Procurorii DIICOT au efectuat joi 16 perchezitii la locuintele membrilor unui grup infractional condus de Said Baaklini, acuzat ca a creat circuite financiare fictive prin care a prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 22,5 milioane de euro, reprezentand impozit pe profit si TVA.

"Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, impreuna cu ofiterii de politie judiciara din cadrul BCCO Bucuresti, au procedat la destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 7 persoane, cetateni romani, libanezi si italieni, specializat in obtinerea unor beneficii financiare substantiale din savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani", se arata intr-un comunicat DIICOT.

Perchezitiile au fost efectuate in Bucuresti, Buzau, Constanta, Gorj si Botosani, la locuintele membrilor gruparii si la sediile societatilor comerciale controlate de catre acestia.

Said Baaklini, 50 de ani, cetatean libanez, este acuzat de procurori ca, "in mod direct sau prin persoane interpuse, a utilizat mai multe societati comerciale din Romania, Bulgaria, Liban si Panama, prin intermediul carora a creat circuite financiare fictive, procedand la efectuarea de operatiuni comerciale nereale - livrari intracomunitare, achizitii si re-vanzare imobile sau alte bunuri, in principal motoare electrice, fara plata obligatiilor catre bugetul de stat".

Cercetarile si actiunea au fost efectuate cu sprijinul IGPR ¬ DCCO si Jandarmeriei Romane.

Said Baaklini este cercetat in mai multe dosare, fiind acuzat printre altele de o frauda de aproximativ 20 de milioane de euro in cadrul investigatiei privind fraudarea societatii Rodipet. Potrivit unui comunicat al DIICOT, la cele noua perchezitii domiciliare procurorii au ridicat mai multe documente financiar-contabile si alte materiale utile in solutionarea cauzei. De asemenea, omul de afaceri este implicat intr-o afacere de returnarea de TVA de 60 de milioane de euro,

Numele lui Said Shehade Baaklini apare si in scurgerile de informatii privind paradisurile fiscale, in conditiile in care libanezul i-ar fi cedat lui Cristian Borcea o asftel de firma.