„Vom lua cea mai dura masura posibila in privinta Scolii Nationale de Sanatate Publica”, a declarat pentru HotNews.ro ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, despre viitorul institutiei conduse de arhitectul primei variante a legii sanatatii, Cristian Vladescu.

Eugen NicolaescuFoto: Hotnews

Motivul invocat de ministrul liberal este absenta datelor pe care sa poata fi construit pachetul de baza, care va fi prezentat „poporului roman” in iunie 2013.

Vlad Mixich: Va reamintesc o declaratie de exact acum un an, pe care premierul Victor Ponta o cataloga ca fiind nastrusnica. Spuneati atunci ca doriti „sa nu se mai plateasca cele 10,7 puncte procentuale din venitul salariatului”. Cand preconizati ca vi se va implini dorinta?

Eugen Nicolaescu: Intelegeti ca premierul Ponta, la vremea respectiva, era premier si, cand vorbeai ca iei bani de la buget, imediat avea o problema.

V.M.: Si acum este premier, dar dumneavoastra sunteti ministru in guvernul sau.

Eugen Nicolaescu: ...dar noi avem in programul de guvernare reducerea contributiilor de asigurari sociale de stat. Ca o parte inseamna de la pensii, ca o parte inseamna de la sanatate, toate sunt in asigurarile sociale de stat. Avem asta in programul de guvernare.

„VOM SPUNE: ACEASTA ESTE O PROPUNERE PE CARE O FACEM POPORULUI ROMAN”

V.M.: Deci cand vi se va implini dorinta?

Eugen Nicolaescu: S-a spus de mai multe ori ca, pe masura ce economia va creste si economia va permite, se va putea trece la o asemenea masura. Asta va spun si eu astazi: pe masura ce economia romaneasca va reusi sa produca mai multa valoare adaugata, atunci vom putea spune ca avem un buget care va permite o asemenea masura.

V.M.: Previziunile pe 2013 nu par a fi roze.

Eugen Nicolaescu: Nimeni nu s-a gandit la 2013. Un program de guvernare e pe patru ani.

V.M.: Deci in 2014 vom vedea desfiintarea contributiilor si introducerea unei taxe de solidaritate pe sanatate?

Eugen Nicolaescu: Trebuie sa discutam la creionarea bugetului pe 2014 care ar fi una dintre solutiile care sa se incadreze intr-o asemenea viziune. Probabil ca, atunci cand vom avea gata pachetul de servicii de baza si il vom bugeta, vom sti de cati bani va fi nevoie pentru el.

V.M.: Cand va fi gata acest pachet de servicii de baza?

Eugen Nicolaescu: In clipa de fata avem, facute de comisiile de specialitate, niste schite pe componenta de preventie, pe componenta de medicina de urgenta, dar inca nu avem o schita oarecum finala pe componenta de programe nationale de sanatate. Cand si aceea va fi gata, sper ca pana la sfarsitul acestei luni, in luna iunie vom putea face o dezbatere cu toate comisiile, cu Colegiul Medicilor, cu asociatiile de pacienti si vom spune: aceasta este o propunere pe care o facem poporului roman. Si, in clipa respectiva, va incepe dezbaterea publica. Vrem ca aceasta dezbatere publica sa fie cat mai ampla si cat mai consistenta. Am dori sa facem chiar vreo 7-8 dezbateri publice din tara cu cati mai multi oameni din sistem sau din afara sistemului.

„ATUNCI CAND VEI AVEA O PROBLEMA VA TREBUI SA MERGI LA MEDICUL DE FAMILIE”

V.M.: Spuneati, intr-un interviu din februarie 2012, ca „va trebui sa dimensionam pachetul de baza in limita de buget pe care o avem”. Asta inseamna implicit reducerea lui. Dar 80% dintre romani (conform ultimului sondaj) nu sunt de acord cu reducerea numarului de servicii medicale acoperite de asigurarea de baza.

Eugen Nicolaescu: Sondajele spun adevarul. Cine vrea sa i se ia? Toata lumea vrea sa i se dea.

V.M.: Cum veti explica oamenilor aceasta reducere?

Eugen Nicolaescu: Noi trebuie sa spunem oamenilor adevarul.

V.M.: Care este adevarul?

Eugen Nicolaescu: A fost un principiu de viata al meu: cea mai buna minciuna este adevarul. Pentru ca astfel omul stie la ce sa se astepte. Omul, de mai multi ani, e mintit. I se spune ca i se da si cutare, si cutare. Si noi toti stim ca nu i se da. Ca de cele mai multe ori se termina plafonul la laboratoarele de analize in ziua a treia, a saptea din luna. Ca se termina banii pentru imagistica. Ca se duce la spital si acolo nu sunt medicamente. Ca acolo trebuie sa dea spagi in stanga si in dreapta. Toate acestea le stim. Si omul le stie cel mai bine. Omul trebuie sa stie cam, incepand de maine sau de la 1 ianuarie 2014, in loc sa spunem ca va dam 150 de produse medicale, va dam numai 25. Dar acelea 25 vi le dam atunci cand aveti nevoie, vi le dam fara spaga si in niste conditii de un standard minim de calitate. Asta trebuie sa spunem noi oamenilor. Si atunci sunt convins ca oamenii vor intelege.

