Forumul Constitutional a organizat miercuri, de la ora 09.30, in parteneriat cu expertii Comisiei de la Venetia, o conferinta care are ca scop analizarea principalelor propuneri de revizuire a Constitutiei inaintate Forumului Constitutional. La conferinta de la Senatul Romaniei au participat si premierul Victor Ponta si presedintele Senatului, Crin Antonescu.

Antonescu, Parvulescu, Ponta, Chiuariu la conferinta Forumului ConstitutionalFoto: senat.ro

Victor Ponta in replica la declaratiile lui Chiuariu:

  • Decizia e politica, e luata de conducerea USL si o aplicam.  Eu nu fac nicio modificare si PSD nu va sprijini nicio modificare la Constitutie care sa nu aiba un aviz al Comisiei de la Venetia. Ce facem? Ce suntem aici, in ce tara suntem? Avem modificari, eu am discutat cu cei de la Comisia de la Venetia si toate punctele lor de vedere nu doar ca sunt mai mult decat binevenite, dar asa s-a facut si in 2003. Ce e asta? Iar o luam pe calea ca noi nu ascultam de nimeni si noi suntem mai destepti decat toti?
  • Eu as vrea sa avem o Constitutie pe care toata lumea sa o aprecieze ca fiind europeana si conform standardelor europene. Ne supara lucrul asta?

Tudor Chiuariu:

  • Recomandarile comisiei de la Venetia prin natura lor, ele nu sunt obligatorii, ci consultative dar sigur ca sunt importante pentru dezbaterea interna si pentru obiectivul nostru de a avea o Constitutie moderna, aliniata la cele mai inalte standarde europene
  • Din punctul asta de vedere, nu cred ca vointa reprezentantilor alesi ai cetatenilor, si in ultima instanta a cetatenilor romani prin referendum... aceea e obligatorie si nu poate fi infranta
  • Mi se pare usor exagerat sa spunem acum, cand nici macar nu stim care vor fi modificarile pe care le vom fi adoptat in Parlament si deci nu stim nici care va fi opinia Comisiei. E usor... a pune caruta inaintea cailor

Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Venetia:

  • Ar fi intelept sa se modifice cvorumul de participare la referendum, deoarece cvorumul de 50% plus unu este foarte ridicat, va fi foarte dificil de atins. Cred ca noi suntem in favoarea coborarii cvorumului daca in Parlament este o garantie suficienta pentru o majoritate calificata
  • Cred ca in primul rand este nevoie de o abordare coerenta. O posibilitate este sa nu existe niciun prag cvorum pentru referendumuri, dar ar putea fi unele situatii specifice in care sa fie nevoie de un astfel de cvorum. In cazul referendumului de anul trecut pentru demiterea presedintelui, acest cvorum (de 50% plus unu) a fost doar pentru acest referendum, nu si pentru celelalte, deoarece abordarea nu a fost coerenta, mai ales ca procesul (de suspendare n.r.) era deja in desfasurare. Cred ca poate o exista o discutie generala cu privire la unde e cazul sa fie cvorum, dar noi, Comisia, suntem in general in favoarea eliminarii acestor praguri de cvorum. (Mediafax)
  • Propunerile societatii civile trebuie luate serios in considerare in cadrul procesului parlamentar

  • Aceasta activitate a Forumului Constitutional este un raspuns foarte constructiv la criza de anul trecut, care odata depasita, lectia sa trebuie folosita pentru imbunatatirea situatiei. Putem spune ca acea criza a avut si o contributie pozitiva
  • Victor Ponta:

    • Cred ca obligatia noastra in acest an este sa realizam o revizuire a Constitutiei Romaniei, din cateva motive. In primul rand, dupa ani de zile de razboi politic si constitutional, este obligatia mintilor luminate si a oamenilor rationali sa construiasca o pace de durata, adica sa gasim acele mecanisme care ne asigura ca, intr-o perioada de timp, cat mai lunga sper, nu vom avea din nou conflicte intre puterile statului, conflicte politice, constitutionale, de natura sa afecteze bunul mers al societatii
    • Am procedat la fel ca acum 2.000 de ani, ca in dreptul roman, ne-am adresat pretorului - Curtea Constitutionala -, care a adaugat la Constitutie
    • CCR trebuie sa judece, nu trebuie sa adauge la Constitutie. Ca o paranteza, constat ca aceasta tendinta pretoriana se extinde si in alte tari, am vazut decizii de la vecinii nostri din Republica Moldova pe care, recunosc, ca jurist fac eforturi sa le inteleg. Nici macar in Romania n-am vazut asemenea decizii
    • Ii spuneam colegului meu, dl Chioariu, ca, din punctul meu de vedere, cea mai buna solutie pe care trebuie sa o gasim la revizuirea Constitutiei in batalia de putere intre presedinte si primul-ministru sa castige Parlamentul. Chiar daca Parlamentul este cel mai usor de atacat la nivelul opiniei publice, sunt absolut convins ca vom gasi o solutie de echilibru
    • Cred ca trebuie sa introducem notiunea de regiune, pentru ca avem un proiect important.

