptate.
     era mai corect gramatical sa zic :

     Ponta este un yottaidiot. :D
  • +11 (13 voturi)    
   Eu (Joi, 16 mai 2013, 11:45)

   eek [utilizator] i-a raspuns lui fane_grija

   lucrez in scoala.
   Inca n-am licenta.
  • +5 (9 voturi)    
   loool (Joi, 16 mai 2013, 11:45)

   Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui fane_grija

   yotta = 10 la puterea 24
   • -5 (5 voturi)    
    the irony (Joi, 16 mai 2013, 12:25)

    nellino [utilizator] i-a raspuns lui Dr.Mythnick

    unul care isi explica bancurile il face pe ponta retardat...
    • +6 (6 voturi)    
     :))) (Joi, 16 mai 2013, 12:50)

     Dr.Mythnick [utilizator] i-a raspuns lui nellino

     te-ai simtit...
  • -3 (17 voturi)    
   mai cititi odata articolul (Joi, 16 mai 2013, 11:49)

   Sycka [utilizator] i-a raspuns lui fane_grija

   Din cate inteleg eu din articol, dupa ce s-a constatat ca Ministerul ramane fara licente, problema ar fi urmatoarea : in urma achizitionarii acestor licente s-ar fi platit o suma cu 5,4 milioane euro mai mare decat era necesar. De unde ati inteles voi ca Microsoft a fost pagubita??? sau ca Ponta ar reprezenta interesele acestei companii????

   "Potrivit sintezei raportului, "a fost angajata o suma cu 5,4 milioane euro mai mare decat era necesar"."

   Ori sunteti voi superficiali si incercati sa diminuati gravitatea acestui lucru ori articolul ar trebui updatat (cel putin ultima fraza)
   • +2 (8 voturi)    
    Mai citeste tu o data documentul corpului (Joi, 16 mai 2013, 12:06)

    abisala [utilizator] i-a raspuns lui Sycka

    de control si spune ce ai inteles. Adauga la asta faptul ca printre primele documete semnate de Ponta in noul guvern a fost un contract cu Microsoftul, de mai mult de 30 de milioane de euro, daca nu ma insel. Adauga si faptul ca Microsoft e cercetata de departamentul de stat din SUA pt spaga in Romania, pe vremea guvernului Tariceanu+ guvernul PSD+PDL (Boc 1 parca), si spune ce concluzii tragi :).
    • 0 (8 voturi)    
     am citit (Joi, 16 mai 2013, 12:49)

     Sycka [utilizator] i-a raspuns lui abisala

     si licentele nu au fost cumparate direct de la Microsoft ci au fost achizitionate prin intermediul societatii comerciale D-CON.NET AG. se pare ca u trebuie sa citesti cu mai multa atentie raportul si eventual sa realizezi ca licentele la un SO nu sunt cumparate intotdeauna direct de la producatori ci de cele mai multe ori de la intermediari. Doar ca apare numele Microsoft in articol si raport nu inseamna ca firma Microsoft a fost implicata direct in aceasta tranzactie. Referitor la D-CON.NET AG poti gasi cateva informatii in urmatorul articol:
     http://www.dcnews.ro/2010/08/cumetria-pdl-cu-sindicalistii-din-educatie-costa-100-de-milioane-de-euro/

     Cred ca am lamurit problema...
     Cine vrea, intelege :)) cine nu, se face ca ploua :))
  • +4 (4 voturi)    
   Fane Spoitoru' (Joi, 16 mai 2013, 11:55)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui fane_grija

