Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a decis ca declaratiile liderului senatorilor PNL, Puiu Hasotti, cu privire la homosexualitate "nu constituie fapte contraventionale". "Hasotti a sustinut in cadrul audierii faptul ca afirmatiile sale ("Eu nu am absolut nimic sa le reprosez homosexualilor, ii consider doar niste oameni bolnavi") sunt nepotrivite, neconforme cu realitatea si a declarat ca nu este homofob", se arata in comunicatul CNCD remis HotNews.ro. "CNCD considera ca declaratia se incadreaza in limitele libertatii de exprimare", dar "Colegiul director condamna public astfel de declaratii considerandu-le ca fiind homofobe", anunta Consiliul.

Contactat de HotNews.ro, Csaba Asztalos, presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, a declarat ca "ceea am analizat noi intra in limita libertatii de exprimare. Noi am apreciat, ca si in cazul lui Victor Ponta si al lui Traian Basescu, ca nu exista element de incitare, ci o declaratie homofoba care intr-o democratie trebuie sanctionata prin dezbateri, prin condamnare publica, asa cum am facut si noi". "Deci din punct de vedere juridic aceasta nu este contraventie, dar nu suntem de acord cu aceasta declaratie pentru ca este homofoba", a explicat Asztalos.

Comunicatul integral al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii:

"Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii a dezbatut si a solutionat autosesizarea numarul 5A/2013, ca urmare a audierii domnului Hasotti, cu privire la presupusele declaratii discriminatorii 'Eu nu am absolut nimic sa le reprosez homosexualilor, ii consider doar niste oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare fireasca, nu este o relatie naturala, motiv pentru care, dupa parerea mea, nu are absolut nicio sansa'. Domnul Hasotti a sustinut in cadrul audierii faptul ca afirmatiile sale sunt nepotrivite, neconforme cu realitatea si a declarat ca nu este homofob. Ca urmare a audierii, Colegiul director a decis cu 6 voturi pentru si un vot impotriva ca declaratiile supuse analizei nu constituie fapte contraventionale conform art. 2 si art . 15 din O.G nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

CNCD considera ca declaratia se incadreaza in limitele libertatii de exprimare, nu contine elemente de incitare sau o amenintare directa si evidenta la adresa unei comunitati astfel incat sa se impuna inteventia statului printr-o sanctiune juridica.

De asemenea, Colegiul director atrage atentia ca astfel de declaratii nu sunt potrivite pentru dezbaterea unor subiecte de interes public. Ca atare, Colegiul director condamna public astfel de declaratii considerandu-le ca fiind homofobe si reitereaza apelul catre persoanele care detin functii publice sau sunt formatori de opinie in societate sa promoveze un comportament si un limbaj nediscriminatoriu, precum si sa ia atitudine fata de eventualele incalcari ale principiului egalitatii de sanse".

Puiu Hasotti (PNL) despre reglementarea parteneriatului civil intre persoane de acelasi sex: Homosexualii sunt doar niste oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare fireasca

Amintim ca pe 14 aprilie liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a declarat ca nu are "absolut nimic" sa le reproseze homosexualilor, pe care ii considera "doar niste oameni bolnavi", el comentand astfel initiativa deputatului USL Remus Cernea privind reglementarea parteneriatului civil intre persoane de acelasi sex, potrivit Mediafax.

"Domnul deputat Remus Cernea se dovedeste un extravagant, ca sa folosesc un cuvant linistit. Eu nu am absolut nimic sa le reprosez homosexualilor, ii consider doar niste oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare fireasca, nu este o relatie naturala, motiv pentru care, dupa parerea mea, nu are absolut nicio sansa", a declarat Puiu Hasotti pentru Stirile ProTV, intrebat despre initiativa lui Cernea privind reglementarea parteneriatului civil intre persoane de acelasi sex.