Scriitorul Horia Garbea, vicepresedintele ICR, a primit marti, la Baku, premiu literar international Premiului Heydar Aliyev 90 pentru un eseu dedicat fostului presedinte al Azerbaidjanului Heydar Aliyev, "figura emblematica a Azerbaidjanului contemporan", dupa cum scrie ICR, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Institutul Cultural Roman este condus de Andrei Marga. Horia Garbea este si presedintele filialei Bucuresti a Uniunii Scriitorilor din Romania.

"Eseul a fost tradus in limbile azera, rusa si engleza si publicat in presa din Azerbaidjan, precum si intr-un volum dedicat aniversarii liderului national azer, lansat cu acelasi prilej la Baku. Premiul a fost acordat unor autori, sase la numar, din diferite tari, selectati de un juriu azer din peste 450 de competitori.

Cu prilejul vizitei la Baku, Horia Garbea a acordat interviuri televiziunii si presei locale, a avut intalniri cu parlamentari si oameni de cultura din Azerbaidjan. S-a mentionat in acest context rolul acordului de cooperare culturala dintre Institutul Cultural Roman si Fundatia Heydar Aliyev, filiala Bucuresti, in extinderea si intensificarea relatiilor culturale dintre Romania si Azerbaidjan", se arata in acest comunicat.

In acest eseu, intitulat "Heydar Aliyev: omul-flacara", fostul presedinte azer este denumit "eroul civilizator si providential al Azerbaidjanului". Eseul poate fi citit aici.

Iata cateva fragmente din acest eseu:

  • "Pentru Azerbaidjan, Heydar Aliyev este ceea ce pentru Turcia reprezina Mustafa Kemal Ataturk, ori pentru statele europene, pentru a nu cobori prea adinc in trecut, oameni politici ca Winston Churchill, Charles De Gaulle, Konrad Andenauer.
  • El este un drapel si o emblema dar este si, efectiv, personalitatea care a rasucit decisiv firul istoriei si a facut posibil, in mod direct Azerbaidjanul de azi: o tara a civilizatiei, a inaltei culturi, a imbinarii celei mai armonioase intre o istorie straveche, cu traditii puternice, si cel mai indraznet modernism. 
  • Heydar Aliyev a fost un om potrivit parca pentru a deveni subiect pentru o statuie: era foarte inalt, cu o figura masculina pe care trecerea anilor o spiritualizasera. Regret ca nu am avut ocazia sa-l vad pe viu pe acest mare politician al secolului XX, dar ma bucur sa-l fi putut intilni pe fiul sau, actualul presedinte al Azerbaidjanului, in care se regasesc trasaturile dar si calitatile tatalui sau.
  • Heydar Aliyev a fost pentru poporul sau o flacara vie. A ars cu pasiune, a incalzit cu omenie, a adunat in jurul caldurii sale un intreg popor si l-a facut sa activeze pentru un scop nobil, i-a luminat pe oameni cu viziunea sa si a fost vatra in care s-au readus traditiile dintr-o tara care vreme de peste saptezeci de ani a fost nu numai ocupata de comunisti, dar victima a deznationalizarii si ruperii fortate de limba si obiceiurile stramosesti".

Heydar Aliyev a condus cu mana de fier aceasta mica republica sovietica inca din 1969, devenind ulterior, in 1993, presedinte al tarii. A decedat in 2003 iar fiul sau Ilham a preluat conducerea tarii.

In 1964 devine director adjunct al KGB Azerbaidjan iar in 1967 director general, potrivit Wikipedia.

In 1982, Iuri Andropov l-a promovat pe Aliyev membru deplin in biroul politic al Partidului Comunist si prim-vicepresedinte al Consiliului de ministri al URSS. In 1987, este fortat sa demisioneze, in urma unor acuzatii de coruptie formulate de Mihail Gobaciov.

Azerbaidjanul e cunoscut pentru conflictul cu Armenia pe tema regiunii Nagorno-Karabah dar si pentru ca in 2012 a organizat Eurovisionul, prilej de mandrie nationala imensa, dar si de mediatizare negativa pe plan international dupa ce o serie de blocuri de locuinte au fost daramate pentru a se face loc salii unde s-a tinut concursul.

Tara, cu o suprafata de trei ori mai mica decat Romania si o populatie de 9 milioane de locuitori, este condusa de Ilham Aliyev, fiul lui Heydar Aliyev, figura autoritara care a marcat perioada dintre 1970 si 2003, interval in care tara si-a castigat independenta, dar a pierdut si teritorii in favoarea Armeniei. Regimul lui Ilham Aliyev a fost descris de multi ca fiind unul foarte autoritar, chiar de tip feudal, pe motiv ca doar cateva persoane controleaza aproape toata avutia tarii.

Intr-un articol publicat in vara lui 2012 in Financial Times sunt citati diversi sefi ai unor fonduri de investitii care spun ca in tara caucaziana coruptia este endemica, piata de capital este foarte putin dezvoltata si la fel si sectorul de stat.