Compania americana de energie Chevron, care detine concesiuni pentru explorarea gazelor de sist in Romania, a primit unda verde pentru o astfel de explorare de-a lungul coastei Marii Negre, a precizat, miercuri, Ministerul Mediului, pentru AFP.

ChevronFoto: Hotnews

"Agentia pentru protectia mediului din judetul Constanta a emis aviz de prospectie pentru blocurile din Costinesti si Vama Veche", a precizat Ministerul Mediului. Chevron a primit inclusiv permisiunea de a efectua explozii controlate la o adancime de 10-15 metri, pe o suprafata de 1.800 de kilometri patrati.

Avizele au fost emise la jumatatea lunii aprilie, in pofida controverselor asupra metodei de extractie. Potrivit ecologistilor, aceasta tehnica presupune injectarea in stanca, la inalta presiune, de cantitati uriase de apa si substante chimice, care pot polua apele subterane si instabiliza solurile.

Chevron a obtinut deja in luna ianuarie trei certificate pentru inceperea explorarii in regiunea Barlad.

Pentru Rovana Plumb, ministrul mediului, operatiunile de explorare a gazelor de sist "nu reprezinta nici un risc". "Inainte de operatiunea ampla trebuie sa stim daca avem astfel de depozite", a declarat recent Rovana Plumb.

Coalitia de centru-stanga care conduce Romania din mai 2012 a criticat puternic concesiunile pentru explorarea gazelor de sist primite de mai multe companii, inclusiv Chevron, la inceputul anului anterior, dar ulterior premierul Victor Ponta si-a schimbat viziunea.

Citeste aici Cum s-a schimbat pozitia USL fata de gazele de sist. De la motiune de cenzura pina la idee care trebuie tratata "serios pozitiv"

Chevron, care a efectuat primul foraj de explorare in a doua jumatate a anului 2012, intentioneaza sa investeasca zeci de milioane de dolari, in cazul in care sunt descoperite depozite mari.

Un raport al Agentiei americane pentru Energie considera ca resursele de gaze de sist din Romania, Bulgaria si Ungaria totalizeaza 538 miliarde de metri cubi.