Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a afirmat, joi, la Craiova ca cei care fac afaceri in Romania trebuie sa aiba in vedere sa investeasca, sa modernizeze, astfel incat "intr-o buna zi" sa ofere salarii mai mari, pentru ca romanii nu vor trai "vesnic cu salarii medii nete de 350 de euro", transmite Agerpres.

Potrivit ministrului Economiei, anumite firme care isi reduc activitatea in Europa isi gasesc locul in Romania, cum este cazul firmei Ford, pentru ca aici salariile sunt mai mici, dar nu se poate construi o economie pe salarii mici, pentru ca nu suntem "o economie primitiva, o anexa complementara a economiilor mari".

"Cred ca salariile trebuie sa fie corespunzatoare cu productia. Pentru mine cuvantul cheie este competitivitatea care leaga nivelul salariilor de nivelul si calitatea productiei si in aceasta privinta eu cred ca si actionariatul si reprezentantii salariatilor (n.red.: cei de la Oltchim) iubesc la fel de mult aceasta companie si vor gasi o solutie care sa pastreze si locurile de munca sa ofere si actionariatului un castig suplimentar, dar trebuie sa fim atenti la doua lucruri. Este intr-adevar un avantaj ca in Romania salariile sunt mai mici si anumite delocalizari care se fac in Europa de Vest isi gasesc locul aici.

"Va dau un singur exemplu: uzinele Ford in Belgia isi reduc activitatea, in Craiova isi maresc activitatea. In acelasi timp nu putem construi o economie pe salarii mici, pentru ca nu suntem o economie primitiva, o anexa complementara a economiilor mari. De aceea si cei care fac afaceri in Romania, companiile internationale, trebuie sa aiba in vedere sa investeasca, sa modernizeze astfel incat intr-o buna zi sa ofere salarii mai mari, pentru ca noi nu putem ramane vesnic cu salarii medii nete de 350 de euro", a spus ministrul Vosganian.

El a mai declarat ca din 1990, Romania a pierdut circa 10 miliarde de euro din cauza migratiei, iar atata timp cat va avea sub sase milioane de salariati, tara noastra va fi in stare de deficit, iar sistemul de pensii si asigurari de sanatate nu va putea fi echilibrat.

Vosganian a mai spus ca un loc de munca este mai valoros decat o casa, pentru ca "daca faci o casa si nu ai cu ce sa o intretii, vine banca si ti-o ia, asa cum se va intampla cu cei care au avut incredere in viitor si au facut credite in 2007 sau 2008".

"Fiecare loc de munca este chiar mai valoros decat o casa, pentru ca daca faci o casa noua si nu ai cu ce sa o intretii, vine banca si ti-o ia. Asa se va intampla si cu cei care in 2007 si 2008 au avut incredere in viitor si si-au luat case cu credit la banca sau masini in leasing si au fost nevoiti sa le dea. De aceea, preocuparea noastra trebuie sa fie prin toate mijloacele pe care le avem sa le dam de munca romanilor. Nu vom putea sa echilibram sistemul de pensii, sistemul de asigurari de sanatate fara sa avem sase milioane de salariati in Romania. Tot timpul cat vom avea sub sase milioane de salariati, Romania va fi in stare de deficit, daca socotim ca acum se pensioneaza 'decreteii', ca populatia imbatraneste si ca emigratia care a capatat dimensiuni coplesitoare, ne rapeste generatia tanara si plina de initiative. (...) Romania a pierdut, din 1990 si pana acum, circa 10 miliarde de euro din cauza emigratiei si ma refer doar la ce a investit statul in a-i educa pe acesti oameni", a spus Vosganian.

Ministrul Economiei a afirmat ca pierderile Romaniei cauzate de emigratie sunt mult mai mari de 10 miliarde de euro daca se ia in calcul si ce ar fi putut produce in Romania tinerii care au plecat. "Nu ma refer la faptul ca unii dintre ei au ajuns personalitati de frunte ale stiintei mondiale sau antreprenori de mare succes. Nu ma refer la ce ar fi putut ei sa produca, ci doar la cat a investit statul si s-a dus pe apa sambetei, pentru ca oamenii aceia au plecat si foarte putini dintre ei se vor mai intoarce altfel decat in concedii sa-si vada bunicii", a spus Vosganian.