Ministrul Afacerilor Externe a transmis Ambasadei Romaniei la Budapesta si oficiilor consulare din Ungaria sa solicite imediat autoritatilor ungare sa fie informate in legatura cu desfasurarea anchetei si rezultatele acesteia referitoare la decesul unui cetatean roman aflat in detentie in Ungaria, se arata intr-un comunicat al Ministerului.

Potrivit documentului, reprezentantii diplomatici romani au transmis deja asteptarile autoritatilor romane ca vinovatii de agresiune asupra cetateanului roman retinut de autoritatile ungare si care ulterior a decedat, sa fie trasi la raspundere conform legii.

Un barbat care a murit din cauza ranilor dupa ce a fost batut de doi ofiteri de politie luni, la Izsak, in sud-estul Ungariei, este un cetatean roman rezident in Ungaria, a anuntat miercuri Geza Fazekas, un purtator de cuvant al Procuraturii. Potrivit acestuia, cei doi politisti sunt suspectati ca l-au batut pe roman timp de doua ore, intr-un post de politie, scrie Mediafax.

Fazekas a declarat ca cei doi politisti sunt suspectati ca l-au batut pe roman timp de doua ore, intr-un post de politie, si ca personalul ambulantei chemat la fata locului nu a putut sa il resuscite.

Barbatul, in varsta de 47 de ani, a fost incarcerat la Orgovany, fiind suspectat ca a furat o drujba, potrivit MTI, care nu precizeaza numele acestuia. Seful politiei ungare Karoly Papp s-a declarat "consternat" si a catalogat acest eveniment ca "inaceptabil, de nepermis, intolerabil", dar a refuzat sa dezvaluie detalii suplimentare, adaugand ca o ancheta penala este in curs. Papp a adaugat ca cei doi suspecti au fost demisi marti, iar doi dintre superiorii lor la nivel local au fost suspendati din functie.

Cei doi suspecti au fost arestati miercuri. Un purtator de cuvant al procuraturii din tinutul Bacs-Kiskun a declarat miercuri pentru MTI ca victimei i-au fost aplicate lovituri "pe tot corpul" de catre suspecti.

Ambasada Romaniei la Budapesta si Oficiile Consulare romane din Szeged si Gyula sunt in contact cu autoritatile locale si sunt pregatite sa acorde asistenta consulara familiei cetateanului roman si sa sprijine repatrierea corpului neinsufletit, se mai arata in comunicat.