V.M.: Care va fi traseul pacientului in acest model?

Eugen Nicolaescu: Noi credem ca va trebui sa implementam, cu greutate, cu schimbare de mentalitate, cu nemultumiri la inceput, ca atunci cand ai o problema trebuie sa te adresezi medicului de familie. Cand medicul de familie considera ca e nevoie de un medic specialist, ii face trimiterea de rigoare. Cand nici acolo nu se rezolva problema, atunci sigur ca va fi programat sau va fi internat de urgenta intr-un spital public.

V.M.: Si ce se va intampla atunci cand vor aparea mai multi pacienti decat bugetul pachetului de baza?

Eugen Nicolaescu: Acolo unde se va putea se vor face programari astfel incat sa fie amanate anumite plati pentru perioade acceptabile, rezonabile si care nu pun in pericol viata omului.

V.M.: Inteleg ca nu vor fi liste de asteptare pentru pacienti, ci liste de asteptare pentru spitale?

Eugen Nicolaescu: Eu as vrea sa nu fie liste de asteptare pentru pacienti. As vrea. Nu stiu daca voi reusi, ca urmare a simularilor pe care le intentionez. Vom vedea. Avem timp pana in septembrie-octombrie sa facem aceste estimari, sa evaluam impactul produs de o asemenea masura si atunci vom afla.

„PROBABIL CA VOM GRESI, DAR AS VREA SA GRESIM CAT MAI PUTIN”

V.M.: Acest pachet de baza e ca legenda mesterului Manole. Ma mir ca nu ati colaborat si cu echipele din guvernul Ponta 1 sau guvernul Boc care au lucrat si ele la acest pachet.

Eugen Nicolaescu: O spun cu regret: Majoritatea mai mult au spus decat au facut. N-am gasit nimic. Si atunci a trebuit sa o luam de la zero. Din pacate.

V.M.: Cand vedem acest pachet de baza?

Eugen Nicolaescu: Sper ca undeva in septembrie-octombrie sa-l avem aprobat si publicat in Monitorul Oficial si sa pregatim implementarea cu 1 ianuarie 2014.

V.M.: Si cand va fi pus in dezbatere publica?

Eugen Nicolaescu: Cred ca putem sa-l discutam public undeva in iulie-august-septembrie.

V.M.: La inceputul anului dadeati lunile mai-iunie ca termen.

Eugen Nicolaescu: Mai-iunie sa-l finalizam in Minister. Corect. Exact ce va spuneam mai devreme.

V.M.: Nu. Ati spus ca la inceputul lui iunie va fi pus in dezbatere publica.

Eugen Nicolaescu: Spuneam ca mi-as dori ca la inceputul lui iunie.

V.M.: Si va fi gata?

Eugen Nicolaescu: Nu. Cred ca nu e posibil. Si vreau chiar sa nu ne grabim. Sa facem un lucru foarte serios. Probabil ca vom gresi, dar as vrea sa gresim cat mai putin. Pentru ca pachetul in cativa ani va fi revizuit pana ce vom atinge o forma acceptabila.

V.M.: Pentru alcatuirea pachetului de baza trebuie sa stim nu doar cat e bugetul, dar si cat costa exact fiecare procedura medicala. Si tot dumneavoastra spuneati ca „ar fi trebuit ca o institutie subordonata Ministerului Sanatatii, in speta Scoala Nationala de Sanatate Publica, sa ne spuna fiecare patologie in parte cum este decontata. Dar nu ne-a dat nicio data”. Deci pe ce date va bazati cand croiti pachetul de baza?

Eugen Nicolaescu: Am cerut la 5 spitale publice si la 5 spitale private toate serviciile medicale pe care le fac si cu ce costuri reale le fac. Pe acele date vom face bugetarea cand vom avea pachetul gata. Nu am cerut tarifele de decontare, ci costurile reale pe fiecare serviciu in parte.

„VOM LUA CEA MAI DURA MASURA IN PRIVINTA SCOLII NATIONALE DE SANATATE PUBLICA”

V.M.: Nu ar fi fost firesc sa lucrati cu datele de la Scoala Nationala de Sanatate Publica?

Eugen Nicolaescu: Ar fi fost firesc daca aceasta institutie si-ar fi facut treaba. Atunci cand vom face reorganizarea vom lua cea mai dura masura posibila.

V.M.: Care?

Eugen Nicolaescu: O veti afla la vremea respectiva. Pentru ca e o institutie care nu-si indeplineste rolul pe care-l are prin lege.

V.M.: CFR Marfa este unul dintre marii datornici la fondurile de asigurari de sanatate (35 milioane euro in 2009). Acum se privatizeaza. Ce se va intampla cu aceasta datorie?

Eugen Nicolaescu: Cred ca se va proceda, din pacate, asa cum s-a procedat intotdeauna. Atunci cand s-a facut o asemenea mare privatizare au fost sterse datoriile acestor companii. Cred ca la fel se va proceda si acum.

V.M.: Deci au scapat...

Eugen Nicolaescu: Din pacate pentru sistem. Dar sa stiti ca nimeni nu mai are sperante ca de acolo se va incasa ceva, vreodata.