Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, spune ca biserica plateste statului un impozit mai mare decat suma primita de la buget pentru salariile preotilor, el facand aceste declaratii in contextul in care a comentat initiativa legislativa a lui Remus Cernea privind finantarea cultelor.

Intrebat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ce parere are despre initiativa deputatului Remus Cernea care ar vrea sa nu mai fie finantate cultele de la bugetul de stat, mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, a spus ca propunerea a fost facuta de o persoana care "nu a intrat niciodata intr-o biserica", relateaza Mediafax.

"El nu a intrat niciodata intr-o biserica si nici nu prea plateste impozite. Nu din impozitul platit de dansul traieste Biserica", a spus IPS Laurentiu Streza.

Potrivit acestuia, statul ajuta Biserica "nu pentru ca vrea, ci pentru ca este obligat".

"S-au facut atatea comentarii. Statul nu ne ajuta pentru ca vrea sa ne ajute, ci este obligat sa ne ajute. Atunci cand, la Cuza, s-au nationalizat toate averile bisericesti, statul s-a angajat ca va sprijini Biserica. Si nu ne plateste statul salariul, ci o contributie la salariu", a afirmat el.

Intrebat la cat se ridica ajutorul de la bugetul de stat pentru Mitropolia Ardealului, IPS Laurentiu Streza a afirmat ca "oamenii sunt foarte interesati", dar a spus ca impozitul pe salarii platit de Mitropolie statului depaseste subventia acordata din bugetul de stat, fara a oferi cifre.

"Contributia pe care statul ne-o da noua este mai mica decat impozitul pe care il platim noi pentru tot salariul. Statul ne da o parte din salariu, noi completam cu cealalta parte si impozitul se plateste pentru tot salariul. Deci, impozitul este mai mare decat contributia pe care statul ne-o aduce noua", a sustinut IPS Streza.

El a afirmat ca s-a comentat foarte mult despre cat costa Catedrala Neamului, insa "Catedrala costa cat opt kilometri de autostrada romaneasca".

"In momentul in care spui un astfel de lucru, taci din gura si te-ai oprit", a conchis IPS Streza.

Un grup de parlamentari in frunte cu Remus Cernea pregateste o initiativa legislativa care sa vizeze o alta forma de finantare a cultelor decat cea de la bugetul de stat, respectiv cea a modelului german. Cernea vede o redirectionare a unui procent din impozitul pe venit al cetatenilor, la libera alegere, catre cultele religioase, ca in cazul organizatiilor nonguvernamentale.

"Noi intentionam, pentru ca am discutat cu mai multi parlamentari din diferite partide si exista un curent de opinie pe acest subiect, sa avem un sistem de finantare a cultelor pe acest model. Asta ar degreva bugetul de stat de foarte multe sume alocate pentru culte si ar ajuta foarte mult si bisericile sa aiba venituri predictibile si stabile", a declarat Remus Cernea pentru "Gandul".