   Vezi si matale atasamentul,citeste-l pana la capat si apoi voroveste,nu zice hop inainte de a sari!!
   • +2 (2 voturi)    
    Atasamentul a fost pus dupa... (Joi, 16 mai 2013, 13:15)

    fane_grija [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    Din textul articolului initial (fara atasamentul documentului) se intelege exact ce scrie:
    "Corpul de control al prim-ministrului va sesiza Directia Nationala Anticoruptie in legatura cu "utilizarea licentelor educationale fara temei legal sau contractual" incepand cu decembrie 2009, anunta Guvernul. "La data de 30.11.2009 a incetat dreptul de utilizare a produselor software destinate unitatilor de invatamant din subordinea Ministerului Educatiei, condus in perioada respectiva de catre domnul ministru Daniel Petru Funeriu [n.red. - Funeriu nu era la acea vreme ministru al Educatiei, preluand portofoliul pe 23 decembrie]. Prin urmare, incepand cu data de 01.12.2009, produsele software Microsoft au fost utilizate in cadrul unitatilor de invatamant fara a exista un temei legal sau contractual", se arata in sinteza raportului de control publicat pe site-ul Executivului."
 • +11 (13 voturi)    
  Intrebare (Joi, 16 mai 2013, 12:00)

  Sani [utilizator]

  Da' in timpul lui Andronescu, licentele au fost actualizate?

  In ambele perioade in care a fost ministru?

  Da' acum, intelegem ca toate ministerele din subordinea domnului Ponta au licentele actualizate.
  Si in plus la PSD & PNL totul este absolut legal (d.p.v. al licentelor MS) nu-i asa?

  Daca nu sunt corecte afirmatiile de mai sus, corpul de control al lui mataluta ar trebui sa sesizeze DNA-ul nu-i asa?
  Dar ministrii care au fost deja cercetati de DNA au fost cumva suspendati deja?
  Da' parlamentarii?
  Da' campionii de chiul din Parlament?
  Da' plagiatul matale?

  Bai Ponta, ai cam multe vulnerabilitati ca sa-ti poti permite sa faci pe justitiarul.

  Ah, ma scuzati, Corpul matale de control, nu domnia voastra.....
 • +6 (6 voturi)    
  o brambureala (Joi, 16 mai 2013, 12:32)

  Etre [utilizator]

  Ma intreb daca autoarea a citit sinteza raportului cand a scris articolul.
  Ma intreb daca toti cei care comenteaza au citit documentul respectiv ...

  Ce am inteles eu:

  In urma expirarii licentelor Funeriu a solicitat imperativ reinoirea acestora. Ca urmare s-au licentiat aprox 177k licente Pro Desktop.

  In decembrie 2012 o comisie stabileste ca de fapt trebuiau doar aprox 107k licente, pentru ca, nu toate calculatoarele aveau hardware-ul necesar pt a suporta upgrade-ul. Au estimat paguba la 5mil euro.
  • +9 (9 voturi)    
   Clarificare (Joi, 16 mai 2013, 12:49)

   Etre [utilizator] i-a raspuns lui Etre

   Mai sus doar am enumerat ce se pretinde in document.

   Nu stiu care este realitatea. Pana la proba contrarie Funeriu ramane, pentru mine, cel mai bun ministru pe care l-a avut Romania dupa revolutie.

   Ca principiu, in crederea mea in tot ce graviteaza in jurului lui Ponta este 0 absolut.
 • +2 (4 voturi)    
  Poveste intunecata ca multe altele (Joi, 16 mai 2013, 12:36)

  ciriano [utilizator]

  In primul rand ar trebui sa vada cine e cel care a semnat contractul initial. DIn ce stiu eu daca imi cumpar o licenta software nu e nevoie sa replatesc diferite sume o data la nu stiu cati ani... De ce la Stat ar fi altfel? Cu alte cuvinte odata ce am cumparat licenta nu vad de ce odata la 3-4-5 ani trebuie sa mai dau bani... In acest sens cred ca trebuie verificat cine e cel care a semnat contractul initial pentru ca din acel moment Statul a fost angajat sa faca acele plati si acum doar s-au executat platile.... Deasemenea personal inteleg faptul ca Statul are nevoie de software cu suport tehnic si nu numai dar nu inteleg cum de poate sa dea atatia bani cand competitia este destul de serioasa pe zona de softuri... Deasemenea exista posibilitatea de operare in cloud si alte chestii... O sa vedeti ca data vitoare o sa cumpere calculatoare de la 0 ca sa inlocuiasca totul, o sa le ia fara software de operare si apoi o sa faca licitatie pentru sisteme de operare si altele...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by