Nu va fi luata nicio decizie in 2013 cu privire la cererile Romaniei si Bulgariei de aderare la spatiul Schengen, a declarat o surse diplomatica din cadrul Consiliul Uniunii Europene pentru Bulgarian Telegraph Agency (BTA), relateaza Novinite.

Sursa anonima a declarat pentru BTA ca subiectul extinderii spatiului Schengen a devenit unul in intregime politic si ca nu se asteapta o decizie in stadiul actual.

Diplomatul a reamintit ca tarile care au blocat aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen au fost Olanda, Germania si Franta.

Sursa diplomatica a sugerat ca va fi dificil sa se ajunga la un consens pe acest subiect, aratand ca mai multe tari au fost sceptice cu privire la extinderea Schengen.

Sursa a subliniat ca situatia nu se va schimba in perioada urmatoare chiar daca rapoartele evaluarilor din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare pe Justitie (MCV) pe care Comisia Europeana le va face la sfarsitul lui 2013 vor fi pozitive.

Rugat sa comenteze planurile legislative de limitare a "turismului pentru beneficii sociale" dinspre Europa de Est catre tarile vestice, diplomatul a declarat ca este foarte important ca UE sa respecte propria legislatie.

Dupa reuniunea Consiliului Afaceri Justitie si la inceputul lunii martie a reiesit faptul ca doar zece tari au declarat sprijinul pentru aderarea Bulgariei si a Romania la spatiul Schengen.