Peste 1.500 de postasi din 21 de oficii din Bucuresti au intrerupt lucrul, nemultumiti ca cei din conducerea Companiei Nationale Posta Romana vor sa impuna un numar de zile neplatite si sa reduca programul de lucru pentru toti salariatii, a declarat pentru Mediafax liderul sindical Matei Bratianu.

Proteste ale postasilor in BucurestiFoto: AGERPRES

Presedintele Sindicatului Posta Romana, Matei Bratianu, a spus ca protestul inceput initial la Oficiul Postal 39 din Soseaua Iancului s-a extins. In prezent, factorii postali de la oficiile 39, 7, 77, 4, 10, 19, 82, 61, 53, 57, 76, 37, 24, 69, 9, 67, 30, 27, 74, 75 si de la magazia Odoarei stau in fata oficiilor postale, refuzand sa plece pe teren.

Bratianu a precizat ca angajatii sunt nemultumiti de faptul ca ar urma sa li se impuna intre una si patru zile neplatite, iar pentru acest lucru nu este necesara consultarea sindicatelor, intrucat exista o prevedere in Codul muncii care permite acest lucru.

Postasii din Bucuresti sunt nemultumiti si de faptul ca le-a fost anulata o cursa pe zi, desi acestia sunt obligati sa faca doua curse zilnice din cauza volumului mare de corespondenta.

Liderul sindical a mai spus ca oamenii sunt nemultumiti si din cauza faptului ca cei din conducerea CNPR refuza sa faca disponibilizari colective in urma carora oamenii ar primi salarii compensatorii si ar putea sa beneficieze de indemnizatie de somaj, preferand sa reduca programul de lucru cu o ora sau doua pentru toti salariatii, ceea ce atrage si o reducere salariala de 15-20%.

Matei Bratianu a adaugat ca protestul se desfasoara luni doar in Bucuresti, in restul tarii factorii postali fiind deja plecati pe teren, dar nu exclude ca marti actiunile sa se extinda si in alte judete.

Cristian Iancu, secretar general adjunct la Federatia Sindicatelor din Posta si Telecomunicatii, a declarat pentru Agerpres ca: "oamenii au primit astazi (luni - n.r.) actele aditionale la Contractele Colective de Munca, prin care norma de lucru este redusa, in functie de caz, la numai patru sau sase ore. Consecinta directa a acestui fapt este scaderea salariului lunar, unii dintre angajati ajungand sa primeasca salarii de numai 500 lei".

Numarul de angajati ai Postei Romane si salariile din companie vor scadea in perioada urmatoare, ca urmare a diminuarii volumului de prestatii postale, la nivel national si international, potrivit operatorului de profil, detinut de Ministerul Comunicatiilor.

"Scaderea volumului de prestatii postale la nivel national si international determina reducerea necesarului de forta de munca. Cea mai recenta normare efectuata in cadrul Postei Romane, cu acordul scris al sindicatelor, a inclus verificarea si actualizarea datelor de trafic si a volumului de prestatii postale si a indicat o serie de diferente semnificative fata de volumul de munca estimat acum patru ani", se arata intr-un comunicat al Postei remis in 15 aprilie agentiei Mediafax.

Conducerea Postei Romane, de comun acord cu salariatii, cauta solutii "pentru a pastra echilibrul intre drepturile salariale si volumul real de activitate", preciza sursa citata.

"Conducerea Postei Romane a incheiat cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania, in septembrie 2012, un acord care prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normarii efectuate in anul 2011", se mentiona in comunicat.

Astfel, in octombrie 2012 conducerea Postei Romane si sindicatul au convenit culegerea datelor de trafic aferente lunilor septembrie si octombrie 2012, in vederea estimarii necesarului de personal de exploatare postala precum si pentru gradarea agentiilor postale.

"In cadrul normarii realizate, fata de ultimele date existente (din anul 2009), s-au constatat o serie de diferenta majore la nivelul distantelor parcurse zilnic de catre agentii si factorii postali. De exemplu, in mediul rural, in urma verificarii datelor pentru 2.642 de agentii postale totalul real al distantelor parcurse a fost de 39.341,77 km, comparativ cu valoarea de 61.330,37 km luata in calcul in anul 2009", se arata in comunicat.

  • Cum a reactionat luni conducerea Postei Romane:

Redam mai jos comunicatul de presa dat de Posta Romana:

"In contextul aparitiei unor manifestari neautorizate ale salariatilor din unele subunitati postale, conducerea Postei Romane aduce la cunostinta opiniei publice urmatoarele informatii:

Volumul prestatiilor postale a scazut continuu in perioada 2009 - 2012, inscriindu-se intr-un trend global determinat de evolutia tehnologica si dezvoltarea comunicatiilor online.

Conducerea Companiei Nationale Posta Romana a incheiat cu Sindicatul Lucratorilor Postali din Romania (SLPR), in luna septembrie 2012, un acord ce prevedea, printre altele, aplicarea rezultatelor normarii efectuate in anul 2011.

In data de 15 octombrie 2012, conducerea Postei Romane si sindicatul postal au convenit, de comun acord, culegerea datelor de trafic aferente lunilor septembrie si octombrie 2012, in vederea estimarii necesarului de personal de exploatare postala precum si pentru gradarea agentiilor postale.

Rezultatele normarii au fost verificate impreuna cu reprezentantii sindicatelor care recunosc inregistrarea unui excedent de personal raportat la volumul de munca realizat la nivelul companiei.

Avand in vedere diferentele semnificative fata de valorile reale cu privire la distantele parcurse de personal si corelandu-le cu scaderea numarului de prestatii postale, conducerea Postei Romane, de comun acord cu salariatii, a cautat solutii pentru a pastra echilibrul intre drepturile salariale si volumul real de activitate.

Ponderea cheltuielilor salariale raportata la veniturile companiei a crescut in perioada 2009 - 2012 de la 63% la 71%; media europeana in cadrul administratiilor postale este de circa 51%.

Cheltuielile ridicate cu salariile afecteaza competitivitatea companiei in contextul liberalizarii pietei serviciilor postale, survenita incepand cu data de 01 ianuarie 2013.

Conducerea Postei Romane a luat decizia ca incepand cu acest an, evaluarea si cuantificarea datelor de trafic si a volumului de prestatii postale sa se realizeze periodic, de doua ori pe an. Astfel, se va imbunatati nivelul calitativ si eficienta serviciilor postale, optimizand activitatea companiei si asigurand corelarea intre drepturile salariale si volumul de munca prestat.

Compania Nationala Posta Romana va lua toate masurile pentru a asigura desfasurarea in parametrii normali a activitatii postale".

  • De la inceputul acestui an, personalul angajat al Postei a scazut de la 32.887 salariati pana la 32.005 angajati

Contactat de HotNews.ro, Dan Dumitrescu, purtatorul de cuvant al Postei Romane a declarat ca: "in conformitate cu informatiile pe care le am la dispozitie pana in prezent au fost inregistrate manifestari neautorizate ale salariatilor la 11 subunitati postale".

Intrebat daca s-au facut sau urmeaza sa se faca disponibilizari in perioada urmatoare pentru a pastra echilibrul intre drepturile salariale si volumul real de activitate din companie acesta a spus:

  • "De la inceputul acestui an in Posta Romana nu au avut loc disponibilizari colective in randul angajatilor. De la inceputul acestui an, pe cale naturala (pensionari, demisii, etc.), personalul angajat a scazut de la 32.887 angajati la 32.005 (la data de 13 mai 2013). Prin aplicarea normarii se va pastra echilibrul intre drepturile salariale si volumul de prestatii postale realizate fara a se recurge la disponibilizari colective", a spus Dan Dumitrescu.

Posta Romana este cel mai mare operator de profil si dispune de o retea teritoriala de aproximativ 7.100 de oficii postale.

Actionarii operatorului sunt Ministerul Comunicatiilor, cu o participatie de 75%, si Fondul Proprietatea, care detine 25% din capital.

In 2011, cifra de afaceri a CNPR a scazut cu 8,7%, la 1,26 miliarde de lei, in timp ce pierderile au urcat cu 50%, la 182,9 milioane de lei, compania avand 32.124 angajati, conform datelor transmise Ministerului Finantelor Publice.

Autoritatile vor sa privatizeze in acest an operatorul national postal, pentru care asteapta oferte pana la finele lunii mai.