Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor a emis o avertizare cod portocaliu de inundatii pe Dunare, incepand de sambata, ora 06.00.

Potrivit hidrologilor, "avand in vedere situatia hidrologica actuala, prognoza debitelor pe Dunare la intrarea in tara (sectiunea Bazias) si evolutia debitelor defluente de la S.H.E.N. Portile de Fier se actualizeaza Atentionarea hidrologica nr. 27 din data de 03.04.2013 ora 12:30, dupa cum urmeaza:

  • Se mentine COD GALBEN pe tot sectorul romanesc al Dunarii aval S.H.E.N. Portile de Fier (sector indiguit aval Gruia) si pe bratele Dunarii - judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, Constanta si Tulcea.
  • Incepand cu data de 06.04.2013 ora 06:00 se instituie COD PORTOCALIU pe Dunare pe sectorul aval S.H.E.N. Portile de Fier - Zimnicea (sector indiguit aval Gruia) - judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman.

Atenţionarea hidrologică de cod roşu pentru râul Jiu, zona Răcari, va fi ridicată până vineri seara, dar este posibil ca ANM să emită în orele următoare o atenţionare cod galben de precipitaţii în sudul ţării, dacă ciclonul care va afecta, duminică, Bulgaria va devia cu 20 kilometri spre România.

Drectorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a anunţat că este posibil să fie emis, duminică, un cod galben dacă un ciclon care va produce în Buglaria precipitaţii de 30-50 litri/metru pătrat se va deplasa spre România, potrivit Mediafax.

"De duminică la prânz până luni la prânz, este un ciclon pe Bulgaria care poate produce, în Bulgaria, cantităţi foarte mari de precipitaţii, de 30-50 de litri pe metru pătrat. În momentul de faţă, ANM nu emite sau nu are informaţiile să emită atenţionări cod galben. În cea mai grea situaţie, dacă acest ciclon se mută cu 20 de kilometri spre România, putem să avem precipitaţii de 20-25 de litri pe metru pătrat în judeţele din sudul ţării, pentru care ANM, duminică, poate emite atenţionări cod galben pe ore şi pe judeţe, în următorul interval: de la 18.00 duminică până luni dimineaţă, la 6.00", a explicat Sandu.

El a mai precizat că, de luni de la prânz şi până pe 13 aprilie, vor mai fi precipitaţii, dar neînsemnate cantitativ, de 10-15 litri pe metru pătrat, dar a avertizat că, după această dată, există posibilitatea ca ploile să devină abundente. Directorul ANM i-a anunţat pe cei prezenţi că situaţia exactă va fi cunoscută pe 11-12 aprilie.

Avertizarea cod roşu de inundaţii pe râul Jiu, în judeţul Dolj şi codul portocaliu emis pentru judeţele Satu Mare, Timiş, Caraş-Severin, Gorj şi Mehedinţi au fost prelungite până vineri, la ora 16.00.

În acelaşi timp, hidrologii au emis o avertizare cod portocaliu pe Dunăre, între Porţile de Fier şi Zimnicea, valabilă de sâmbătă, de la ora 6.00, iar pe braţele fluviului, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea a fost menţinut codul galben.