Peste 300 de salariati ai Diviziei Petrochmice Bradu de langa Pitesti, apartinand Oltchim, protesteaza, marti dimineata, in fata sediului unitatii, nemultumiti de disponibilizarile anuntate, transmite Mediafax. Protestatarii reclama ca nu au primit ultimul salariu si ca nu li s-a comunicat numarul celor care vor pleca in somaj.

"Am inteles ca vor fi dati afara 360 de angajati, dintre care doar sapte indeplinesc conditiile de pensionare, iar noua organigrama prevede doar 204 locuri. Ieri (luni-n.red.), timp de cateva ore, liderii de sindicat au discutat pe aceasta tema pentru ca nu sunt respectate articole din contractul colectiv de munca si nici nu s-au transmis criteriile care stau la baza disponibilizarilor", a afirmat unul dintre protestatari.

La randul sau, vicepresedintele Sindicatului "Unirea" din cadrul Diviziei Petrochimice Bradu, Marian Radu, spune ca oamenii vor recurge la forme mai dure de protest.

"Situatia este dramatica si nu stim ce reactie vor avea oamenii. Noua organigrama cuprinde doar 204 posturi, iar 360 de salariati ar trebui sa plece acasa. Se discuta despre platile compensatorii, dar nu stim de unde se vor da banii. Nu avem o strategie clara a ceea ce se va intampla. Probabil ca salariatii vor bloca autostrada, vor protesta si asteapta de la administratorul judiciar Gheorghe Piperea un program de relansare si restructurare care sa fie aprobat, apoi sa se discute despre concedieri", a declarat vicepresedintele Sindicatului "Unirea" din cadrul Diviziei Petrochimice Bradu.

Divizia Petrochimica Bradu de langa Pitesti apartine societatii Oltchim de peste trei ani, fiind preluata de la OMV Petrom.

Administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea, a anuntat ca 900 de salariati de la Oltchim vor fi concediati incepand cu aceasta saptamana, dintre care 600 de la Ramnicu Valcea si 300 de la Divizia Petrochimica Bradu.

Gheorghe Piperea spunea ca urmeaza sa fie intocmite listele complete cu personalul care va fi concediat, acesta urmand sa beneficieze de salarii compensatorii.

Piperea a mai precizat ca cel tarziu in lunile septembrie - octombrie Oltchim va fi privatizat si ar fi bine ca societatea sa fie cumparata impreuna cu platforma de la Pitesti, dar, inainte de acest proces, se va imparti in doua societati, urmand ca prima unitate sa preia datoriile combinatului si cea de-a doua sa inceapa activitatea de la "zero".

Guvernul a decis, saptamana trecuta, alocarea a maximum 7 milioane lei din bugetul asigurarilor pentru somaj pentru plata venitului lunar de completare acordat persoanelor care vor fi disponibilizate de la Oltchim Ramnicu Valcea. Hotararea stabileste ca disponibilizarile vor avea loc in baza planului intocmit de catre administratorul judiciar al societatii.

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.

Licitatia pentru cumpararea pachetului majoritar de actiuni la Oltchim a fost castigata anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat insa in posesia titlurilor pentru ca nu a platit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

Dupa acest esec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.