Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, promite bolnavilor de cancer ca vor avea citostatice fara sincope tot anul, precizand ca programul oncologic a trecut dintr-o faza de boala cronica, intr-o forma de convalescenta, iar actualele "crize acute" vor fi "potolite" pentru a intra in normalitate, transmite Mediafax.

Ministrul Eugen Nicolaescu si presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR), Cezar Irimia, au prezentat duminica, intr-o conferinta de presa, bilantul "realizarilor" din cele trei luni de la semnarea protocolului de colaborare intre Ministerul Sanatatii si APCR.

"Vreau sa subliniez ca un parteneriat semnat, in urma cu trei luni, cu o asociatie, daca este urmarit, daca se lucreaza cu consecventa si profesionalism, cu responsabilitate, se pot obtine si rezultate", a declarat ministrul Sanatatii.

Eugen Nicolaescu si Cezar Irimia le-au promis bolnavilor de cancer ca pana la sfarsitul anului nu vor mai fi sincope in aprovizionarea cu citostatice, iar daca unele produse vor lipsi, pentru acestea vor exista alternative.

Nicolaescu a adaugat ca "programul de cancer a trecut astazi dintr-o faza de boala cronica, intr-o anume forma de convalescenta".

"Mai are cateva crize acute, speram sa le potolim si sa intram intr-o faza de normalitate in perioada imediat urmatoare", a spus Eugen Nicolaescu.

Ministrul a indicat printre realizari gasirea celor mai potrivite solutii pentru rezolvarea problemelor semnalate de catre pacienti. Astfel, potrivit lui Nicolaescu, au fost alocate fonduri pentru SC Unifarm SA in vederea achizitionarii unor stocuri de medicamente care prezentau disfunctionalitati, au avut loc discutii cu Consiliul Concurentei pentru stoparea exporturilor paralele pentru 2013, au avut loc negocieri cu Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente si cu Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice, pentru asigurarea necesarului de medicamente pe piata romaneasca, inaintea realizarii exporturilor paralele, si a fost intocmita o lista de medicamente la care s-au constatat disfunctionalitati in aprovizionare, aceasta fiind urmarita in permanenta.

Eugen Nicolaescu a mai spus ca a fost instituit un sistem de raportare si un circuit de diseminare a informatiilor, dar si de alerta rapida intre institutiile care supravegheaza aprovizionarea cu medicamente, astfel incat pacientii sa fie in permanenta informati despre eventualele schimbari. Totodata, au fost publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii stocurile de citostatice din spitale, dar si de la SC Unifarm SA, iar specialistii MS colaboreaza continuu cu Comisia de oncologie, fiind astfel identificate terapiile alternative pentru schemele de tratament.

Mai mult, din 1 aprilie, pacientii isi pot achizitiona medicamentele si din farmaciile cu circuit deschis, a spus Eugen Nicolaescu.

Ministrul Sanatatii a prezentat si strategia pentru viitor, care vizeaza intensificarea monitorizarii medicamentelor si transparenta in sistem, precum si revizuirea listei de medicamente compensate si gratuite, la care vor lucra echipe mixte.

"Pana la data de 15 mai, colectivele comune vor lucra la revizuirea listelor de compensate si, pe propunerile de suplimentare a actualelor liste, se va tine cont de punctele de vedere ale pacientilor. Pana la sfarsitul anului vor fi finalizate si aprobate protocoalele terapeutice pentru toate afectiunile, in special cele oncologice. De asemenea, va fi regandit programul de oncologie plecand de la partea de preventie si pana la cea de paliatie, astfel incat acest program sa aiba un caracter integrat", a mai spus ministrul Sanatatii.

Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Adrian Pana a facut precizari in legatura cu medicamentele oncologice cu probleme de aprovizionare.

"In prezent, medicamente precum Bleomicina, Citarabina, Cisplatina si 5- Fluorouracil se gasesc in stocuri suficiente la SC Unifarm SA sau la alti distribuitori din piata. De asemenea, cinci medicamente oncohematologice importante, dar si Vinblastina, un alt medicament deficitar, se vor gasi incepand cu sfarsitul saptamanii viitoare la Unifarm SA sau la alti distribuitori autorizati, astfel incat spitalele sa poata incepe aprovizionarile", le-a spus Adrian Pana pacientilor.

Presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, Cezar Irimia, a spus ca in cele trei luni de la semnarea protocolului de colaborare s-au facut pasi importanti si siguri, care le dau sperante pacientilor.

"Am plecat de la zero. Lucrurile s-au intamplat, cu pasi mici, dar s-au intamplat. Dupa trei ani si jumatate de dezastru in viata pacientilor cronici, am pornit la drum cu dreptul, chiar daca am pornit de la zero. Am facut pasi importanti si siguri, pasi care ne dau sperante. Am avut consultari pentru contractul cadru 2013-2014, vom avea intalniri pentru creionarea pachetului minim de servicii, care trebuie facut odata si odata. Rezolvarea crizei citostaticelor dupa trei ani de zile in care am spus ca lipsesc 40 de citostatice din Romania, trecerea a o parte din tratamentele parenterale la farmaciile cu circuit deschis, in localitatea de bastina, lucru care nu s-a mai intamplat din 2010, iar punctul culminant, interzicerea exportului paralel, ceea ce reclamam din 2009, chiar institutiei prezidentiale, si ni s-a spus ca nu sunt solutii pentru a opri acest comert paralel. Uitati ca s-au gasit solutii. A trebuit sa vina domnul ministru Nicolaescu, pentru ca citostaticele noastre luau calea Occidentului", a spus Irimia.

El a adaugat ca reactualizarea listei de medicamente compensate este "sansa reala de supravietuire".

"Ne punem mari sperante sa renuntam in acest an la terapiile alternative. Anul trecut a fost anul luptei pentru supravietuire a pacientilor cronici din Romania. Am pornit de la zero, acum gasim citostatice, iar acolo unde nu se gasesc cinci-sase citostatice, avem solutii alternative date de comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii", a mai spus Irimia.