Deputatul UDMR Covasna Marko Attila ii cere ministrului Tineretului si Sportului, Nicolae Banicioiu, sa ia masuri pentru stoparea escaladarii huliganismului si manifestarilor nationaliste in lumea sportului, informeaza Agerpres.

Intr-o scrisoare lui Banicioiu, parlamentarul covasnean isi exprima ingrijorarea cu privire la amplificarea "cazurilor de abuz si instigare la ura" impotriva maghiarilor, enumerand o serie de incidente petrecute in ultimele doua luni la meciurile de fotbal dintre echipele CFR Cluj - Rapid si Olanda - Romania, la meciul de baschet feminin CS Universitatea Alba Iulia - ACS Sepsi-SIC, la finala nationala de hochei pe gheata HSC Csikszereda - Corona Fenestela Brasov si la meciul de handbal Oltchim Ramnicu Valcea - Audi ETO Gyor.

Marko Attila ii solicita ministrului Sportului sa analizeze cazurile semnalate, sa ia masuri pentru prevenirea si stoparea unor eventuale incidente similare, dar si sa "condamne public" aceste manifestari.

"Eu, ca unul dintre reprezentantii alesi ai comunitatii maghiare din Romania, consider ca manifestarile nationaliste care au luat amploare in domeniul sportului trebuie oprite. Nici sportul, dar nici viata publica in general nu poate deveni scena urii si intolerantei, a instigarii si a atitudinilor nesportive. Sportul trebuie sa ramana domeniul care sa reprezinte modele de urmat pentru tinerii din aceasta tara, unde nu isi are locul nici ura, nici agresiunea fizica si verbal (...) Condamn cu tarie orice manifestare care duce la intimidarea unei comunitati minoritare. Folosirea simbolurilor noastre nationale, identitatea noastra nationala, valorile noastre morale nu pot constitui baza huliganismului sportiv", se arata in scrisoarea data joi publicitatii.

Luna aceasta, deputatul Marko Attila a sesizat FIFA si UEFA in legatura cu gesturile nesportive manifestate la meciul dintre echipele CFR Cluj - Rapid, cand un suporter a ars un steag al Ungariei, precum si la meciul Olanda - Romania, cand in tribuna a fost afisat un text considerat discriminatoriu de catre UDMR, care a cerut sanctiuni. In sesizarea adresata forurilor sportive internationale Marko Attila a mentionat ca 'aceste gesturi nesportive au tulburat' membrii comunitatii maghiare, care "se simt intimidati si amenintati".

La finele lunii martie, UDMR a depus si plangeri penale impotriva suporterilor care au avut comportament neadecvat la cele doua meciuri.