Procurorul Gheorghe Muscalu, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, la Digi24, ca Sectia pentru procurori a CSM poate devansa termenul stabilit pentru audierea candidatilor nominalizati pentru sefia Parchetelor, daca Ministerul Justitiei va transmite toate documentele necesare si daca verificarile directiei de resurse umane vor fi finalizate mai repede.

Gheorghe Muscalu a precizat ca termenul stabilit de Consiliu este unul in conformitate cu regulamentul in vigoare si a explicat ca CSM a transmis Ministerului Justitiei sa completeze setul de acte prevazute in regulament, dupa care directia de resurse umane va efectua o verificare a traseului profesional al celor propusi.

Intrebat daca chiar este nevoie de atat de mult timp pentru ca CSM sa analizeze aceste numiri, Gheorghe Muscalu a aratat ca termenul poate fi devansat, daca Ministerul Justitiei transmite toate documentele cat mai curand.

"Nu este vorba de a fi nevoie de atat de mult timp pentru aceste numiri. Evident ca, in masura in care documentele de la Ministerul Justitiei, si ma refer aici la proiectele pe care persoanele nominalizate le vor intocmi, vor fi transmise Sectiei pentru procurori, Consiliului Superior al Magistraturii, evident ca, dupa realizarea verificarilor de catre directia de resurse umane, daca acestea se vor incheia intr-un termen mai scurt, bineinteles ca sectia poate sa decida o eventuala scurtare a termenelor, dar aceasta nu este la latitudinea mea, aceasta este o discutie in sectie, cu verificarile respective pe masa", a declarat Gheorghe Muscalu la Digi24. Membrul CSM a precizat ca la procedura de data trecuta, esuata, CSM a stabilit un termen de 21 de zile.

"Reactia din partea CSM nu poate fi decat in limitele legii", a mai declarat procurorul Gheorghe Muscalu. Institutia "va pune in discutie propunerile in cadrul unui interviu, asa cum prevede legea, si se va pronunta prin emiterea unui aviz pozitiv sau negativ, dupa care ministrul Justitiei va continua procedura de trimitere a propunerilor la presedintele Romaniei sau, ma rog, alta procedura", a detaliat procurorul CSM, referindu-se la pozitia oficiala a Consiliului fata de procesul de numire a sefilor procurorilor.

"Situatia din cadrul Ministerului Public, in sensul unui numar foarte mare de functii ocupate prin delegare, nu este cea normala. Din pacate, la acest moment, aproape toate functiile care urmeaza aceasta procedura prin numire de catre presedintele Romaniei sunt ocupate intr-o modalitate de delegare. Este o situatie de anormalitate care, evident, trebuie corectata. Dar urgenta aceasta nu inseamna sa grabim procedurile", a declarat Gheorghe Muscalu.

Premierul Victor Ponta, in calitate de ministru al Justitiei, a adresat vineri Sectiei de procurori a CSM "rugamintea de a analiza posibilitatea reconsiderarii calendarului stabilit pentru procedurile legale" privind audierea celor sase candidati propusi pentru functiile de conducere din Ministerul Public, precizand ca va trimite Consiliului, la inceputul saptamanii viitoare, toate documentele necesare.

Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit miercuri ca va intervieva candidatii propusi de Victor Ponta pentru sefia parchetelor in zilele de 28, 29 si 30 mai, urmand sa transmita avizele consultative catre Ministerul Justitiei in 3 iunie.