Premierul Victor Ponta a declarat luni seara, la Romania TV, ca Laura Codruta Kovesi i-a transmis planul de management pentru DNA, la fel cum au facut si ceilalti procurori pe care i-a propus la sefia parchetelor, urmand sa transmita dosarele la Consiliul Superior al Magistraturii in cursul zilei de marti.

Victor PontaFoto: Captura RTV.net

Seful guvernului a precizat ca "probabil" in zilele urmatoare va mai face "cateva propuneri" pentru posturile de conducere libere de la parchete, care vor viza "procurori din DNA", pentru a nu se crea impresia ca duce "un razboi impotriva DNA".

Dupa definitivarea acestor proceduri, Victor Ponta va numi noul ministrul Justitiei, post pe care il conduce ca interimar.

Acesta a creionat si un mic portret-robot al viitorului ministru: "Sa nu fie membru de partid, sa provina din justitie, judecator, procuror, avocat, sa vorbeasca - era sa spun engleza, sa vorbeasca 'bruxelleza'".

Intrebat daca il va numi in aceasta functie pe Catalin Predoiu, Victor Ponta a raspuns: "Nu-l voi propune pe dl Predoiu, desi sigur s-ar califica. Nu vreau sa fie un nou motiv de cearta intre mine si PNL. Am vrut sa-l propun in luna mai, nu a fost momentul politic propice, acum cu atat mai putin, daca nu s-a putut atunci".

In ceea ce priveste discutiile din interiorul USL legate de nominalizarile la conducerea parchetelor, premierul considera ca acest subiect "nu mai arde, s-a stins".

"Astazi m-am intalnit cu procurorii (...) si-au depus dosarele, maine le transmit la CSM. Doamna Kovesi a trimis planul de management si documentele ce trebuie trimise", a explicat el.

Intrebat daca acest lucru inseamna ca Laura Codruta Kovesi este de acord cu nominalizarea pentru sefia DNA, primul ministru a raspuns: "Categoric, da".

Prin acesta decizie, Victor Ponta considera ca a reusit sa deblocheze "o situatie pe care de un an de zile nu reusise nimeni" sa o deblocheze, iar in fruntea Parchetului General a pastrat optiunea fostului ministru, Mona Pivniceru.

In opinia sa, prin aceste numiri a dat si un "semnal pentru viata politica interna". "Nu pun un procuror al USL", ci un procuror care sa se asigure ca toate persoanele care gresesc in fata legii vor fi anchetate, "indiferent de apartenenta politica".

Alte declaratii:

  • Ponta: Asta e o poveste cu tradarea electoratului/ La anul se va termina si cu Traian Basescu. Am fost acuzat de tradare cand l-am exclus pe domnul Geoana si ca-i fac jocurile lui Basescu. Intre timp ne-am impacat si nu mai zice nimeni ca a fost tradare. M-ati acuzat de tradare la discursul lui Mihai Razvan Ungureanu de investitura ce premier, dar eu am prezentat atunci programuld e guvernare al PSD, iar peste putin timp l-am dat jos. Am fost acuzat de tradare cand am vrut sa iau UDMR la guvernare. Am pierdut atunci cativa radiali, dar am castigat mult electorat de centru. La anul se va termina si cu Traian Basescu.
  • Despre gazele de sist: Inteleg preocuparile legate de protejarea mediului. Ele sunt legitime. Pentru industria din Romania, pretul gazului este cea mai mare problema. Importurile din Rusia sunt o problema strategica. Prn gazele din Marea Neagra. Nimeni nu va face nicio explorare in Oradea. Nimeni nu va face explorare acolo unde autoritatile judetene si locale nu sunt de acord.
  • Ne asumam raspunderea pe legea retrocedarii. Vom introduce impozit de 85% ptr cesionari
  • Despre cota unica. Vom mentine cota unica la 16% si imi voi respecta intelegerea cu colegii liberali. Taxa de 10% pentru salariile bugetarilor mai mari de 1.000 de euro nu schimba cota unica.
  • Ponta despre declaratiile lui Crin Antonescu (RTV): Am invatat sa nu mai am orgolii inutile. Am toata incredera in Crin Antonescu.
  • Sunt hotarat sa nu candidez la presedintie
  • Daca guvernarea va merge prost eu voi fi primul care sa propun un alt lider pentru 2016 care sa devina si premier.