Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) precizeaza miercuri, intr-o scrisoare transmisa premierului Victor Ponta, ca detasarea lui Daniel Morar in functia de prim-adjunct al procurorului general, incepand din 2 aprilie, nu constituie o "prelungire" a mandatului interimar si corespunde cerintelor de legalitate, Ministerul Public avand asigurata conducerea.

Intr-o scrisoare adresata miercuri ministrului interimar al Justitiei, premierul Victor Ponta, cu privire la calendarul procedurii de avizare a propunerilor de procurori sefi de catre CSM, presedintele Consiliului, Oana Schmidt Haineala, informeaza ca "prin Hotararea nr. 81/25.03.2013, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat detasarea domnului procuror Daniel Marius Morar de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, cu grad profesional corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in functia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru o perioada de 6 luni, cu incepere din data de 02.04.2013, aceasta detasare neconstituind o "prelungire" a mandatului interimar".

Potrivit presedintelui CSM, Hotararea nr. 81/2013 a Consiliului "corespunde cerintelor de legalitate si oportunitate, produce efecte juridice, Ministerul Public avand asigurata conducerea".

Intr-un comunicat ulterior, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis un raspuns la precizarile Guvernului cu privire la ocuparea functiei de prim-adjunct al procurorului general. In comunicat CSM sublinianza ca "detasarea judecatorilor si procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instante sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National al Magistraturii, Ministerul Justitiei sau la unitatile subordonate acestuia ori la alte autoritati publice, in orice functii, inclusiv cele de demnitate publica numite, la solicitarea acestor institutii, precum si la institutii ale Uniunii Europene sau organizatii internationale (...) Daniel Morar are gradul profesional de procuror de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia pentru procurori a constatat ca sunt indeplinite conditiile legale si de oportunitate pentru detasarea domnului procuror in functia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

Precizarile facute miercuri de CSM cu privire la ocuparea functiei de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ de catre Daniel Morar:

  • "Avand in vedere afirmatiile continute in Precizarile publicate astazi, 03 aprilie 2013, de catre Biroul de presa al Guvernului Romaniei, conform carora "Consiliul Superior al Magistraturii nu are nici competenta de numire si nici de delegare a unui magistrat in functia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este ilegala delegarea¬" precum si a argumentelor invocate in sustinerea acestui mesaj, pentru o corecta informare a opiniei publice, Biroul de informare Publica si Relatii cu Mass Media a CSM, este abilitat sa faca urmatoarele precizari:
  • In data de 25 martie, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, cu unanimitate de voturi - in baza  art. 58 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 si art. 40 alin. (1) lit. a din Legea nr. 317/2004 - detasarea, pe o perioada de 6 luni, incepand cu data de 2 aprilie 2013 a domnului procuror Daniel Marius Morar in functia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
  • Conform art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, "Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctul si adjunctul acestuia, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorii sefi de sectie ai acestor parchete, precum si procurorul sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestora sunt numiti de Presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minima de 10 ani in functia de judecator sau procuror, pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data".
  • Prin exceptie, pentru rezolvarea situatiilor de vacanta a acestor functii, este prevazuta in mod expres posibilitatea delegarii. Iar din interpretarea sistematica a textelor de lege  - astfel cum au fost aplicate si in alte situatii asemanatoare - rezulta ca aceste functii pot fi, de asemenea, ocupate prin detasare, practica Sectiei de procurori a CSM fiind constanta in acest sens (a se vedea Hot. nr. 219/05.10.2006 si Hot. nr. 213/05.07.2007).
  • Potrivit art. 58 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, "Consiliul Superior al Magistraturii dispune detasarea judecatorilor si procurorilor, cu acordul scris al acestora, la alte instante sau parchete, la Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National al Magistraturii, Ministerul Justitiei sau la unitatile subordonate acestuia ori la alte autoritati publice, in orice functii, inclusiv cele de demnitate publica numite, la solicitarea acestor institutii, precum si la institutii ale Uniunii Europene sau organizatii internationale".
  • Conform alin. (2) al art. 58 din lege, detasarea poate fi dispusa de sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii pentru o durata cuprinsa intre 6 luni si 3 ani.
  • Din modul in care este reglementata detasarea, rezulta indubitabil ca scopul dispunerii acestei masuri este de a asigura functionarea in bune conditii a instantelor, a parchetelor, a unor institutii din cadrul sistemului judiciar sau chiar a unor institutii din afara sistemului judiciar, numai in interesul institutiei care o solicita.
  • Avand in vedere aceste aspecte, precum si faptul ca domnul procuror Daniel Morar are gradul profesional de procuror de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia pentru procurori a constatat ca sunt indeplinite conditiile legale si de oportunitate pentru detasarea domnului procuror in functia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
  • Domnul procuror Daniel Morar si-a exprimat acordul pentru detasare, cu mentiunea ca  aceasta va inceta la data de 8 iunie 2013, data de la care va prelua, conform Decretului Presedintelui Romaniei din 25.03.2013, mandatul de judecator la Curtea Constitutionala.
  • Sectia pentru procurori a Consiliului a avut in vedere, in luarea acestei decizii, importanta asigurarii continuitatii si stabilitatii conducerii la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, atat din perspectiva interna, cat si din perspectiva reprezentarii externe, in conditiile de vacanta a functiei".

Comunicatul CSM reaminteste in final ca "principiul constitutional al separatiei puterilor in stat reprezinta o valoare fundamentala a statului de drept, ce se impune a fi respectata de toate autoritatile statului".

***

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca a facut numirile pentru procurorii sefi, desi anuntase initial ca vor fi facute de noul ministru al Justitiei, dupa ce a vazut pozitia lui Daniel Morar, care i-ar fi spus ca nici dupa 8 iunie nu vrea sa plece de la Parchetul General.

"Ba da, stiam ca dlui Morar ii va expira azi mandatul. Nu studiasem ieri dupa-amiaza. Dupa ce am vazut pozitia dlui Morar, care ma anunta ca de altfel nici dupa 8 iunie nu vrea sa plece de acolo, pentru ca eu am intrebat: "Si ce se intampla daca nu se termina procedurile pana pe 8 iunie?" - "Ramane acolo, procuror general". Probabil ca nu se considera in incompatibilitate, doar dna Pivniceru si cu dl Dorneanu erau si si-au dat demisia, dar asta e o alta discutie.

Dupa care, m-am uitat pe temeiul legal, am cerut punctul de vedere juridic de la Ministerul Justitiei si lucrurile sunt foarte clare: delegarea dlui Morar a incetat si nu putea decat daca dorea domnia sa sa delege pe altcineva. Dar, nedorind sa delege pe altcineva in functia de adjunct al procurorului general, printr-un artificiu juridic care nu exista in lege si care poate fi atacat de absolut oricine, discutand cu dna Haineala l-a numit CSM-ul, ceea ce nu se poate intampla din punct de vedere legal", a spus Ponta.