"In acest moment, ne aflam intr-un proces de evaluare legat de oportunitatea atacarii la Curtea Constitutionala a hotararii Senatului cu privire la infiintarea comisiei de ancheta privind interceptarile telefonice ale magistratului Corneliu Barsan", a anuntat, vineri, presedintele Fortei Civice, fostul premier Mihai Razvan Ungureanu. Plenul Senatului a aprobat, luni, infiintarea comisiei de ancheta privind interceptarile convorbirilor telefonice, pe mandat de siguranta nationala, ale judecatorului CEDO Corneliu Barsan.

"Cum putem accepta o comisie care este condusa de catre un colaborator dovedit al Securitatii si care urmareste imixtiunea brutala a USL intr-un dosar instrumentat de DNA si aflat actualmente pe rolul instantei supreme? Obiectivele asumate ale acestei comisii - inventarierea si studierea tuturor documentelor oficiale vizand acest caz, verificarea modului in care s-a dat aprobarea acestor interceptari si temeinicia motivelor, audierea persoanelor implicate si modul in care au fost respectate deciziile Curtii Europene a Drepturilor Omului in materie - incalca in mod grav principiul separatiei puterilor in stat, independenta magistratilor - judecatori si procurori - dar si limitele prerogativelor Parlamentului, asa cum sunt acestea stabilite de Constitutie", arata Mihai Razvan Ungureanu intr-un comunicat al Fortei Civice.

"Partidul Forta Civica a identificat mai multe articole ale Constitutiei incalcate de aceasta Hotarare si considera ca este de datoria sa sa inainteze catre Curtea Constitutionala o sesizare impotriva unui act oficial savarsit de Senatul Romaniei, condus de co-presedintele USL, domnul Crin Antonescu. Comisia parlamentara constituita prin Hotararea nr. 17 este un mijloc de intimidare la adresa procurorilor DNA si a judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care emit mandate de siguranta nationala. Nu vom cruta nici un efort pentru a apara magistratii de atacurile parlamentarilor USL, care vor sa se substituie Ministerului Public si Inaltei Curti de Casatie si Justitie", incheie Mihai Razvan Ungureanu.

Luni, presedintele Senatului a citit inaintea dezbaterii proiectului pentru infiintarea comisiei de ancheta o adresa primita de la presedintele Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI, Georgian Pop, in care se preciza faptul ca a fost realizata o prima ancheta in acest caz: "In data de 13 martie 2013, Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI s-a autosesizat in baza dezbaterilor din mass-media. (...) Ulterior, pentru a avea mai multe date asupra cazului, am adresat rugamintea judecatorului Corneliu Barsan, printr-o scrisoare transmisa acestuia in data de 22 martie 2013, sa furnizeze comisiei elemente suplimentare pe care le detine privind posibila implicare a SRI in acest caz, elemente de natura sa sprijine activitatea noastra de control. Urmare a demersurilor demarate de comisie in acest caz, va comunicam urmatoarele: unu, pana la acest moment nu am primit niciun fel de elemente de la domnul judecator Corneliu Barsan; doi, concluzia rezultata in urma verificarilor efectuate de comisie este aceea ca domnul Corneliu Barsan nu a facut obiectul niciunui act de autorizare emis in conditiile legii nr 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului si nu constituit obiectul unei preocupari informativ-operative din partea SRI, direct sau in cooperare cu alte institutii", a citat liderul PNL Crin Antonescu.

Potrivit senatorului Rosca Stanescu, obiectivul anchetei comisiei speciale nu este investigarea SRI, ci de a afla in ce imprejurari s-a facut de catre procurorul DNA solicitarea pentru un asemenea mandat de siguranta nationala si in ce conditii s-a obtinut aprobarea din partea unui judecator. De asemenea, obiectivul comisiei este sa stabileasca de ce exista, daca exista, asa cum a reclamat magistratul Barsan, diferente semnificative intre inregistrarile ca atare si stenogramele realizate de DNA. Prin urmare, obiectivele urmarite de comisia speciala de ancheta exced competentele comisiei de supraveghere a activitatii SRI si nu pot fi indeplinite de aceasta.

In cadrul sedintei de luni, au fost aprobate si nominalizarile inaintate plenului de catre liderii grupurilor senatoriale privind componenta acestei comisii. Astfel, comisia de ancheta va fi condusa de liberalul Sorin Rosca Stanescu. Din comisie mai fac parte liberalii Corneliu Dobritoiu, Victor Ciorbea si Sorin Iliesiu, senatorul PC Mihai Nita, social-democratii Georgica Severin, Dan Tataru, Ovidiu Dontu, Alexandru Fratean, Augustin Mitu si senatorii PP-DD Viorel Agrigoroaei si Corneliu Popescu. Grupurile PDL si UDMR au refuzat sa faca propuneri de membri ai comisiei de ancheta.