Prezentata drept un exemplu negativ pentru coruptia endemica in Uniunea Europeana, Romania a decis, in 2003, sa impuna obligativitatea declararii averilor ministrilor, parlamentarilor si functionarilor, o decizie care irita in continuare politicienii, dar isi arata efectele pozitive, scrie AFP, in contextul dezbaterii din Franta privind moralizarea vietii politice.

Astfel, noteaza agentia internationala de presa, o serie de masuri avute in vedere de Franta dupa scandalul Cahuzac, ministrul care a fost constrans sa demisioneze dupa ce s-a descoperit ca a avut un cont in Elvetia, sunt in vigoare de mai multi ani in Romania.

"Romania este un model de bune practici in termeni de lupta impotriva coruptiei prin masuri administrative", spune, intr-un interviu acordat AFP, Horia Georgescu, seful Agentiei Nationale de Integritate (ANI), o institutie creata in 2007 la cerinta Comisiei Europene, pentru a cerceta cazurile de imbogatire ilicita sau de conflict de interese.

In total, 300.000 de romani - alesi locali, parlamentari, functionari, ministri, politisti, magistrati sau lideri sindicali (39 de categorii de persoane) - sunt obligati sa-si declare si sa-si actualizeze declaratiile de avere si de interese in fiecare an. Declaratiile false sunt pasibile de sanctiuni.

Aproximativ 4 milioane de declaratii pot fi consultate azi pe site-ul ANI (www.integritate.eu). In perioada electorala, se adauga alte 800.000 de declaratii suplimentare, depuse de candidati.

"Publicarea acestor declaratii reprezinta un excelent filtru public, un instrument care permite alegatorilor sa se gandeasca bine cui dau votul", considera Horia Georgescu.

Dar, pentru a a ajunge aici, a trebuit invinsa ostilitatea deschisa a parlamentarilor, care au facut totul pentru a bloca inasprirea legislatiei.

"Legea care pune in practica mecanismul de verificare a declaratiilor de avere a figurat printre textele care au avut cel mai dificil parcurs in Parlament, deoarece miza era prea importanta: blocarea controlului detaliat si profesionist al averilor", a explicat, pentru AFP, Laura Stefan, un expert in lupta anticoruptie din cadrul think-tank-ului Expert Forum.

In opinia acesteia, care a lucrat la aceasta lege alaturi de fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, artizan recunoscut de catre Bruxelles al reformelor cheie din acest domeniu, dupa cum scrie AFP, rezultatele sunt incurajatoare.

"Mai multi parlamentari si-au pierdut mandatele dupa decizii ale justitiei care au confirmat ca sunt in conflict de interese" ocupand spre exemplu mai multe functii publice in acelasi timp, a subliniat Laura Stefan.

Anchetele efectuate de inspectorii ANI pot conduce si la condamnari penale sau la confiscarea bunurilor ilicite.

Unul dintre cele mai rasunatoare cazuri a fost cel in care perchezitiile efectuate la politisti acuzati ca au eliberat permise de sofer in schimbul banilor au condus la descoperirea a 500.000 de euro ascunsi intr-o cutie de pantofi. Politistii nu au putut explica provenienta banilor, care au fost confiscati.

Horia Georgescu a subliniat ca in Romania sapte ministri au fost demisi din functie dupa ce ANI a descoperit probleme de integritate.

Evocand dezbaterea starnita de publicarea averilor alesilor francezi, ceruta de presedintele Francois Hollande dar taxata drept "voyeurism" de critici, seful ANI spune ca argumentele oamenilor politici sunt aceleasi peste tot: "Scopul lor este sa ascunda de electorat averi importante sau legaturi de afaceri", pedaland pe tema protectiei vietii private. "Or, acest argument nu sta in picioare atunci cand te decizi sa intri in politica", spune acesta.

Dar, in Romania, o parte a clasei politice continua sa duca un razboi de uzura impotriva transparentei. Mai multi parlamentari si presedinti de consilii judetene vizati de anchete au cerut recent Curtii Constitutionale sa interzica publicarea averilor. Altii au incercat sa-si foloseasca forta de convingere direct asupra inspectorilor ANI.

"Amenintari telefonice, scrisori in care suntem asigurati ca vom merge in inchisoare daca vom continua investigatiile, taieri de buget, presiunile sunt foarte puternice", a marturisit pentru AFP un inspector, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Horia Georgescu confirma. "Am trait momente dificile, in 2010 ANI a fost declarata neconstitutionala", pana cand Parlamentul nu revine asupra votului, la presiunea Bruxellesului. "Este o poveste fara sfarsit dar acest lucru arata ca actiunea noastra isi atinge scopul", a adaugat el.