    • Trebuie sa gasim in constitutie acele formule de garantare a drepturilor tuturor minoritatilor, si aici nu ma refer doar la cele nationale, ci la tot ce inseamna minoritate in sec XXI.
    • Trebuie sa avem niste upgradari la dreptul la proprietate.
    • Da, eu de exemplu sustin, poate o sa fiti uimiti, ca ideea sechestrarii si confiscarii bunurilor provenite din infractiuni este ceva necesar.
    • Am vazut ieri cata agitatie a provocat o simpla afirmatie a mea ca am putea introduce, dupa o modificare constitutionala, ca sanctiuni confiscarea unor bunuri folosite la savarsirea unor contraventii sau infractiuni. 
    • Toti apostolii proprietatii s-au simtit lezati as vrea sa confisc masina cuiva care merge cu 250 km/h printr-un sat din Romania.
    • Eu cred ca ar fi bine, si sunt dispus sa-mi iau toate... sa fiu luat de guler si dat afara din biroul de prim-ministru atat timp cat cred ca e un lucru bun. 

    • La fel cred ca dreptul de proprietate sfant, garantat, nu poate impiedica o buna dezvoltare a tarii. Faptul ca facem autostrazi in zig-zag sunt lucruri care trebuie imbunatatite.
    • M-am angajat ca opinia Comsiei de la Venetia sa fie aproape obligatorie, este un arbitru international care nu poate fi contestat nici de cei care se ocupa cu contestarile.
    • Punctul acesta de vedere cred ca va asigura faptul ca toate punctele supuse revizuirii se incadreaza in toate standardele europene si ca ceea ce vom revizui la Constitutie nu va reprezenta un abuz al majoritatii sau vreo incercare de personalizare a Constitutiei, o Constitutie care oricum se va aplica viitorilor presedinti, viitorilor prim-ministri, viitorilor parlamentari, viitorilor judecatori la CCR. 
    • Vorbim de o Constitutie pentru viitor, nu de una pentru azi sau pentru ieri. Rolul jucat de Comisia de la Venetia in 2003 a fost pozitiv si modificarile au fost considerate la nivel european necesare. Avem datoria sa imbunatatim prevederile constitutionale, sa le raportam la ceea ce inseamna evolutia societatii romanesti si evolutia europeana si in acest fel avand acest arbitru international orice fel de paralela cu orice alta tara din Europa, din alta parte, va fi doar spre rusinea celui care o face din tara sau din afara. Cred ca este o cale corecta cea pe care am ales-o, cred ca rezultatul va fi un rezultat bun si imi doresc extrem de mult, si in cazul Constitutiei, si al altor schimbari importante, sa punem toti umarul la aceeasi masa si sa gasim cum sa facem aceasta modificare, nu cum sa nu o facem. As vrea sa fie o schimbare fundamentala in societatea romaneasca - capacitatea de a lucra cu totii la un proiect national
    • La sfarsit de septembrie putem avea punctul de vedere al Comisiei. 
    • Intrebat de masura de confiscare a masinilor: Eu am dat niste exemple referitaore la prevederea constitutionala care garanteza dreptul de proprietate. Dar la nivel european exista niste evolutii de care trebuie sa tinem cont.
    • In primul rand este cea legata de averile obtinute in urma unor infractiuni.
    • Avem o problema legata de lucrarile de infrastructura, unde tre sa avem o procedura mai simpla cand e vorba de mari lucrari de infrastructura.
    • Sanctiunile dure pentru cei care incalca legea fie ca vorbim de situatia rutiera sau altele (...) In toate tarile europene masina se valorifca si daca inculpatul este achitat peste 5 ani este despagubit. In sensul asta vorbeam, de o adaptare.

