Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, sambata, la Slatina, ca realizarea unei autostrazi a sudului care sa treaca prin judetele Teleorman, Olt si Dolj se numara printre primele 10 proiecte majore ale guvernului si va fi realizata din investitii private, in conditiile in care deja au fost contactate companii straine care ar putea construi autostrada mentionata, relateaza Agerpres.

Un prim pas spre realizarea Autostrazii Sudului este elaborarea studiului de prefezabilitate, care va fi finalizat in luna iunie.

"Autostrada Sudului este autostrada Bucuresti - Alexandria - Rosiori - Slatina - Craiova si cu conexiune la podul peste Dunare, la Calafat si in sus, spre Lugoj. In luna iunie se finalizeaza studiul de prefezabilitate, a carui elaborare a inceput in decembrie. In paralel, s-au realizat destule contacte cu companii straine care sa realizeze aceasta autostrada prin concesiune, in sensul executarii de catre aceste companii din fonduri proprii, urmand ca ei sa isi recupereze banii din exploatarea autostrazii. Ea nu a ramas o simpla promisiune, a fost cuprinsa in programul de guvernare si este prinsa in primele 10 proiecte majore ale Guvenului Romaniei. Este prima mea prioritate, este o promisiune facuta prima data aici, la Slatina si a ea a fost asumata dupa aceea la Alexandria", a declarat Liviu Dragnea.

Vicepremierul a mai spus la Slatina ca in prezent sunt in tara deschise 3.500 de santiere si pentru continuarea lucrarilor se asteapta bani de la Ministerul Dezvoltarii dar sumele necesare finalizarii respectivelor proiecte incepute sunt mult mai mari decat bugetul ministerului pentru anul in curs. Din acest motiv nu vor mai fi deschise noi santiere si se vor prioritiza lucrarile in derulare, pe primul loc fiind alocarea banilor pentru sistemele de alimentare cu apa in mediul rural.

"Anul acesta nu mai facem nicio lucrare noua, nu mai deschidem niciun santier nou, le prioritizam pe cele care sunt incepute si stabilim in ce ordine le finantam si dam prioritate unor lucrari care sunt vitale. Pe primul loc ca si importanta se gaseste alimentarea cu apa la sate. Sigur ca toate santierele incepute trebuie continuate si cautam resurse", a mai declarat Dragnea.

In context, Liviu Dragnea a subliniat ca salvarea de saracie a judetelor din zona de sud a tarii, dar si din celelalte regiuni, poate veni de la regionalizare datorita atragerii unor importante fonduri europene.

"Prin regionalizare putem sa scapam de saracie. Prin regionalizare vom avea trei paliere de finantare: fondurile europene, care inseamna bani adevarati, pentru ca acolo sunt bani adevarati pentru ca sunt foarte multi, bugetele locale si bugetele regionale. Aceste trei componente de finantare pot duce la capat aceste proiecte pe care le dorim cu totii. Sa realizam in fiecare comuna un minim obligatoriu de obiective: apa, canalizare, drumuri, scoli, dispensare, farmacii, biserici renovate. Tot ce este necesar. Dar nu 100 de obiective. Important e ca in fiecare an avem aceasta abordare strategica", a conchis vicepremierul.

Acesta a fost prezent sambata, la Slatina, pentru a participa la Conferinta Judeteana a PSD Olt, in cadrul caruia au fost ales presedintele filialei judetene de partid si prim-vicepresedintele.