"Va sustin in totalitate in razboiul pe care in mod sigur o sa-l aveti cu baronii manualelor. Am vazut ca acum sunt nemultumiti ca vreti sa faceti manuale electronice", i-a transmis prim-ministrul Victor Ponta ministrului Educatiei, Remus Pricopie, la inceputul sedintei de guvern de marti.

"Vreau sa va anunt public ca va sustin in totalitate in razboiul pe care in mod sigur o sa-l aveti cu o alta categorie de baroni din Romania, 'baronii' manualelor, ca in Romania in toate domeniile sunt niste baroni care au pus stapanire pe ceva. Inteleg ca acum sunt nemultumiti ca vreti sa faceti manuale electronice. Foarte bine, faceti-le, domnule ministru", a declarat prim-ministrul Victor Ponta, adresandu-i-se ministrului Educatiei, Remus Pricopie. "O sa piarda unii care sunt obisnuiti sa faca aceleasi manuale de 10-15 ani. Nu mai au nicio legatura cu realitatea in care traim, dar ei tot incaseaza bani de la parinti si de la scoli. O sa va certe, o sa va critice, va sustin in totalitate", a continuat premierul.

Acesta i-a spus ministrului Pricopie: "Nu ratati aceasta ocazie sa mai spargeti un monopol din Romania, cel legat de manuale. Am copii de scoala, vreau sa vad ca invata dupa niste manuale care arata cum sunt prin tarile acelea spre care ne uitam, nu cum vor unii care le scriu de 10 ani si iau bani pentru ele. Deci va sustin. O sa va certe, o sa va injure, asta e viata. Eu cred ca faceti un lucru bun".

Declaratiile premierului vin in contextul in care Uniunea Editorilor din Romania (UER) i-a cerut public Ministerului Educatiei sa blocheze evaluarea si achizitia de manuale pentru clasa I. Intr-o conferinta sustinuta marti, 30 aprilie, Mario Demezzo, presedintele UER, a declarat ca "nu exista metodologia de achizitie si evaluare pentru a produce manuale fizice si digitale" si ca termenul stabilit de ministrul Educatiei pentru realizarea acestor manuale, respectiv septembrie 2013, este insuficient.

"Problema este daca aceasta licitatie, lansata de Ministerul Eeducatiei, este una corecta", a spus Mario Demezzo, care a mentionat ca in mod normal un manual se realizeaza intr-un interval de 6-9 luni. UER a anuntat ca "va merge pana la capat in blocarea procesului, utilizand, la nevoie, si atacarea in contencios a documentelor de organizare". Potrivit lui Mario Demezzo, termenul realist pentru realizarea de manuale noi, inclusiv digitale, este toamna lui 2014.

Ministerul Educatiei a raspuns acuzatiilor lansate de UER tot astazi, 30 aprilie, anuntand printr-un comunicat de presa ca "are in curs de aprobare o Metodologie privind evaluarea proiectelor de manuale scolare pentru invatamantul preuniversitar". "Prin acest act normativ se intentioneaza asigurarea manualelor scolare corecte si de calitate, in conformitate cu programele scolare in vigoare pentru fiecare disciplina/ modul de pregatire profesionala si cu planurile-cadru", a precizat Ministerul.

"Mnisterul Educatiei Nationale intentioneaza sa introduca in sistemul de invatamant preuniversitar manuale scolare noi, incepand cu anul scolar 2013-2014, ca urmare a realizarii de noi programe scolare", a mai anuntat Ministerul Educatiei.

Amintim de asemenea ca ministrul Remus Pricopie a declarat duminica, 28 aprilie, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani" la Pro TV, ca "din septembrie copiii vor avea manualul in format clasic, pe masa, iar pe pagina de internet manuale.edu.ro vor exista manualele in format digital. Care digital inseamna PDF pe de-o parte, pe de alta parte inseamna aplicatie multimedia. Deci un program, un mic program".

Citeste si: