Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a comentat miercuri proiectul ce prevede, printre altele, amendarea celor care hranesc cainii vagabonzi spunand ca locul acestei categorii de animale nu este pe strada, unde se asociaza in haite, si ca pensionarii "sa mearga la cateii pensionari", relateaza Mediafax.

"Pensionarii sa merga la cateii pensionari. Cei care sunt tineri (cainii - n.r.) si pot fi adoptati sa merga in spatiile speciale. Oricum, sa nu mai umble liberi pe strada, sa se asocieze in haite. Ne intarim puterea de a-i seriliza si de a-i ingriji. Si celelalte sectoare ar trebui sa se preocupe de adaposturi, dar nu oricum si nu oriunde", a declarat edilul sef al Capitalei.

Oprescu a tinut sa sublinieze ca proiectul municipalitatii raspunde dorintelor bucurestenilor. "Aceste proiect vine in intampinarea a ceea ce va doriti si dumneavoastra si orice locuitor sau trecator prin Capitala, si anume cainii sa nu mai muste pe absolut nimeni", a mai spus primarul general.

***

Persoanele care hranesc cainii fara stapan ar putea fi amendate cu pana la 5.000 de lei, potrivit unei prevederi care va fi introdusa in proiectul de modificare a hotararii din 2009 privind controlul reproductiei cainilor in Capitala, spune coordonatorul de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA), Razvan Bancescu.

Decizia introducerii unei masuri sanctionatorii a fost luata in urma comentariilor si propunerilor facute de cetateni la proiectul pentru modificarea Hotararii CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproductiei cainilor in Municipiul Bucuresti, in perioada in care acesta s-a aflat in dezbatere publica, a declarat duminica, pentru Mediafax, coordonatorul de proiect al ASPA, Razvan Bancescu.

"Nu urmarim sa amendam un copil care arunca un biscuite unui caine pe strada. Urmarim sa reducem numarul agresiunilor cainilor fara stapan indreptate catre cetateni", a mai spus Bancescu.

Proiectului de hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti care modifica HCGMB nr. 243/2009 privind controlul reproductiei cainilor in Municipiul Bucuresti s-a aflat in dezbatere publica pana la 30 aprilie si urmeaza sa fie supus aprobarii consilierilor municipali intr-o sedinta viitoare.

Printre modificarile propuse se regaseste si obligativitatea posesorilor de caini in varsta de peste sase luni din Capitala de a-i steriliza in termen de un an de la data intrarii in vigoare a hotararii.

Exceptie de la aceasta prevedere vor face cainii utilitari si de vanatoare care sunt inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti, dar si cainii de serviciu ai Ministerului Apararii Nationale si ai Ministerului Afacerilor Interne, precum si cainii a caror stare de sanatate nu este compatibila cu procedura de sterilizare, acest lucru urmand sa fie confirmat prin semnatura si parafa medicului veterinar.

Proiectul mai stabileste ca persoanele fizice si juridice, dar si ONG-urile care detin caini in varsta de peste patru luni in municipiul Bucuresti sunt obligate sa-i inregistreze la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor, din cadrul Primariei Capitalei, in termen de sase luni de la data intrarii in vigoare a hotararii, prin microciparea lor si completarea unui formular. Exceptie vor face, de asemenea, cainii utilitari si de vanatoare care sunt inregistrati la Asociatia Chinologica Metropolitana Bucuresti si cainii de serviciu ai Ministerului Apararii Nationale si ai Ministerului Afacerilor Interne.

Proiectul, in forma in care a fost supus dezbaterii publice, nu stabilea insa si aplicarea unor sanctiuni pentru cei care incalca aceste prevederi sau vreo forma de control privind respectarea acestora.

Pe de alta parte, persoanele juridice, institutiile si ONG-urile care captureaza, adapostesc, transporta, sterilizeaza, identifica si adopta caini fara detinator din Capitala vor avea obligatia de a comunica reprezentantilor ASPA, lunar, toate informatiile aferente acestei activitati, in caz contrar fiind sanctionati cu o amenda de 2.000 de lei.

De asemenea, agentii economici care solicita prestari de servicii catre reprezentantii municipalitatii vor plati cate 70 de lei pentru capturarea si sterlizarea unui caine, 20 de lei pentru identificarea si inregistrarea acestuia in baza de date si 10 lei pentru vaccinul antirabic.

Potrivit reprezentantilor municipalitatii, modificarea Hotararii nr. 243/ 2009 este necesara intrucat studiile din teren arata ca aproximativ 30 la suta dintre cainii fara stapani din Capitala provin din "abandon privat", adica pui proveniti din "monte accidentale" sau caini ai caror detinatori nu-i mai doresc.

Tot acest proiect stabileste si faptul ca persoanele fizice si juridice care adopta un caine dintr-unul din adaposturile municipalitatii bucurestene vor fi nevoite sa achite o taxa de 170 de lei, in timp ce pentru ONG-uri adoptia va ramane gratuita.

In plus, cainii vor putea fi adoptati numai de catre cei care fac dovada conditiilor de cazare, hrana si asistenta medicala.Noile prevederi au in vedere si ca persoanele fizice si juridice sau ONG-urile care abandoneaza caini sa nu mai aiba dreptul sa adopte alte animale pe o perioada de un an.

Totodata, conform proiectului, reteritorializarea cainilor neadoptati poate fi facuta in acelasi loc de unde au fost capturati numai dupa sterilizare, vaccinare, deparazitare si microcipare, fiind interzisa reintroducerea patrupedelor in parcuri, piete, spitale, scoli sau obiective de interes turistic.