Reprezentantii Asociatiilor Proprietarilor Expropriati au inregistrat o petitie la institutia Avocatului Poporului, in care au solicitat sesizarea Curtii Constitutionale (CCR) in cazul Legii despagubirilor pentru imobile nationalizate pe motive neinvocate de PDL in sesizarea respinsa saptamana trecuta de CCR. Fostii proprietari au transmis si un apel adresat presedintelui Romaniei Traian Basescu prin care cer sa nu fie promulgata legea si sa fie sesizata CCR pe motiv ca aspecte din actul normativ incalca mai multe articole din Constitutie si vor declansa "numeroase noi procese, atat interne, cat si internationale", ca guvernul nu a tinut cont de criticile CEDO si ca Legea nu rezolva problemele restituirii proprietatilor, ci "tergiverseaza in mod inadmisibil aplicarea ei si favorizeaza o noua categorie de "samsari".

Reprezentantii Asociatiilor Proprietarilor Expropriati au inregistrat o petitie (nr. 3858/7mai 2013) la institutia Avocatului Poporului in care au solicitat sesizarea Curtii Constitutionale in cazul Legii despagubirilor pentru imobile nationalizate, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Potrivit fostilor proprietari, motivele prezentate in petitie nu au fost invocate de PDL in sesizarea respinsa de catre CCR pe 10 mai.

Motivele invocate de asociatii in petitica catre Avocatul Poporului sunt incalcarea prin Legea restituirii imobilelor a mai multor articole din Constitutie, si anume [citat din comunciatul remis de APP]:

  • "Principiul separatiei si echilibrului puterilor in stat" (art 4 alin (1) din Constitutie), intrucat prin angajarea raspunderii Guvernului in fata Camerei Deputatilor si Senatului, Guvernul isi asuma puteri legislative, pe care le exercita in conditii normale Parlamentul. In afara de aceasta , noua institutie, Comisia Nationala pentru Compensarea Imobilelor CNCI isi asuma dreptul de a valida/invalida decizii existente ale organelor admini-strative, functie care intra in atributia exclusiva a instantelor judiciare.
  • "Respectarea obligatiilor internationale" (art. 11 din Constitutie), precum si "Tratatele Internationale privind drepturile omului" [art. 20 din Constitutie, alin. (1) si (2)], intrucat Legea mentionata nu respecta o serie de recomandari in deciziile CEDO de condamnare a Romaniei, inclusiv din Decizia Pilot Maria Atanasiu s. a. c. Romaniei.
  • "Legea dispune numai pentru viitor, cu exceptia legii penale sau contraventionale mai favorabile" [art. 15 alin. (2) din Constitutie], intrucat conform noii Legi atat procesele pe rolul instantelor, cat si dosarele suspendate, aflate la CEDO, ar urma sa se judece dupa dispozitiile legii noi.
  • "Egalitatea in drepturi", (1) "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii. (2) "Nimeni nu este mai presus de lege)" (art. 16 alin (1) si (2) din Constitutie) , intrucat persoanele indreptatite, care ar urma sa primeasca despagubiri conform noii Legi si ale caror dosare nu au fost inca rezolvate (din cauza tergiversarii rezolvarii lor de catre autoritati) vor primi sume mult mai mici decat cei ale caror dosare au fost deja rezolvate. Iar aceste despagubiri vor fi platite mult mai tarziu, pana in 2029 (daca vor fi platite vreodata). Solutia acordarii de puncte in locul imobilelor confiscate si blocarea accesului in instante timp de 60 de luni constituie "o batjocura la adresa drepturilor elementare ale omului, conferite atat de Constitutia Romaniei, cat si de Conventia de la Haga.
  • "Accesul liber la justitie" (art. 21 din Constitutie) (1) "Orice persoana se poate adresa justitiei pentru apararea drepturilor, a libertatilor si a intereselor sale legitime." - (2) "Nici o lege nu poate ingradi exercitarea acestui drept." (3) "Partile au dreptul la un proces echitabil si la solutionarea cauzelor intr-un termen rezonabil." Limitarea accesului la justitie a persoanelor indreptatite abia dupa solutionarea tuturor cererilor cererilor de restituire [ art. 11 alin. (1 coroborat cu 2) din Lege] reprezinta o incalcare neconstitutionala a accesului liber la justitie.

