Proiectul depus de procurorul Tiberiu Nitu la Consiliul Superior al Magistraturii in vederea avizarii propunerii sale pentru functia de procuror general contine un capitol suplimentar fata de cel din toamna anului trecut, in care afirma ca este necesara mentinerea statutului de magistrat pentru procurori.

Tiberiu NituFoto: AGERPRES
  • Citeste proiectul lui Tiberiu Nitu in documentul atasat

"Consider ca statutul de magistrat conferit constitutional functiei de procuror este conditia sine-qua-non a garantarii independentei si impartialitatii si, in consecinta, a legalitatii activitatii noastre, fiind cea mai eficienta forma de protectie profesionala, de garantare a independentei noastre fata de fortele politice", se arata in acest capitol, intitulat "Statutul si rolul procurorului".

Acest capitol si o sectiune de Anexe par a fi singurele diferente dintre cele doua proiecte. Reamintim ca CSM a avizat negativ nominalizarea lui Tiberiu Nitu in toamna anului trecut.

Acum, Tiberiu Nitu afirma ca schimbarea acestui statut si transformarea procurorului in functionar public ar mai avea un "efect extrem de grav: diminuarea drastica a credibilitatii si autoritatii profesiei, in fata cetatenilor predispusi sa incalce si sa sfideze legea, ceea ce, in timp, ar putea conduce la cresterea infractionalitatii si la scaderea increderii cetatenilor de buna-credinta in procurorul care ar trebui sa le apere drepturile si libertatile fundamentale, cum sunt dreptul la viata, la sanatate, dreptul la opinie etc".