    Crin Antonescu:

    • Efortul pe care profesorul Parvulescu, colaboratorii sai l-au desfasurat in aceasta perioada a fost unul intens, sa speram cu rezultate semnificative.
    • Al doilea principiu pe care suntem hotarati sa il respectam este acela ca in actiunea revizuirii nu vom proceda partizan, sechestrati in logica "putere - opozitie" ci vom cauta cel mai larg consens posibi. O constitutie noua in sensul de constitutie revizuita si sub aspecte esentiale este o opera politico-legislativa care are ambitia de a dura, ea trebuie sa depaseasca o conjunctura, un moment.
    • Categoric si in Comisia parlamentara si ulterior abordarea va ramane aceeasi, de a cauta un consesn cat mai larg si sa aiba un larg suport politic si un larg suport al opiniei publice.
    • Cred ca este momentul sa gandim din nou la rostul acestei revizuiri. Noi vom revizui o formula constit. care are structura fixata in 1991, cand Romania.
    • Daca astazi suntem convinsi ca trebuie revizuita Constitutia,  rostul acestei revizuiri nu este doar acela de a clarifica, de a explicita cateva mecanisme politice cum ar fi raportul,  sfera de competente a puterii executive intre presesedinte si premier ci scopul este acela de a adapta si a aduce la zi, in acest ani tinand cont de activitatea si viata politica. 
    • In sensul acestea efectul  revizuirii trebuie sa fie o aducere la zi in care eroul si destinatarul sa fie cetateanul. O Constitutie care sa construiasca si sa sublinieze dreptul cetateanului de a fi servit prin intermediul tuturor institutiilor statului 
    • Desenarea mai exact a rolul Presedentiei- Guvern- Parlament este in opinia mea necesara pentru a  asigura o functionare mai stabila. Cred ca putem face acest lucru daca reusim sa facem efortul de a ne incadra intr-o viziunie, daca depasim partizanatele politice in acest moment pentru durata si stabilitate. 

    Cristian Parvulescu:

    • Trebuie sa remarc ca, in ultima luna, Forumul Constitutional a avut posibilitatea sa desfasoare peste 40 de intalniri. Am putut contacta cateva mii de persoane din tara. Intalnirile s-au desfasurat in Bucuresti si in mai multe centre. Desi nu am dispus de o finantare speciala, calculam ca in momentul de fata, cu ajutorul partenerilor nostri, am reusit sa mobilizam peste 50.000 euro in aceasta incercare. Am avut si finantatori. Am beneficiat, de exemplu, pentru aceasta intalnire si de sprijinul Programului norvegian si, cu ajutorul Comisiei de la Venetia, am reusit sa obtinem destul de repede finantare.

    Potrivit unui comunicat al Formului Constitutional, intre orele 10:20 si 18:30 se vor desfasura lucrarile in cadrul primelor trei paneluri: Panelul I "Drepturi si libertati", Panelul II, "Reconfigurarea si reechilibrarea relatiei dintre Parlament, Presedinte si Guvern" si Panelul III, care va cuprinde discutiile axate pe Descentralizare si regionalizare.

    Panelul IV va avea loc joi, de la ora 09.00 la Senatul Romaniei, Sala Avram Iancu. Aceasta va avea ca tema "Reformarea si imbunatatirea performantei sistemului judiciar. Ajustarea si clarificarea rolului Curtii Constitutionale".

    Ulterior va avea loc o sesiune plenara in cadrul careia vor fi sintetizate si analizate rezultatele discutiilor dintre expertii Comisiei de la Venetia si Membrii Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei.

    Printre invitati se afla Thomas Markert, Director, Secretar al Comisiei de la Venetia, Artemiza-Tatiana Chisca, Seful Institutiei Democratice si a Diviziei pentru Drepturi Fundamentale, Comisia de la Venetia, James Hamilton, Presedintele Asociatiei Internationale a Procurorilor, Presedintele Senatului, Crin Antonescu, Primul-Ministru al Romaniei, Victor Ponta, Membrii Comisiei Comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei, liderii partidelor politice parlamentare, liderii societatii civile si experti in domeniu.

    Pana in acest moment, in cadrul Forumului Constitutional au avut loc peste 40 de dezbateri in orase precum Bucuresti, Targu Mures, Sibiu, Bacau, Targu Neamt, Timisoara, Piatra Neamt, Suceava, Slatina sau Iasi, la care au participat peste 1200 de persoane si au fost completate aproximativ 1000 de chestionare si trimise mai mut de 250 de propuneri de revizuire ale Constitutiei pe platforma on-line http://forumconstitutional2013.ro/.

    Forumul Constitutional reuneste organizatiile societatii civile, cetateni, universitati, experti, comunitati locale, precum si alte organizatii interesate si activeaza in colaborare cu Comisia Comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei. Acesta va aborda la nivel national temele constitutionale intr-un cadru de dezbatere care sa unifice si sa puna in valoare sfera competentei in materie (dreptul constitutional sau stiintele sociale) cu sfera opiniilor si optiunilor civice si individuale.