Pe langa petitia trimisa AvP, fostii proprietari au transmis si un apel catre presedintele Traian Basescu sa nu promulge legea, sa o trimita spre reexaminare in Parlament si sa sesizeze si el Curtea Constitutionala.

"Precizam ca problemele de neconstitutionalitate din prezentul Memoriu nu au facut obiectul sesizarii PDL catre Curtea Constitutionala, deci nu au mai fost analizate pana in prezent de C.C.R. Asociatiile de proprietari deposedati abuziv va solicita sa faceti uz de atributiile Domniei Voastre constitutionale, si sa nu promulgati Legea privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, ci sa sesizati Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea" unor articole din lege, se arata in apelul transmis presedintiei si remis si HotNews.ro.

Potrivit apelului, Legea contravine Constitutiei Romaniei si prevederilor Conventiei pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale si nu urmeaza recomandarile deciziei pilot Maria Atanasiu s.a. c. Romaniei

Fostiii proprietari sustin ca in elaborarea si adoptarea legii nu s-a tinut cont de criticile formulate de CEDO si nici de observatiile Consiliului Legislativ al Parlamentului.

Asociatiile considera "aplicarea Legii va declansa numeroase noi procese, atat interne, cat si internationale si va provoca nemultumirea a zeci de mii, poate sute de mii de persoane deposedate abuziv de regimul comunist si a mostenitorilor lor".

"Legea nu rezolva problemele restituirii proprietatilor, in special pe cele ale micilor proprietari , tergiverseaza in mod inadmisibil aplicarea ei si favorizeaza o noua categorie de "samsari", care vor cumpara la pret redus punctele de la micii proprietari, care nu le pot folosi, pentru a-si insusi terenuri valoroase, puse la dispozitie de catre stat", mai sustin fostii proprietari.

Cum vor fi despagubiti fostii proprietari - in natura pana in 2016, cu bani abia din 2017 in transe anuale de 14%

Guvernul Ponta si-a angajat raspunderea pe 17 aprilie, in fata plenului reunit al Parlamentului, pe forma finala a noii legi a retrocedarilor.

Astfel, cererile privind privind restituirea proprietatilor nationalizate de regimul comunist ar urma sa fie solutionate pana cel tarziu 2017, iar intaietate vor avea despagubirile in natura care la nivel local vor trebui sa fie realizate pana la 1 ianuarie 2016.

Spre deosebire de prima forma, noul proiect elimina obligativitatea uneie din cele trei etape a procesului de despagubire - particaparea la liitatii nationale. Astfel, cei care n-au putut fi despagubiti din natura, vor primi puncte ce vor putea fi transformate in transe anualede 14%, dar abia de la 1 ianuarie 2017 - masura ce se mentinte.

In plus, s-a schimbat impozitarea samsarilor de drepturi litigioase cu 85%, cu o prevedere asemanatoare in care samsarii vor primi doar 15% din diferenta dintre suma platita fostului proprietar pe dreptul litigios si pe valoarea despagubirii stabilite de stat.

In cazul dosarelor solutionate pana la data intrarii in vigoare a noii legi, plata sumelor de bani se va face in termen de 5 ani, in transe anuale egale, incepand de la 1 ianuarie 2014.

Victor Ponta despre sistemul cu puncte din noua lege a retrocedarilor: "A fost discutat cu expertii CEDO si acceptat de acestia" / CEDO, in urma cu o saptamana: "Ar fi folositor sa stim motivul pentru care autoritatile romane au optat pentru acest sistem ce pare sa complice inutil procedura"

  • "Sistemul cu puncte este un sistem pe care l-am discutat cu expertii CEDO, a fost acceptat de catre acestia, se considera compatibil cu standardele europene si, practic, fiecare punct, in valoare de un leu, va da posibilitatea, fie la cumpararea de terenuri din fondul public, fie la despagubiri financiare", a declarat miercuri premierul Victor Ponta in plenul Parlamentului (minutul 25:04 din clipul de mai jos). 

In realitate insa, expertii CEDO au criticat sistemul cu puncte si au considerat ca acesta complica inutile procedura, asa cum reiese dintr-un document in care acestia au analizat noua lege a retrocedarilor intocmita de Guvernul Ponta si pe care HotNews.ro l-a prezentat in urma cu o saptamana.

Documentul cu analiza expertilor CEDO poate fi consultat la adresa urmatoare (in limba franceza) si a fost publicat pe site-ul Consiliului Europei.

"Din cauza ca noua lege stipuleaza ca un punct (n.r. de despagubire) are o valuare de 1 RON, ar fi folositor sa stim motivul pentru care autoritatile romane au optat pentru acest sistem ce pare sa complice nenecesar procedura, in loc sa indice simplu valoarea proprietatii in moneda nationala", se arata in document la paragraful 62.

"Este necesar ca autoritatile sa specifice cum a fost fixata perioada de esalonare a platilor", mai considera expertii.

In acest sens, expertii CEDO considera ca "este dificil de inteles in ce fel au calculat autoritatile impactul bugetar al masurile impuse de lege sau in ce masura esalonarea platilor reprezinta un echilibru just intre interesul general si interesul fostilor proprietari, mai ales ca platile vor fi facute abia din 2017".

Pe langa aceste aspecte, expertii CEDO au considerat ca noua lege presupune un numar de probleme si riscuri deloc de neglijat. In plus, au considerat ca unele din masurile propuse risca sa fie ineficiente, ca noii legi ii lipsesc unele elemente de predictibilitate si ca exista mai multe vulnerabilitati in proiect.

Valorea imobilelor va fi calculata dupa grila notariala din 2013, insa platile vor fi facute esalonat din 2017. CEDO: Avand in vederea perioada mare, e nevoie de o indexare a sumelor

Una dintre cele mai importante observatii aduse de catre reprezentantii CEDO - problema ridicata in repetate randuri in tara si de catre Asociatiile Fostilor Proprietari - a fost legata de evaluarea imobilelor conform grilei notariale de la data in vigoare a legii, adica aprilie-mai 2013, desi platile in bani vor fi facute in transe anuale (ajungand pana la 7 ani) incepand abia din 2017.

Avand in vedere durata considerabila de timp dintre data de referinta (n.r. data intrarii in vigoare a legii si forma grilei notariala de atunci) si valorificarea punctelor de despagubire acordate, putand ajunge si pana la 16 ani, este necesar sa se asigure si o modalitate de indexare a valorii cu rata de inflatie. Mai mult, o astfel de masura (n.r de indexare) a fost prezentata comitetului in mai 2012 (n.r. dar lispeste in actuala lege)", sustin expertii CEDO (paragraful 61).

CEDO a facut sugestii, guvernul a adoptat doar o parte din ele

In documentul de pe site-ul Consiliului Europei, se discuta si despre termenele foarte lungi care pot fi nedrepte pentru o anumita categorie de proprietari. Expertii CEDO dau si sugestii in partea finala a documentului, insa nu toate au fost impartasite de autoritatile romane.

In schimb, partea romana nu a considerat aprecierile expertilor CEDO privind indexarea valorilor imobilelor nationalizate cu inflatia, desi platile vor fi facute pe o perioada foarte lunga de ani, dar valoarea va fi stabilita conform grilei notariale din 2013.

"In ceea ce priveste indexarea cu inflatia a valorii compensatiilor determinate de grila notariala, autoritatile romane au declarat ca o astfel de masura nu este necesara, in opinia lor, deoarece Guvernul roman are tinte fixe in ceea ce priveste inflatia in urmatorii ani.

Avand in vederea perioada considerabil de mare intre data evaluarii proprietatii (data intrarii in vigoare a legii) si de valorificarea in bani a punctelor, aceste argumente nu conduc la o justificare convingatoare pentru lipsa din lege a unor masuri care sa fixeze un mod de indexare cu inflatia", considera expertii.

Fostii proprietari critica intens legea: "Despagubirile vor fi amanate dupa 2017 cand va veni alt guvern"

In replica la proiectul propus de Guvern, asociatiile fostilor proprietari au declarat ca acesta este unul nedrept, "o lege schioapa".

Fostii proprietari considera ca prin actualul proiect de lege "se prevede tergiversarea acordarii despagubirilor, se doreste amanarea platii acestora, astfel ca plata lor sa cada in sarcina guvernelor viitoare, intre timp putand interveni decesul petentilor, in majoritate persoane in varsta".

Citeste si: